Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Primarii, de acord să preia spitalele numai dacă se asigură finanţarea
duminică, 31 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Problema preluării celor cinci unităţi cu paturi din judeţul Bistriţa-Năsăud de către autorităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare a sistemului sanitar, nu este agreată de primari, dacă nu va fi asigurată şi finanţarea pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere.
Dacă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa primeşte deja de ani buni fonduri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru lucrările de reparaţii şi modernizare, primăriile din Năsăud şi Beclean, unde funcţionează două spitale orăşeneşti, spun că nu pot face faţă unei astfel de provocări doar din bugetul local.
'Eu am înţeles că le vom prelua cu tot cu finanţare, altfel nu avem cum să întreţinem un astfel de spital, unde vin oameni de pe toate văile', a declarat, vineri, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan.
În comuna Teaca, unde funcţionează un centru de sănătate şi o unitate medico-socială, primăria deja suportă 35% din costul utilităţilor.
'La unitatea medico-socială, care are 14 paturi, noi am suportat deja 35% din costul utilităţilor şi ne-am gândit ca, în acest an, pentru că tot sunt puţini pacienţi, să mărim contribuţia la 50%, pentru a ridica norma de hrană. Dacă ne asigură bugetul, vom prelua această unitate, dar din bugetul local, raportat la ce am avut în 2009, nu am fi în stare să suportăm aşa ceva', a spus primarul din Teaca.
Situaţia este şi mai gravă în comuna Uriu, unde funcţionează un preventoriu TBC pentru copii cu 90 de paturi, în localitatea Ilişua. Edilul-şef, Petru Şerban, spune că primăria pe care o conduce nu are alte venituri, în afara banilor veniţi de la Consiliul Judeţean, motiv pentru care este imposibil să preia o astfel de responsabilitate fără a primi fonduri prin Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a anunţat că, în aşteptarea normelor de aplicare a descentralizării în sistemul sanitar, spitalele din Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Teaca au înaintat deja Ministerului Sănătăţii o listă cu lucrări de reparaţii capitale şi consolidări pentru anul 2010, în vederea obţinerii finanţării. Sumele cerute sunt de 11,4 milioane lei pentru reparaţii şi de circa 5,5 milioane lei pentru consolidări, unele investiţii fiind deja aprobate, potrivit şefului ASP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Primăriile, îngrijorate de datoriile acumulate de spitale Primarii localităţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud pe raza cărora funcţionează unităţi spitaliceşti, ce vor trece de la 1 iulie în administrare locală, sunt îngrijoraţi de datoriile acumulate de aceste instituţii, dar şi de modul în care bugetele locale vor putea susţine cheltuielile de întreţinere şi...
Bistriţa-Năsăud: Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Judeţean, modernizat cu bani europeni Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Judeţean din Bistriţa va fi modernizat printr-un proiect cu fonduri europene câştigat de Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, în valoare de peste 36 de milioane de lei.
Bistriţa-Năsăud: Clădirea policlinicii din Bistriţa, modernizată cu aproape 10 milioane lei Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a semnat luni contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Judeţean, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.
Bistriţa-Năsăud: Spitalul de Urgenţă Judeţean nu are unitate de transfuzii autorizată Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa nu are unitate de transfuzii sanguine autorizată, la fel şi spitalul orăşenesc din Năsăud, potrivit datelor comunicate miercuri AGERPRES de şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu.
Bistriţa-Năsăud: Stocurile de medicamente din spitale, asigurate până la mijlocul lunii ianuarie Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa şi Spitalul orăşenesc Năsăud au asigurate medicamentele necesare până la mijlocul lunii ianuarie, în timp ce la Beclean stocurile ajung pentru două luni, potrivit datelor prezentate miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, de către şeful Direcţiei...
Andrei Chiliman: Aproximativ 30% din bugetul Primăriei - alocat pentru proiecte de investiţii majore (interviu) Finalizarea procesului de reabilitare termică a blocurilor, demararea programului de anvelopare a caselor, finalizarea lucrărilor la cartierul de locuinţe sociale din zona Odăi şi începerea cât mai rapidă a lucrărilor la parcările subterane se numără printre principalele preocupări ale primarului sectorului...