Cele mai citite
 


Cluj: Proiectul 'Stop cancerului la sân', la final
luni, 1 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 1 feb /Agerpres/ - Fundaţia clujeană Women Solidarity finalizează, marţi, derularea proiectului 'Stop cancerului la sân', finanţat de organizaţia americană Susan G. Komen for the CureR din SUA.
În cadrul proiectului, care şi-a propus să crească rata de depistare precoce a cancerului de sân, 11 voluntare ale Fundaţiei Women Solidarity au explicat, pentru 840 de femei din comunele Aghireş şi Fizeşul Gherlii, şansele de supravieţuire ca urmare a descoperirii din timp a cancerului. Fiecare din cele 11 voluntare a stat de vorbă şi a instruit 10-14 femei, oferindu-le detalii privind nodulii mamari, depistarea lor prin propria palpare şi paşii care trebuie urmaţi fără întârziere în cazul existenţei unui astfel de indiciu privind debutul sau o fază mai avansată a bolii.
În luna octombrie 2009, unitatea mobilă de diagnostic a Fundaţiei ''Renaşterea'' a poposit, timp de trei săptămâni, la Turda, sute de femei fiind interesate să facă mamografii şi teste Babeş-Papanicolau pentru a şti dacă sunt sau nu ameninţate de acestă gravă boală. Fundaţia ''Renaşterea'' asigură efectuarea gratuită a celor două tipuri de investigaţii medicale menţionate, iar într-un an şi cinci luni de activitate, prin unitatea mobilă de diagnostic s-au făcut peste 6.600 de teste Babeş-Papanicolau şi peste 3.800 de mamografii. La circa 40% dintre femeile consultate s-au depistat probleme medicale la nivelul sânilor sau al colului uterin, iar în 5% din cazuri s-a dovedit ca era vorba de cancer.
Potrivit medicilor, 7% din cancerele de sân afectează femeile sub 40 de ani, acest procent crescând odată cu vârsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani şi 43% la peste 65 de ani. Mai multe cercetări au evidenţiat influenţa alimentaţiei prea bogate în grăsimi de origine animală asupra apariţiei acestui tip de cancer. Excesul ponderal este un factor favorizant.
Incidenţa morbidităţii prin cancerul de sân a cunoscut, în ultimii cinci ani, o creştere de aproximativ 15%.
În ultimii ani, în România s-au derulat mai multe programe naţionale de prevenţie, iar numărul femeilor care participă la programele de control mamografic preventiv s-a triplat. La Cluj-Napoca, aceste programe sunt derulate de Institutul Oncologic şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, precum Fundaţia ''Renaşterea'' şi Women Solidarity. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Investigaţii medicale gratuite la Eforie pentru diagnosticarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea oferă gratuit teste pentru diagnosticarea cancerului de sân şi a celui de col uterin tuturor femeilor din Eforie şi din localităţile limitrofe, precum şi celor care-şi petrec vacanţa pe litoral, în luna august.
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Cluj: Unităţi mobile pentru screening-ul cancerului de col uterin, achiziţionate din fonduri norvegiene Două unităţi mobile pentru screening-ul cancerului de col uterin au fost achiziţionate în cadrul proiectului CEDICROM, finanţat din fonduri norvegiene şi derulat de Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul proiectului CEDICROM...
Campanie de informare privind prevenţia şi depistarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a desfăşurat, timp de un an, o companie de educare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin.