Cele mai citite
 


Secretul scriitorilor? Descrierea pe hârtie a emoţiilor negative ajută creierul să treacă peste stres
luni, 23 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul
 

Scrierea de versuri sau proză ajută creierul să se echilibreze din punct de vedere emoţional, reducând stresul şi stările de anxietate, frică şi tristeţe, conform publicaţiei birtanice The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă susţin că trecerea pe hârtie a unor experienţe personale traumatizante are un efect de calmare psihică pentru că inhibă părţile creierului în care apare stresul emoţional, în timp ce măreşte activitatea zonelor de creier responsabile de autocontrol. Calitatea versurilor, sau a descrierii literare nu influenţează în nici un fel acest efect terapeutic, cercetătorii dorind să iniţieze o nouă categorie de tratamente menită să limiteze efectele diverselor fobii.

Dr Matthew Lieberman, neurolog la Univesitatea din California, şi-a prezentat rezultatele studiului cu ocazia unei întruniri a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science - AAAS), într-o prelegere intitulată "Transpunerea sentimentelor în cuvinte".
"Exprimarea sentimentelor negative în formă scrisă are efectul echilibrării emoţionale şi ne eliberează de stres. Cred că din această cauză foarte mulţi oameni scriu jurnale sau scriu versuri, chiar dacă de calitate literară îndoielnică", a precizat Dr Lieberman, care a reuşit să demonstreze aceste efecte terapeutice scanând creierele a 30 de voluntari în timp ce aceştia descriau imagini care provocau sentimente de frică, anxietate ş.a.m.d..
El a observat că această activitate de descriere tinde să reducă activitatea în aria corticală denumită Amygdala (aflată în zona mediană a lobilor temporali), zonă a creierului în care se află centrul nervos asociat fricii şi emoţiilor, intensificând în acelaşi timp activitatea în cortexul prefrontal - centrul de regularizare al creierului. Aceste rezultate indică faptul că simpla descriere în scris a unei emoţii are efectul de a calma şi de a restabili echilibrul psihic.
Un alt experiemnt a fost realizat pe voluntari care suferă de arahnofobie (frica de păianjeni). În cazul voluntarii care au scris despre frica lor de păianjeni s-au înregistrat efecte mai bune ale terapiilor antifobie decât în cazul celor care nu şi-au povestit anxietatea în scris.
Conform acestui raţionament chiar şi exprimarea verbală a emoţiilor negative duce la o atenuare a fricii.

Întrebat de ce de multe ori scriitorii sunt oameni cu probleme emoţionale, Dr. Lieberman a răspuns că scrisul în sine poate fi reacţia de răspuns la o serie de probleme emoţioanle severe. "Sunt convins că aceasta este una dintre motivaţiile lor de a scrie. Ar trebui să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat cu aceşti oameni dacă nu ar fi scris", a mai adăugat el.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Femeile care suferă de stres post-traumatic au un risc crescut de diabet (studiu) Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american publicat miercuri şi preluat de AFP.
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Îmbrăcămintea strâmtă, risc de stres, incontinenţă şi cancer esofagian O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate. O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta...
Un videoclip cu descărcare defectuoasă pe un aparat mobil produce un stres echivalent cu cel al unui film horror (Ericsson) Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.
Paracetamolul reduce nivelul de stres şi îmbunătăţeşte memoria Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate analgezice, poate contribui la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea nivelului de stres, informează marţi Daily Mail, care citează un studiu pilot potrivit căruia persoanele care iau zilnic paracetamol au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie...