Cele mai citite
 


Covasna: Transformarea în centre microregionale, soluţia pentru supravieţuirea spitalelor orăşeneşti
vineri, 29 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sfântu Gheorghe, 29 ian/Agerpres/- Conducerea Direcţiei Sanitare Covasna susţine ideea transformării spitalelor orăşeneşti în centre sanitare microregionale, care să asigure servicii medicale cetăţenilor mai multor comune din zonă şi să fie cofinanţate din bugetele acestora.
În urma descentralizării, patru spitale din judeţ, aflate la Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, vor trece în subordinea Consiliilor locale.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitare cea mai bună soluţie pentru a putea preîntâmpina greutăţile financiare ar fi formarea unui parteneriat între consiliile orăşeneşti şi cele din comunele învecinate, pentru a contribui şi ele la cheltuielile de funcţionare.
Şefa instituţiei, Deme Judit, a dat ca exemplu spitalul din Baraolt care a fost ajutat de localităţile învecinate atunci când a avut probleme, atât primăriile din zonă cât şi localnicii contribuind în măsura posibilităţilor cu pâine, lapte, cartofi şi alte alimente.
'Dacă mergem după experienţa Baraoltului, unde s-a făcut dovada unui spirit civic deosebit, cred că şi descentralizarea ar putea fi un lucru benefic spitalelor', a conchis Deme Judit.
Ideea centrelor microregionale este împărtăşită şi de primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, care va avea de administrat un spital nou, încă neterminat şi supradimensionat faţă de necesităţile zonei.
'Soluţia este, după părerea mea, înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare împreună cu comunele din jur şi împreună să punem banii', a declarat Leca Băncilă, potrivit căruia, dacă nu se vor găsi resurse pentru finnaţarea acestor unităţi medicale atunci descentralizarea va fi doar un 'simulacru'.
Preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, e de părere că descentralizarea spitalelor ar trebui amânată până ce trece criza, deoarece primăriile nu au bani pentru susţinerea acestora.
'Descentralizarea nu va schimba absolut nimic, ca şi unităţi sanitare vor trebui să intre în continuare în raport cu Casele de Asigurări, ele vor plăti serviciile medicale strict la nivelul serviciilor prestate. Într-o perioadă de criză tema descentralizării ar trebui amânată până ieşim, vreo doi- trei ani. (...) Ei (guvernanţii-n.r) acum vor să scape, le plasează şi vor spune că v-aţi închis voi spitalul, nu noi', a declarat liderul sindical. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Sanitas salută decizia managerilor spitalelor de a nu semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a salutat decizia managerilor spitalelor din judeţ de a nu semna contractele de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
Sanitas Covasna: Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe nu şi-a întrerupt activitatea Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe nu şi-a întrerupt luni activitatea din cauza grevei generale declanşate la nivel naţional de angajaţii din sistem, iar pe parcursul acestei zile vor fi acordate consultaţii medicale, a declarat liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile...
Covasna: Miting de protest al Sanitas împotriva desfiinţării Ambulanţei, CAS, DSP şi Centrului de transfuzie Conducerea Sanitas Covasna a anunţat joi că săptămâna viitoare va organiza un miting în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Serviciile de Ambulanţă, Casele de Asigurări de Sănătate, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică...
Sanitas Covasna: Trei spitale riscă să intre în blocaj din cauza subfinanţării Trei din cele patru spitale publice din judeţul Covasna riscă să intre în blocaj până la sfârşitul acestui an din cauza subfinanţării, spune conducerea Sindicatului Sanitas Covasna.
Covasna: Sanitas blochează contul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna va apela la executorul judecătoresc pentru punerea în aplicare a două sentinţe definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată, în baza cărora angajaţii Spitalului Judeţean 'dr. Fogolyan Kristof' din Sfântu Gheorghe îşi vor putea recupera o serie de drepturi...
Covasna: Miting de protest organizat de Sanitas în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe Aproximativ 300 de angajaţi din sistemul sanitar au participat luni la amiază la un miting organizat de Sindicatul Sanitas Covasna în fata Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea spitalelor şi a măsurile de restructurare prevăzute de Ministerul Sănătăţii.