Cele mai citite
 


MS: Cifrele avnsate de patronatele industriei alimentare sunt nerealiste
marţi, 2 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii consideră că cifrele şi procentele avansate luni de reprezentanţii patronatelor din industria alimentară privind instituirea unei contribuţii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentari sunt nerealiste şi nu au bază de calcul, se arată într-un comunicat remis presei .
''Până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate şi nici cuantumul de contribuţii. De asemenea, nu au fost avansate cifre pe baza cărora ar putea fi calculate majorări de preţuri la alimente sau disponibilizări de personal'', precizează sursa citată.
Oficialii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia reprezentanţilor asociaţiilor profesionale din acest sector să nu folosească intenţia MS privind descurajarea consumului de alimente nesănătoase ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intenţii şi măsuri care pot afecta populaţia.
''Deocamdată, ministerul are în dezbatere o intenţie şi, la fel ca şi în cazul celorlalte proiecte supuse dezbaterii publice, se aşteaptă observaţiile şi sugestiile tuturor celor interesaţi, care vor fi luate în discuţie'', subliniază comunicatul.
Ministerul Sănătăţii va organiza joi, 4 februarie, o dezbatere publică privind instituirea unei contribuţii pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentari la sediul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti. Dezbaterea a fost solicitată de Romalimenta, Rompan şi Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, se mai arată în comunicat.
Reacţia Ministerului Sănătăţii vine ca urmare a declaraţiei reprezentanţilor patronatului Romalimenta, care au susţinut luni că introducerea taxei pe alimente, denumită de alte autorităţi ca taxă pe fast food, ar putea duce la o scumpire a alimentelor cu 30 - 40 la sută.
Potrivit acestora, ''dacă prin taxa pe fast-food se doreşte adunarea unui miliard de euro la buget, atunci alimentele ar trebui să se scumpească cu 30 - 40 la sută, iar iniţiatorii legii pot induce o scumpire artificială, pentru că producătorii de alimente pot introduce în planul de afaceri o nouă taxă, în valoare de 30 - 40 la sută din propria producţie''.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sorin Minea: Vorbim despre fast food, dar nu vorbim despre ierburi consumate în baruri Bucureşti, 1 feb /Agerpres/ - Sindicatele şi patronatele din industria alimentară au cerut luni definirea criteriilor de aplicare a noţiunii de fast food şi au fost revoltate de absenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de la dezbaterea publică pe tema aplicării taxei pe alimente şi a efectelor...
Ungaria: 'Taxa pe grăsimi' a adus la buget 178 milioane de euro de la introducerea ei, în 2011 Veniturile obţinute din aşa-zisa 'taxă pe grăsimi' totalizează peste 55 de miliarde de forinţi (178 milioane de euro) de la introducerea ei în Ungaria, a relatat joi cotidianul Magyar Nemzet, preluat de agenţia ungară de presă MTI.
Taxa pe fast-food provoacă polemici în România Roma, 2 feb - Corespondentul Agerpres, George Onea, transmite: Propunerea Ministerului Sănătăţii din România privind introducerea unei taxe pentru produsele tip fast-food a provocat polemici aprinse şi chiar ameninţări voalate privind costurile sociale, scrie agenţia italiană de ştiri Apcom.
Eugen Nicolăescu: Taxa fast-food, doar un mijloc de suplimentare rapidă a bugetului MS Fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că taxa pe fast-food nu este fundamentată pe vreun principiu medical, fiind doar 'un mijloc de suplimentare rapidă' a bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).
În Ungaria a intrat în vigoare o controversată taxă fast-food O lege controversată care instituie taxe pe produsele nesănătoase, cu un conţinut ridicat de sare sau zahăr, supranumită 'taxa pe chipsuri', a intrat joi în vigoare în Ungaria, relatează France Presse.
Romalimenta: Taxa fast-food va avea efecte economice şi sociale negative Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară Romalimenta respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente (,,taxa pe fast-food') şi consideră că aceasta va avea efecte economice şi sociale negative, se arată într-un comunicat al federaţiei patronale.