Cele mai citite
 


Directorii spitalelor vâlcene susţin trecerea unităţilor sanitare în subordinea administraţiilor locale
duminică, 31 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trecerea unităţilor sanitare în subordinea administraţiilor publice locale este o 'idee generoasă', după cum au afirmat, pentru AGERPRES, managerii spitalelor din judeţul Vâlcea.
'Este o idee mondială până la urmă, dar trebuie ca şi bugetele locale să îşi permită o finanţare pe total cheltuieli. Noi cei din Horezu, de exemplu asigurăm servicii medicale pentru 20 de localităţi din zona de vest a Vâlcii, aşadar nu doar Consiliul Local din Horezu ar trebui să suporte cheltuielile spitalului, ci toate comunele deservite trebuie să aibă o cotă parte', a declarat dr. Ovidiu Onac, directorul Spitalului din Horezu.
La rândul său, dr. Vasile Cerbu, directorul Spitalului Orăşenesc din Brezoi subliniază aceeaşi idee cu privire la faptul că oraşele sărace nu au bani pentru plata utilităţilor: 'Brezoiul este un oraş sărac în venituri. Se pasează de la centru spre periferie o problemă care va împovăra bugetul localităţii şi vom ajunge să apelăm la CAS'.
Directorul economic al Spitalului municipal din Drăgăşani, Maria Neacşu, a declarat că mult timp de acum înainte, bugetele locale nu vor putea face faţă cheltuielilor cu întreţinerea spitalelor subordonate. 'Singura parte bună este că managerul unităţii va fi numit pe plan local, de către conilieri, şi nu va unul politic. În comunităţile mici, oamenii se cunosc între ei şi ştiu performanţele fiecăruia' a precizat Neacşu.
Cu această menţiune toţi managerii de spital din judeţul Vâlcea au fost de acord.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, are şi el temerile lui în ceea ce priveşte faptul că în luna iulie Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va fi preluat în întregime de Consiliu.
'Bugetul pe 2010 şi aşa este destul de auster. Ne vom trezi cu SJU exact la jumătatea anului, va trebui să vedem cum facem, oricum noi ne-am zbătut şi am obţinut o finanţare de aproape 19 milioane de euro pentru reabilitarea în întregime a acestei unităţi sanitare. Am găsit şi soluţii ca să nu se diminueze numărul de paturi după reabilitarea acestuia', a mai spus Câlea.
Problema gravă care trenează în Râmnicu Vâlcea este cea a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, care are datorii istorice de peste 300.000 lei.
'Nu ştiu care să fie soluţia cea mai bună, transformarea lui în Spital Municipal şi trecerea în subordinea Consiliului Local, fuziunea acestuia cu Spitalul Judeţean de Urgenţă şi apoi aducerea la pachet în subordinea CJ, sau el de sine stătător în subordinea noastră. Toate soluţiile au fost discutate, se ştie şi la minister problema', a adăugat Câlea.
Maternitatea din Vâlcea are probleme grave şi mediatizate pe plan local şi naţional a declarat, pentru AGERPRES, directorul Marian Stoica. Datoriile istorice nu se stabilizează, ci cresc anual, conducerea acestei unităţi solicitând trimestrial din partea Consiliului Judeţean finanţare a utilităţilor sub presiunea furnizorile de servicii care ameninţă cu oprirea apei, a curentului sau a gazului.
Judeţul Vâlcea are 10 spitale care la sfârşitul anului 2009 înregistrau datorii de peste 10 milioane lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii a promis finanţare pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul din Horezu Spitalul orăşenesc din Horezu, al doilea ca mărime din judeţul Vâlcea, va primi, în acest an, şi restul de bani pentru finalizarea lucrărilor începute în 1993, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Vâlcea: Demersuri ale Spitalului din Horezu pentru înfiinţarea unei secţii de primiri urgenţe Reprezentanţii Spitalului orăşenesc Horezu, al treilea ca mărime din judeţul Vâlcea, au depus documentaţia la Ministerul Sănătăţii pentru a înfiinţa un Compartiment de primiri urgenţe în cadrul unităţii sanitare, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul DSP, dr. Maria Murăruş.
Vâlcea: Preşedintele CJ refuză să semneze contractul cadru cu CAS pe 2012 pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, refuză să semneze contractul cadru cu Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate, din cauza bugetului mai mic cu aproximativ 11% alocat pentru acest an Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Vâlcea: Primarul din Horezu este nemulţumit de fondurile alocate de CAS spitalului din localitate Primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat, s-a declarat nemulţumit de modul cum au fost alocate sumele pe spitale de către CAS Vâlcea, spunând că au primit bani cu precădere spitalele subordonate Consiliului Judeţean.
Vâlcea: Toate unităţile sanitare din judeţ au fost preluate de administraţia locală Râmnicu Vâlcea, 2 iul /Agerpres/ - Ultima unitate sanitară din judeţul Vâlcea - Spitalul municipal Drăgăşani - a fost preluată de administraţia locală, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, dr. Luminiţa Apostolescu.
Vâlcea: CJ a aprobat preluarea a patru spitale din judeţ Râmnicu Vâlcea, 30 iun /Agerpres/ - Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat, în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, preluarea a patru unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Obstetrică - Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăeşti şi Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti...