Cele mai citite
 


Sorin Minea: Ministerul Sănătăţii pune bir pe mâncare ca să-şi acopere găurile din buget
marţi, 2 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii vrea să-şi acopere găurile din buget punând bir pe mâncare, susţine preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, industria alimentară consideră că propunerea legislativă de instituire a unei taxe pe alimente este în detrimentul populaţiei, va avea efecte economice şi sociale negative şi nu are la bază nici un fel de studiu de impact economic şi social.
O asemenea propunere legislativă denotă lipsa de profesionalism a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, care au evitat în mod constant să consulte părţile direct afectate de o astfel de măsură: industria alimentară şi, în primul rând, populaţia, se menţionează în comunicat.
'De aproximativ o lună, toate încercările noastre de a discuta cu iniţiatorul acestei propuneri legislative au eşuat. Un astfel de comportament din partea autorităţilor este inacceptabil şi ne-european, iar noi vom solicita în continuare organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect şi nu legi date pe ascuns', afirmă Sorin Minea, în documentul citat.
În acest context, Romalimenta respinge ferm propunerea de instituire a unei taxe pe produsele alimentare, argumentând că aceasta nu este, de fapt, decât o modalitate de strângere de fonduri la bugetul Ministerului Sănătăţii, fără să se ia în considerare impactul negativ major pe care îl va avea asupra industriei alimentare şi agriculturii româneşti.
'Din punct de vedere ştiinţific, nu există produse alimentare nerecomandate, orice aliment consumat în exces putând avea efecte nedorite. Ministerul Sănătăţii nu a pus la dispoziţia opiniei publice nici un fel de studiu din care să reiasă că o creştere a nivelului obezităţii în România este generată, exclusiv, de aportul alimentar. Acelaşi minister nu a luat nici un fel de poziţie publică atunci când a fost redus numărul orelor de educaţie fizică în şcoli, însă, în plină criză economică, manifestă subit o preocupare pentru lupta împotriva obezităţii şi înţelege să facă acest lucru prin impunerea de taxe. Toate aceste fapte indică mai degrabă dezinteres pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos şi o preocupare strict pecuniară, care ar trebui să aparţină Ministerului Finanţelor', se precizează în comunicat.
În opinia Romalimenta, o politică sănătoasă a Ministerului Sănătăţii trebuie să fie orientată înspre promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă care să includă mai multă activitate fizică, iar termeni precum 'produse alimentare nerecomandate' trebuie să aibă un fundament ştiinţific solid şi unanim acceptat, până în prezent neexistând un consens ştiinţific în această privinţă.
Totodată, Romalimenta atrage atenţia supra faptului că taxa va afecta şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei, în special a categoriilor sociale cu venituri mici (şomerii, pensionarii, studenţii), al căror nivel de trai va avea cel mai mult de suferit. În contextul crizei economice, impunerea de noi taxe este total inoportună, va duce la creşterea inflaţiei şi va întârzia relansarea economică, se afirmă în comunicat.
Potrivit Romalimenta, dacă Ministerul Sănătăţii consideră alimentele un viciu şi le pune în aceeaşi categorie cu ţigările şi alcoolul, autorităţile vor trebui să se aştepte la o creştere spectaculoasă a evaziunii fiscale în domeniul alimentar, chiar până la contrabanda cu alimente. 'Românii vor ajunge să cumpere din Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Republica Moldova, iar nivelul de trai va scădea semnificativ. De aici până la impunerea unor raţii zilnice de alimente nu mai este decât un pas, dacă se consideră că românii mănâncă prea mult', este concluzia comunicatului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Comunicat de presă - Conferinţa naţională 'Hemoragia sistemului medical din România - de ce ne pleacă medicii?' Nemulţumirile medicilor şi soluţiile pe care le-au propus în cadrul Conferinţei Naţionale de la Călăraşi
Campanie de educaţie privind factorii de risc pentru diabet Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în întreaga ţară se desfăşoară activităţi de educare şi informare pentru populaţie prin direcţiile judeţene de sănătate publică, sub sloganul 'Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!'.
Andrei Chiliman: Aproximativ 30% din bugetul Primăriei - alocat pentru proiecte de investiţii majore (interviu) Finalizarea procesului de reabilitare termică a blocurilor, demararea programului de anvelopare a caselor, finalizarea lucrărilor la cartierul de locuinţe sociale din zona Odăi şi începerea cât mai rapidă a lucrărilor la parcările subterane se numără printre principalele preocupări ale primarului sectorului...