Cele mai citite
 


Managerii spitalelor solicită implicarea primăriilor în finanţarea unităţilor medicale
joi, 19 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 19 feb /Agerpres/ - Managerii spitalelor din sectorul 1 sunt de părere că pentru a avea cât mai multe fonduri, ar trebui ca toate primăriile de sector să se implice în finanţarea unităţilor sanitare, aşa cum face Primăria Sectorului 1, întrucât contribuţiile la plata utilităţilor spitalelor, în consolidări, reparaţii, refuncţionalizări, încadrarea în normele europene de mediu sunt o obligaţie a consiliilor locale.

Ca urmare a modificării Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, consiliile locale pot finanţa achiziţii în vederea dotării cu echipamente medicale. Astfel pentru 2009, Primăria sectorului 1 şi-a propus să demareze proceduri de achiziţii în valoare de 10.000.000 lei.

Managerul Spitalului Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Coriolan Ulmeanu, a menţionat că în acest an, cu sprijinul primăriei, va începe construcţia mult aşteptatei Clinici de chirurgie cardiovasculară pentru copii, în acest scop autorităţile locale urmând să aloce 290.000 lei pentru servicii de proiectare. El a subliniat necesitatea acestei clinici, în condiţiile în care în judeţele din sudul României sunt peste 2.000 de nou-născuţi cu boală cardiacă. În prezent, există o singură clinică specializată - cea de la Târgu Mureş - dar care nu reuşeşte să opereze decât 123 de copii.
Managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, a subliniat că primăria a sprijinit unitatea sanitară pe care o coordonează cu fonduri pentru ambulatoriu. Ea a făcut referire la faptul că este necesară eliminarea spitalelor mici, ineficiente, care în prezent au alocări mai mari decât unele spitale mari. Totodată dr. Monica Pop a făcut referire la necesitatea unei baze de date publice, care să cuprindă toate persoanele asigurate. Medicul a menţionat că plata contribuţiei, în prezent o fac bugetarii şi pensionarii, în timp ce marile companii, de cele mai multe ori, nu plătesc asigurările de sănătate sau o fac pentru un număr mai mic de angajaţi.
O altă problemă o constituie şi neplata asigurărilor de către cei care lucrează în străinătate şi care, când vin în ţară, apelează la servicii medicale. În contextul problemelor de finanţare din sistemul de sănătate sunt necesare şi alte măsuri de atragere de fonduri, cum ar fi introducerea co-plăţii atragerea de fonduri europene, dar şi o autonomie a managementului spitalelor, susţin managerii spitalelor din sectorul 1. Ei s-au pronunţat pentru un plan rapid de măsuri în sistemul de sănătate, imediat după elaborarea planului guvernamental anticriză.
"Considerăm că numai asumarea şi dezbaterea transparentă a situaţiei dificile din sănătate vor duce la măsuri eficace şi eficiente", a subliniat prof. dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului "Sfânta Maria".
În opinia managerilor de spitale din sectorul 1, planul de măsuri trebuie să aibă în vedere evidenţierea transparentă a situaţiei economice sanitare a anului 2009, regândirea programelor de sănătate, regândirea sistemului naţional de sănătate prin crearea competitivităţii în sistem, prin grefarea elementelor private în spitale, dar şi regândirea unităţilor nerentabile sau a componentelor spitaliceşti nerentabile, elaborarea ghidurilor de proceduri medicale de către Colegiul Medicilor, implicarea Consiliilor locale care să evidenţieze în bugetele lor unităţile sanitare .AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.