Cele mai citite
 


Medicii de familie intră în concediu în semn de protest - Grupaj II
marţi, 17 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 17 feb /Agerpres/ - Medicii de familie din judeţele Hunedoara, Buzău şi Vâlcea au început, marţi dimineaţă, să-şi depună cererile de concediu de odihnă sau de studii, pentru trei zile, protestând astfel faţă de decizia luată de autorităţi, la nivel naţional, ca de la 1 aprilie fondurile alocate pentru medicina primară să fie reduse cu 40%.

Aproape trei sferturi dintre cei 246 de medici de familie din judeţul Hunedoara au anunţat că vor pleca trei zile în concediu de odihnă începând cu data de 18 februarie.

„Am primit înştiinţări de 181 de medici de familie din judeţul Hunedoara că vor pleca în concediu de odihnă în perioada 18-20 februarie. Cu toţii au transmis că nu au înlocuitori la cabinetele de medicină de familie”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, Gabriela Crişovan.
Preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, dr. Mircea Artean, el însuşi medic de familie, a precizat că medicii vor participa, în cele trei zile libere, la un simpozion pe probleme medicale care este inclus în programul de educaţie medicală continuă.
Potrivit acestuia, scăderea valorii punctului pe pacient şi pentru serviciile medicale vor afecta, în primul rând, medicii de familie care au cabinetele la sate.
„Problemele mari de finanţare a cabinetelor medicilor de familie îi va afecta pe acei colegi care au mai puţin de 1.500 de persoane înscrise pe liste. În această situaţie se află 30-40 la sută dintre medicii de familie hunedoreni. Cel mai grav va fi în mediul rural, unde, nu cred că va mai rezista vreun cabinet al unui medic de familie”, a conchis preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.
* * *
Doar cinci din cei 206 medici de familie din judeţul Buzău au solicitat CJAS desemnarea unui înlocuitor.
Medicul şef al CJAS Buzău, dr. Nina Mihai, a declarat că „la Buzău practic niciun medic de familie nu a depus cerere de concediu prelungit, cele cinci situaţii având la bază probleme obiective, de ordin medical sau de lăuzie”.
Potrivit sursei citate, medicii de familie buzoieni s-au raliat doar formal protestului la nivel naţional, veniturile lor totale pe luna ianuarie 2009 sunt la fel de mari, ajungând la 2,19 milioane de lei la care se adaugă alte 0,29 de milioane de lei, sume rezultate din regularizările lunare.
***
Medicii de familie din judeţul Constanţa nu vor recurge la forma de protest de a intra în concediu de odihnă în perioada 18-20 februarie, dar propun ca pacienţii să plătească o parte din costul consultaţiei.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa, Lămâiţa Antochi, a declarat că nici unul dintre cei 379 de medici de familie care au contracte încheiate cu CJAS nu a solicitat intrarea în concediu de odihnă sau de studii în următoarele trei zile.
’Până marţi, nu am înregistrat nici o astfel de cerere’, a menţionat reprezentanta CJAS Constanţa.
Pentru asigurarea unui raport corect între calitatea serviciilor medicale şi plata acestora, medicii de familie constănţeni propun introducerea sistemului de co-plată pentru medicina de familie, în cadrul contractului cadru pe anul 2009, care va intra în vigoare începând cu luna aprilie. Demersurile în acest sens sunt făcute de Colegiul Medicilor Constanţa, iar suma ce ar urma să fie propusă pentru a fi percepută de la pacienţi este de 10 lei.
Medicii de familie susţin că mai mult de o jumătate dintre cabinete vor falimenta în condiţiile scăderii bugetului cu 40%, în 2009, şi a creşterii cheltuielilor în funcţie de cursul euro. Ei au anunţat, la nivelul întregii ţări, că vor trage primul semnal de alarmă către autorităţi, în perioada 18-20 februarie, când vor intra în concediu de odihnă, fără înlocuitori, şi vor afişa anunţuri pentru pacienţi prin care îi vor informa de posibilitatea desfiinţării cabinetelor medicale.
***
Medicii de familie din judeţul Satu Mare vor decide în cadrul adunării de joi cum vor protesta faţă de decizia luată de autorităţi, la nivel naţional, ca de la 1 aprilie fondurile alocate pentru medicina primară să fie reduse cu 40%.
Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) din judeţul Satu Mare, a declarat că în cadrul întâlnirii se va stabili şi data de la care va fi decisă încetarea activităţii cabinetelor medicilor de familie, precum şi durata protestului, precizând că medicii de familie sătmăreni nu se vor limita la doar câteva zile de protest. În judeţ îşi desfăşoară activitatea 177 de medici de familie, din care aproximativ 70 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ.
***
CJAS Vâlcea a primit, din partea medicilor de familie, peste 130 de înştiinţări de intrare în concediu de studii, iar numărul acestora ar putea să crească în cursul zilei de marţi.
Potrivit dr. Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) din judeţul Vâlcea, circa 150 din cele 225 de cabinete medicale individuale, care au contracte cu casa de asigurări, riscă să dea faliment odată cu instituirea noului nivel de finanţare a medicinei primare, prin legea bugetului pe anul în curs.
'Intrarea în concediu de studii, alături de colegii noştri din alte 34 de judeţe, reprezintă un semnal de alarmă la adresa factorilor responsabili, faţă de diminuarea cu aproape 41% a bugetului alocat, prin Ministerul Sănătăţii, cabinetelor de medicină primară,' a precizat preşedintele APMF Vâlcea.
Potrivit dr. Cristiana Bărăgănescu, 'se încearcă acum intimidarea medicilor de familie, prin ameninţări cu controale ce vor fi efectuate în zilele de miercuri, joi şi vineri, în urma cărora medicii de familie să fie penalizaţi la plata serviciilor pe luna în curs'.
'Am intrat în posesia unor adrese în acest sens, transmise prin fax tuturor caselor judeţene de sănătate şi tuturor autorităţilor judeţene de sănătate publică. Adresele sunt semnate de Eduard Armeanu, directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), respectiv de secretarul de stat Aurel Nechita, din Ministerul Sănătăţii (MS),' a precizat dr. Bărăgănescu.
CJAS Vâlcea a dat curs faxului primit de la Bucureşti şi a transmis cabinetelor individuale o adresă semnată de Nicolae Hobeanu, directorul general al instituţiei, prin care medicii de familie sunt înştiinţaţi că sancţiunile pentru aceia care vor fi consideraţi că lipsesc în mod nejustificat de la program pot merge până la rezilierea contractului cu casa de sănătate.
Pe de altă parte, Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) îşi exprimă surprinderea faţă de faptul că CNAS şi MS 'preferă să intimideze medicii, ordonând controale în masă asupra medicilor de familie care au depus înştiinţări pentru concedii de odihna legale' şi anunţă continuarea protestelor.
'Activitatea fiecărui cabinet, în lipsa medicului, va fi hotărâtă de fiecare medic în parte, deoarece cabinetele de medicina familiei sunt unităţi private, având regulamente proprii de organizare şi funcţionare', se arată într-o decizie adoptată luni de Consiliul Director al SNMF. AGERPRES/(Tudor Iosifaru, Gheorghe Pietrar, Dorin Ivan, Nona Jalbă, Sorin Blada)
Medicii de familie din judeţ nu vor să-şi ia concedii
Timişoara, 17 feb /Agerpres/ - Medicii din judeţul Timiş nu vor intra în concedii medicale, de odihnă sau de studii în perioada următoare, astfel că pacienţii li se vor putea adresa nestingheriţi, dacă vor avea nevoie.
Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Mariana Mocioalcă, a declarat marţi pentru AGERPRES că, până acum, au fost depuse doar două cereri pentru concediu de odihnă, dar pentru perioade de câteva săptămâni, întrucât solicitanţii pleacă din ţară.
"Asociaţia medicilor de familie din Timiş ne-a anunţat că medicii nu-şi vor întrerupe activitatea, prezentându-se, în continuare, la cabinete", a spus Mocioalcă.
În judeţul Timiş îşi desfăşoară activitatea circa 500 de medici de familie. Cu toţii sunt nemulţumiţi de reducerile bugetare anunţate, deoarece consideră că nu-şi vor mai putea desfăşura munca, dar consideră că prin închiderea cabinetelor nu le-ar face decât mult rău bolnavilor, de la copii până la bătrâni.
Medicii de familie protestează faţă de procentul de 5,4% din PIB alocat medicinei primare, pe care îl consideră mic. AGERPRES/(Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.