Cele mai citite
 


Migraţia medicilor
miercuri, 18 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti,18 feb /Agerpres/ - Un număr din ce în ce mai mare de medici şi asistenţi medicali din România aleg să profeseze în străinătate, motivaţi de salariile mai atractive, condiţiile de lucru, dar şi statutul cadrelor medicale.

 

"Mi-aş fi dorit ca medicii să nu plece, să rămână acasă, noi nu promovăm plecarea din ţară. În mod normal ar trebui să aibă toate condiţiile aici în ţară", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintle Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF). Ea a adăugat că în ultimul timp au venit foarte multe oferte din diferite ţări europene.

"Sunt perioade când vin săptămânal oferte, sau la două luni.Au fost oferte pentru sute de posturi sau doar pentru 1-2 posturi", a menţionat dr. Tănăsescu.
Solicitările cele mai multe au venit din ţări precum Franţa, Germania, Suedia, Anglia.
În cazul Franţei se cer medici de familie pentru mediul rural, pentru 10.000 de euro pentru prima de instalare şi un venit net de 5000 de euro pe lună, inclusiv locuinţă.
Marea Britanie oferă pentru medicii cu trei ani vechime un salariu anual de 110.000 de dolari pe an, a menţionat Tănăsescu.
Ofertele care vin din Germania au în vedere preluarea de cabinete de la medicii care urmează să iasă la pensie, dar şi pentru cabinete noi.
"Medicii din Europa de Vest sunt foarte bine plătiţi, dar şi acolo există deficit pentru zonele rurale sau oraşe mici şi în această situaţie apelează la medici din ţările din Europa Centrală şi de Est, România fiind considerată o ţară cu o şcoală de medicină foarte bună.Am primit oferte şi din Suedia. În acestă ţară lucrurile sunt puţin diferite, în zonele rurale sunt şi cabinete individuale, dar şi centre medicale", a spus preşedintele SNMF.
Multe dintre ofertele primite sunt pentru medici de familie pentru rural, dar şi pentru alte specialităţi, a menţionat dr. Tănăsescu, precizând că în luna aprilie va avea loc un târg de joburi organizat de organisme din Franţa.
"Dintre absolvenţii de medicină, mai mult de 25% - 30% rămân să lucreze ca medici, restul preferă să lucreze la companii farmaceutice, unde sunt mai bine plătiţi sau să plece. Eu nu am plecat pentru că am o familie, copii, părinţi, un alt mediu de viaţă cu care sunt obişnuită", a declarat Rodica Tănăsescu.
Managerul Spitalului Universitar dinBucureşti, conf. dr. Gheorghe Iana, a spus că în luna septembrie a fost o campanie de recrutare de medici din România, cele mai solicitate specialităţi fiind anestezia, terapia intensivă, radiologia, neurologia, recuperarea, cu salarii între 3000 de euro şi 5000 de euro, modalitatea de selecţie fiind pre-interviul.
"Nu iau nici ei orice medic, şi pentru asta fac contracte pe durată limitată, perioadă în care îşi pot da seama de pregătirea medicului şi care variază între 1 şi 5 ani. Dacă în acest timp se constată că nu este un medic bine pregătit nu se mai prelungeşte contractul", a spus managerul Spitalului Universitar. El a precizat că oferta este pentru zone defavorizate sau spitale mici din oraşe mici, pentrucă nici medicii lor nu merg în zone defavorizate şi preferă să aleagă Canada, SUA.
De la Spitalul Universitar nu a plecat niciun medic, dar au plecat în ultimii doi ani 80-100 de asistente în medie, din 1000, adică aproximativ 10%, a precizat dr.Iana.
"Angajăm altele noi, dar pregătirea practică durează cam 2-3 luni", a explicat acesta. El a precizat că un medic radiolog câştigă în străinătate între 3000 - 5000 d euro, în România între 20 milioane lei vechi şi 30 milioane lei vechi- depinde de sporuri, vechime, gărzi-, iar un asistent medical câştigă în străinătate între 600 -800 de euro, iar cei specializaţi în anestezie terapie intensivă, îngrijiri paliative ajung şi la 1800 de euro.
Mariana Şerban, asistent medical şef la Clinica de Chirurgie Plastică a lucra şase ani în Cipru la o clinică privată de estetică.
"Am avut şansa să mi se facă această ofertă de către un medic care a învăţat şi s-a specializat în România, iar când s-a întors în Cipru şi-a deschis o clinică privată. Am colaborat cu el la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arşi condus la acea vreme de prof. dr. Agripa Ionescu, i-a plăcut cum am lucrat şi mi-a făcut această ofertă. În Cipru, contractul se face numai pentru 5 ani, după care trebuie să te întorci în ţara de origine.M-am simţit foarte bine acolo, era vorba de o clinică mică, cu un specific diferit, numai de estetică... Aveam şi responsabilităţi, pornind de la pregătirea sălii de operaţie şi până la îngrijirea postoperatorie. Aveam în grijă doi bolnavi. Aici patologia este mai complexă, numărul bolnavilor mult mai mare, 25 de pacienţi. Avantajele constau în mai mulţi bani, mai puţini pacienţi; în ceea ce priveşte dotarea, nu mai sunt diferenţe, avem şi aici aparatură la standarde internaţionale.Primeam 1500 de euro, şi aveam şi locuinţă asigurată, aici după 29 de ani câştig aproximativ 500 de euro, şi asta în ultimii doi ani. Mi s-a reînnoit oferta de a merge din nou în Cipru şi am să o accept", a declarat Mariana Şerban.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în 2007 şi 2008 au solicitat adeverinţe de conformitate 7100 de medici, farmacişti şi dentişti, deficitul de medici fiind de aproximativ 24 000.
Ordinul Asistenţilor Medicali are în evidenţe, în perioada 2007 şi până în prezent, un număr de 5000 de asistente care au plecat să lucreze peste hotare. În România numărul asistenţilor este de 130. 000 .
În 2008, un număr de 1252 de medici au solicitat de la Colegiul Medicilor din Romania certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate, celel mai multe fiind eliberate în Bucureşti (448) şi Iaşi (184).
Printre ţările alese de medicii români se află Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Irlanda, Olanda, Canada, Belgia, Austria, Portugalia şi Cipru. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.