Cele mai citite
 


Zahărul, inutil pentru organism?
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Ce mancam?, Stomatologie, Mancam sanatos, Corp sanatos
 

În evoluţia umanităţii au existat perioade de restricţii intense alimentare când existenţa noastră a atârnat probabil de un fir de... zahăr, aşa cum povesteşte legenda trestiei de zahăr. Mai este oare acesta un aliment care să fie inclus în preferinţele noastre culinare sau poate ar trebui să-l eliminam definitiv?

 

În balanta energetica a fiecarei persoane normoponderale exista un numar limitat de calorii pe care le putem acoperi cu glucide concentrate, fara a risca sa ne îngrasam. În tractul intestinal, molecula de zahar(zaharoza) se descompune în fructoza si glucoza care se vor absorbi în sânge.
 
Zaharul este util pentru a sustine glicemia în cazul celor care efectueaza un efort fizic intens si de scurta durata, în etapa ulterioara arzându-se combustibili cu o putere calorica mai mare - lipidele din care se produc corpii cetonici. Este asadar binevenit un produs ce contine zahar în cazul celor care fac ascensiuni montane si vor sa-si recupereze rapid forta musculara sau ca aliment de rezerva în situatii de urgenta.
 
Glucoza este utilizata preferential de catre creier, de aceea organismul se straduieste sa mentina o glicemie adecvata. S-a observat ca procesele mentale (gândirea, memorizarea) sunt mult mai bune în cazul unui aport de glucide adecvat, asa ca nu încercati sa reduceti aportul de glucide în sesiune! Va veti simti epuizati si fizic si psihic.
 
Si totusi... cresterea rapida a glicemiei va determina stimularea secretiei de insulina, iar ulterior reducerea glicemiei va duce la aparitia senzatiei de foame intensa cu crestere în greutate. De aceea, la pacientii supraponderali sau obezi zaharul sau glucidele rafinate nu sunt recomandate, fiind preferate glucidele cu absorbtie lenta.
 
De asemenea, zaharul favorizeaza aparitia cariilor dentare, mai ales în cazul unui contact prelungit si daca nu exista o igiena orala riguroasa. Din acest motiv a fost exclus din formulele de lapte pentru copii, fiind înlocuit cu glucoza, amidon, maltodextrine.
 
În caz de diaree, este bine sa nu utilizati zahar ca atare, ci glucoza, aceasta fiind absorbita împreuna cu ionul de sodiu, favorizându-se astfel o rehidratare mai eficienta.
 
Exista si pacienti care au erori înnascute ale metabolismului - de exemplu fructozemia - boala ereditara în care sunt alterate caile metabolice de metabolizare ale fructozei si în care zaharul trebuie evitat.
 
În orice lucru trebuie sa existe masura, iar 5-10 grame de zahar pe zi (echivalentul a 1-2 lingurite, respectiv 20-40 calorii/zi) nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
 
Dr. Adina Mazilu
Medic specialist Endocrinologie si Boli de Nutritie

 

 www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
DIABETUL ZAHARAT- CE TREBUIE SA STIM, CE TREBUIE SA URMARIM 1. CE ESTE DIABETUL ? Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin valori crescute ale glucozei în sânge-hiperglicemie şi prin dezechilibrarea metabolismului. Este una dintre cele mai raspandite boli cronice si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului...
Este necesara restrictionarea consumului de zahar? In septembrie 2011, Natiunile Unite au declarat ca pentru prima data in istoria umanitatii, afectiuni cronice necontagioase precum boli cardiace, cancer sau diabet constituie o mai mare povara pentru sanatate decat bolile infectioase, fiind responsabile anual pentru 35 de milioane de morti. ...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes Primele semne care indica un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuatiile glicemiei si apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boala, ci un semnal de boala care indica nivelul glucozei in sange, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. Nivelul normal...
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...