Cele mai citite
 


Covasna: Rezerva naţională de sânge, la Sfântu Gheorghe
luni, 1 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sfântu Gheorghe, 1 feb /Agerpres/ - Conducerea Centrului de transfuzie sanguină Covasna şi-a propus să înfiinţeze, la Sfântu Gheorghe, un institut care să găzduiască rezerva naţională de sânge a României.
Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat, luni, că acesta ar urma stocheze între 5.000 şi 10.000 de pungi de sânge, disponibile în orice moment.
''Nu avem un astfel de centru în ţară şi este nevoie de aşa ceva pentru orice eventualitate, în caz de catastrofe majore, un cutremur, un tren deraiat, să nu fim luaţi pe nepregătite. Avem nevoie de sânge şi pentru transplanturi de organe, pentru bolnavii cronici, cum ar fi cei dializaţi'', a declarat Andy Rosin. Acesta a precizat că sângele ar urma să fie conservat în condiţii speciale, în azot lichid, la o temperatură de minus 190 de grade Celsius.
''Prin crioconservare sângele din rezerva naţională va avea o valabilitate de 12 ani, în condiţiile în care cel colectat la ora actuală de la donatori este ţinut în frigidere speciale la o temperatură de 4-8 grade Celsius şi expiră după de şase săptămâni de la recoltare'', a mai spus Andy Rosin.
El consideră că municipiul Sfântu Gheorghe reprezintă locaţia ideală pentru construirea acestui centru deoarece se află în mijlocul ţării.
Centrul ar urma să fie dotat cu aparatură din fonduri europene, a mai spus Andy Rosin, care a identificat deja locaţia adecvată pentru a pune în practică acest proiect - o grădiniţă recent renovată, aflată în zona Pieţei centrale din municipiu.
''Noul centru ar oferi şi locuri de muncă, am trimite oameni la specializare în străinătate, iar astfel am putea atrage specialişti la Sfântu Gheorghe'', a mai adăugat dr. Rosin.
Conducerea Centrului a început deja demersurile pentru a face un schimb de clădiri cu Consiliul local municipal, respectiv să primească grădiniţa în schimbul actualului sediu, în care autorităţile locale şi-au propus să amenajeze un muzeu cinegetic.
Schimbul de imobile este blocat de fracţiunea Partidului Civic Maghiar care a considerat ''inoportună'' mutarea copiilor din grădiniţă şi a propus o altă locaţie pentru înfiinţarea centrului. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină vrea să înfiinţeze un centru naţional de sânge la Sfântu Gheorghe Conducerea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină vrea să înfiinţeze un centru la Sfântu Gheorghe care să găzduiască rezerva naţională de sânge a României, însă proiectul stagnează din lipsă de fonduri.
Covasna: Campanie de recoltare de sânge la Baraolt, pe fondul scăderii numărului de donatori Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care se confruntă în ultima perioadă cu o scădere drastică a numărului de donatori, a organizat miercuri o campanie de recoltare de sânge în oraşul Baraolt în încercarea de a suplimenta rezerva de sânge.
Covasna: Sediu nou pentru Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe are un nou sediu, într-o fostă grădiniţă din apropierea Pieţei Centrale din municipiu care a fost reabilitată şi adaptată cerinţelor medicale.
Covasna: Numărul donatorilor de sânge, în scădere cu aproape 30% faţă de începutul anului Numărul donatorilor de sânge s-a redus cu aproape 30% în judeţul Covasna faţă de începutul anului, iar conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe apreciază că numărul lor ar putea scădea şi mai mult în perioada verii, drept urmare a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei...
Covasna: Pompierii din Întorsura Buzăului au participat la campania de donare de sânge Sfântu Gheorghe, 16 nov /Agerpres/ - Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care a demarat o amplă campanie de atragere a donatorilor, a organizat marţi o acţiune de colectare de sânge în oraşul Întorsura Buzăului.
Covasna: Pompierii din Întorsura Buzăului au participat la campania de donare de sânge Sfântu Gheorghe, 16 nov /Agerpres/ - Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care a demarat o amplă campanie de atragere a donatorilor, a organizat marţi o acţiune de colectare de sânge în oraşul Întorsura Buzăului.