Cele mai citite
 


Dr Florea Iordăchescu: Pe frig se impune o alimentaţie echilibrată
duminică, 31 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În perioada friguroasă, alimentaţia pentru copii trebuie să fie echilibrată, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Florea Iordăchescu - reprezentant al Departamentului de Pediatrie al Spitalului de copii 'Marie Curie'.

Acesta a subliniat că alimentaţia trebuie să cuprindă toate grupele de alimente fructe, legume, cereale şi derivate un aport de minerale şi vitamine, carne şi foarte important peşte.
Vitamine suplimentare nu se recomandă decât dacă există o indicaţie medicală. Sunt şi vitamine care sunt recomandate cum este vitamina D, aceasta negăsindu-se în cantităţi suficiente în alimente cu excepţia uleiului de peşte.
Specialistul atrage atenţia că pe frig foarte mare şi dacă este şi vânt sugarii şi copiii mici nu trebuie scoşi afară.Dacă totuşi sunt scoşi trebuie îmbrăcaţi adecvat, nu prea gros, cu un costum de schi care protejează de umezeală şi cu o încălţăminte adecvată.
Prof. dr. Iordăchescu recomandă să nu fie acoperită gura copiilor cu fularul, întrucât saliva care se poate pune pe fular îngheaţă şi atunci aerul inhalat este rece.
'În spital avem foarte mulţi pacienţi, cu patologie de sezon, boli respiratorii superioare şi inferioare de etiologie virală. Sunt mulţi copiii mici în special cu bronşiolite, o afecţiune care poate da probleme serioase. Alte afecţiuni sunt cele digestive, foarte multe boli diareice cu rotavirus, perioada fiind propice acestuia. Din păcate, rotavirusul dă o diareee severă în general' a explicat prof. dr. Iordăchescu. Acesta a adăugat că există vaccin antirotavirus, acesta fiind însă neacoperit de CNAS.
'Eu sunt pentru vaccinări. Imunizarea este o armă formidabilă a medicinei care a dus la dispariţia unor boli care produceau epidemii cazul poliomielitei, variolei. Sunt opinii diferite legat de vaccinuri, dar medicii nu trebuie să trateze această problemă la fel ca o persoană neinstruită, ci să le susţină. Antibioticele dau mai multe reacţii adeverse şi unele chiar fatale, dar, pentru că se fac la persoane bolnave nu prea sunt luate în seamă. Imunizarea trebuie să acopere 75% - 80% din populaţie, în caz contrar existând riscul izbucnirii de epidemii. În ultima perioadă, ne confruntăm cu foarte multe cazuri de varicelă, iar unii medici recomandă să lase copii să facă boală. Nu este aşa, varicela poate da forme severe cu complicaţii şi chiar deces.Trebuie introdusă vaccinarea împotriva varicelei, în prezent nu este obligatoriu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Carenţa şi excesul de vitamine Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Alimentaţia corectă pentru copii Copiii sunt audienţa cea mai importantă când vorbim de alimentaţie, pentru că o dietă echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea lor normală şi pentru că la această vârstă ei îşi formează şi definesc obiceiurile alimentare pe care le vor urma de-a lungul vieţii.
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.