Cele mai citite
 


Constanţa: Trecerea spitalelor în administrarea primăriilor, privită cu scepticism
duminică, 31 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, consideră că trecerea unităţilor medicale cu paturi în administrarea autorităţilor locale nu se poate face fără a se defini clar, prin acte normative, ce presupune ea referitor la responsabilităţile pe care le vor avea primăriile.
Pe de altă parte, primarul Medgidiei, Marian Iordache, crede că dacă Guvernul nu le va aloca primăriilor resursele financiare necesare, 'se va face o descentralizare care va duce la falimentarea spitalelor'.
'Ce anume preia autoritatea locală? Şi plata unor servicii, alte plăţi sau costuri pe care le are spitalul? Mecanismul de finanţare a spitalelor rămâne acelaşi, cu plata de la Casă pe caz rezolvat. Utilităţile spitalelor le pot plăti şi acum primăriile, reparaţiile la fel. Administraţia locală preia şi o parte din management, devine parte din Consiliul de Administraţie? Ce anume va face, cum va face? Aici este problema pentru că nu este definit nicăieri lucrul ăsta. Trecerea asta nu poate fi aşa, o invenţie care în spate nu are nimic concret', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, reprezentantul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Acesta a afirmat că actele normative ar trebui să menţioneze inclusiv dacă administraţia locală poate numi persoane cu funcţii de conducere la spital, pentru a avea control referitor la ceea ce se întâmplă în instituţie, cu toate că părerea lui este că 'astfel de numiri ar trebui făcute de asociaţii profesionale, fiindcă, altfel, se va ajunge iar la bunul plac al politicului'.
Despre trecerea spitalelor în administrarea autorităţilor locale, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat, pentru AGERPRES, că preluarea spitalelor de către primării 'n-ar fi rea' dacă s-ar aloca sumele necesare de la bugetul central, în condiţiile în care 'ochiul Consiliului Local ar fi mai ager decât ochiul ministrului care de la Bucureşti nu poate, de multe ori, să vadă la fel un obiectiv cum este, de exemplu, spitalul municipal de la Medgidia'.
'Pe noua lege, cheltuielile cu apa, canalizarea, energia electrică, telefoanele şi alte utilităţi, plus repararea şi întreţinerea clădirilor vor fi suportate de Consiliul Local şi de Ministerul Sănătăţii, va fi o susţinere mixtă, dar nu se precizează cât va da unul şi cât va da celălalt. Referitor la toate aceste preluări, experienţa mea în administraţia locală arată că în primul an Guvernul dă banii suta la suta, pe urmă tot mai puţin, până uită să mai dea bani şi lasă în treaba administraţiei obiectivul respectiv', a precizat primarul Medgidiei.
În judeţul Constanţa funcţionează 13 spitale şi centre de sănătate.
Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, pentru AGERPRES, că încă nu se ştie care dintre unităţile sanitare cu paturi vor urma să fie preluate de autorităţile locale, fiind aşteptat 'un ordin de ministru cu o clasificare a spitalelor'.
Unul dintre principalele obiective ale ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, pentru anul 2010, este descentralizarea spitalelor, iar până pe 1 iulie se are în vedere transferarea unităţilor medicale în administrarea autorităţilor locale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
MS va finaliza la 1 iulie transferul unităţilor sanitare către administraţia locală Ministerul Sănătăţii va finaliza, la 1 iulie, transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală.
Covasna: Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de lei pentru reţeaua de apă, canalizare şi hidranţi a Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit un milion de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, a hidranţilor pentru stingerea incendiilor şi instalaţiei de epurare a apelor uzate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Bistriţa-Năsăud: Primarii, de acord să preia spitalele numai dacă se asigură finanţarea Problema preluării celor cinci unităţi cu paturi din judeţul Bistriţa-Năsăud de către autorităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare a sistemului sanitar, nu este agreată de primari, dacă nu va fi asigurată şi finanţarea pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere.
Bacău: CJ a adresat o "plângere prealabilă" Ministerului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi în spitalele judeţului Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, sub semnătura preşedintelui instituţiei, social-democratul Dragoş Benea, a adresat joi o "plângere prealabilă" către Ministerul Sănătăţii prin care reclamă că, în baza unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, au fost reduse cu 102 paturi...