Cele mai citite
 


Celule extrase din tegumentul şoarecilor au fost transformate în neuroni
vineri, 29 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Celule extrase din tegumentul şoarecilor au fost transformate direct în neuroni funcţionali, fără a mai trece prin etapa de reprogramare a celulelor stem pluripotente, considerată indispensabilă până acum, arată un studiu publicat miercuri, 27 ianuarie, în revista Nature, menţionat de cotidianul La Libre Belgique.

'Această descoperire ar putea revoluţiona viitorul terapiilor care au la bază celule stem umane şi remodela înţelegerea felului în care celulele îşi aleg şi-şi menţin funcţiile specializate în corp', afirmă o echipă de cercetători de la Universitatea americană Stanford. 'Am indus direct transformarea unui tip de celulă într-un alt tip de celulă, complet diferit', spune Marius Wernig de la Institutul de Biologie pentru celulele stem şi medicină regeneratoare al aceleiaşi universităţi. 'Este un mare pas înainte', adaugă într-un comunicat Irving Weissman, director al institutului.

Neuronii obţinuţi în laborator 'sunt pe deplin funcţionali', adică pot stabili conexiuni şi transmite semnale altor celule nervoase, afirmă dr Wernig. Celulele stem embrionare sunt pluripotente, pentru că se pot transforma în orice tip de celule specializate (de inimă, creier, sânge). Însă folosirea lor, motiv de îndoieli etice, continuă să fie controversată. Celulele stem 'adulte' sunt deja mai specializate.

Descoperirea în 2007 a unui mijloc de reprogramare a celulelor din pielea umană în 'celule pluripotente induse' (IPS) a fost prezentat ca un progres ştiinţific major, deschizând calea unor noi tratamente, din care dezbaterea etică să fie exclusă. Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Stanford ar trebui să ducă la evitarea acestei etape, în cadrul căreia reprogramarea celulelor obişnuite în celule IPS poate altera genomul celor din urmă, cu riscul de a provoca tumori.

Marius Wernig şi colegii săi au avut în vedere doar trei gene pentru a le transforma în neuroni: au fost prelevate celule de piele (fibroblaste) de la embrioni de şoareci sau de la şoricei de trei zile. 'Schimbarea s-a petrecut într-o săptămână, cu o eficacitate de aproape 20%', mult mai bună decât la obţinerea celulelor IPS, arată Universitatea Stanford, adăugând că s-a deschis astfel calea unor viitoare studii de laborator asupra bolilor Alzheimer şi Parkinson. 'Unul din paşii importanţi' ar fi crearea acestui tip de neuroni induşi 'din celule umane', încheie cercetătorii, citaţi de La Libre Belgique.(

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Telocitele sunt recunoscute în 40 de ţări Telocitele, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'' condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu continuă să revoluţioneze lumea medicală mondială se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Arad: Cercetători francezi şi români dezbat tehnici de vârf în tratarea cancerului şi al maladiilor Alzheimer şi Parkinson La Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad a început cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone internaţională 'Profesor emerit Jean Montreuil', cu tema 'Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii'.
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Injectarea de celule stem în creier, o nouă metodă de recuperare pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament experimental ce constă în injectarea în creier a unei soluţii care conţine celule stem. Pacienţii care fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru...