Cele mai citite
 


Sforaitul
luni, 1 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Somnul, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Acest lucru il spun doctorii care au descoperit de mai mult timp mecanismul prin care se produce acest zgomot nocturn deosebit de deranjant.

 

In Europa 45 la suta din populatie sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre acesti oameni fenomenul s-a cronicizat.

Sforaitul devine o problema
reala atunci cand fenomenul apare in cadrul unui cuplu si este cu atat mai deranjant pentru partener cu cat somnul acestuia este mai superficial. Pe langa faptul ca impiedica un somn odihnitor si profund al partenerului, sforitul reprezinta o sursa de frustrare si culpabilizare pentru persoana care sforaie, aceasta simtindu-se adesea vinovata pentru problemele aparute in cuplu.

Intr-adevar, sforaitul poate fi o problema serioasa pentru parteneri, aceste cupluri inregistrand o rata mai ridicata a divorturilor. De cele mai multe ori somnul sotiei
este cel afectat de zgomotele nocturne ale sotului. Un studiu efectuat de cercetatorii Centrului de Perturbari ale Somnului din cadrul Centrului Medical al Universitatii Rush, care a evaluat mai multe cupluri in care sotul fusese diagnosticat cu apnee obstructiva in somn , a aratat ca privarea de somn produce tensiuni maritale si duce la ostilitate.

Partenerii persoanelor care sforaie pierd, in medie, doi ani de
somn din viata, este concluzia unui studiu realizat de medicii britanici. Dintre cei 2.000 de adulti care au participat la acest studiu, 85% au indicat ca relatia ar merge mai bine daca partenerul ar putea sa-si rezolve problema legata de sforait . 55% dintre respondenti au indicat ca sforaitul le-a afectat si viata sexuala . Partenerii persoanelor care sforaie spun ca se simt iritati, frustrati si suparati si se plang ca fac greseli la serviciu, din cauza faptului ca nu se pot odihni cat trebuie in timpul noptii. Adesea, rezolvarea problemei presupune dormitul in camere saparate, insa nu de putine ori degradarea relatiilor dintre parteneri a dus la divort.

Cauze
In timpul somnului, muschii palatului
bucal (palatul moale), ai limbii si ai gatului se relaxeaza atat de mult incat caile aeriene superioare se ingusteaza si ingreuneaza eliminarea aerului din plamani. In timpul expirului, aerul trece cu o viteza mai mare prin caile aeriene obstruate si produce vibrarea muschilor foarte relaxati rezultand suieratul specific.

Cu cat mai ingustate sunt caile aeriene cu atat aerul va trece mai turbulent si sforaitul mai puternic. Poate fi o problema ocazionala sau poate fi cronic.
 

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum să scapi de sforăit Sforăitul (RONHOPATIA CRONICĂ) este o conditie patologică aproape nelipsită vieţii omului modern, a cărei frecvenţă creşte cu înaintarea în vârstă. Sforăitul constă dintr-un zgomot respirator ce apare în timpul somnului de zi sau de noapte. Acesta este produs în mare măsură de vibraţia palatului moale...
Un nou produs anti-sforăit Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Sforăitul este o boală cronică ce afectează, potrivit statisticilor mondiale, peste 40 % dintre adulţi, iar numărul bărbaţilor care au această tulburare de somn este dublu faţă de cel al femeilor.
Sforăitul şi apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie (studiu) Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, preluat de lapresse.ca.
Se înfiinţează prima asociaţie a pacienţilor care se suferă de tulburări de somn Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Prima asociaţie de pacienţi care suferă de tulburări ale somnului - Asociaţia Naţională de Somnologie - a fost înfiinţată de Sănătatea Media Group şi are ca principal scop informarea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn: sforăit, sindrom de apnee în somn, apnee...
Conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie: Sforăitul şi somnul neodihnitor ascund probleme respiratorii grave Sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică, au susţinut specialiştii prezenţi joi la o conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie...
Sforăitul nocturn distruge creierul Oamenii de ştiinţă italieni susţin că sforăitul cronic în timpul nopţii generează modificări distructive la nivel cerebral, prin reducerea cantităţii de materie cenuşie şi diminuarea considerabilă a facultăţilor mintale, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei American Journal of ...