Cele mai citite
 


Bihor: Caii cu anemie infecţioasă nu sunt sacrificaţi din lipsă de bani pentru despăgubiri
miercuri, 3 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nici un cal bolnav cu anemie infecţioasă (AIE) nu a fost sacrificat anul trecut pentru eradicarea bolii şi niciun proprietar nu a fost despăgubit de stat pentru animalul decedat din cauza AIE, cu toate că au fost semnalate 29 de cazuri, a declarat marţi dr. Gelu Mircea Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Anul trecut au fost descoperite alte 159 de cazuri de anemie infecţioasă ecvină, numărul cailor cu această boală fiind, la 31 decembrie 2009, de 1.150 dintr-un efectiv total de 15.908, a precizat Dr. Budău într-o conferinţă de presă.
Anemia infecţioasă ecvină este o problemă deosebită, iar judeţul Bihor se află, în conformitate cu harta epidemiologică, în prima categorie a zonelor delimitate, având risc epidemiologic înalt, alături de judeţele Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Maramureş, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Arad. Faţă de anul 2005, când s-au înregistrat 1.437 de cazuri, numărul cailor infectaţi din judeţ a scăzut la 1.150 anul trecut, când s-au efectuat recoltări de sânge de la 15.062 de cai.
Directorul DSVSA a menţionat că în cursul anului 2009 au murit din cauza acestei boli 29 de cai, situaţie în care nici măcar unul dintre proprietari nu a primit despăgubire din cauza lipsei de fonduri a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară.
'Este o boală care contaminează foarte rapid efectivele de animale. Facem demersuri pentru a eradica această boală, dar fără bani nu putem sacrifica animalele bolnave, singura soluţie pentru a îndepărta boala. Avem promisiuni că vom primi bani de la Bucureşti, caz în care vom începe să întocmim documentele prin care proprietarii vor fi despăgubiţi', a precizat directorul DSVSA Bihor.
Conform procedurii, o comisie mixtă alcătuită din specialişti de la Direcţia Agricolă, DSVSA şi primăria locală, evaluează exemplarul bolnav din mai multe puncte de vedere - valoarea genetică, zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie - la preţul de piaţă, dosarul întocmit se trimite la Bucureşti, urmând ca,în decurs de două-trei luni să se deconteze proprietarului valoarea stabilită.
Despăgubirile ar trebui să se acorde de la guvern indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu, conform Programului naţional pentru eradicarea accelerată a anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României.
Eradicarea anemiei infecţioase ecvine reprezintă unul dintre angajamentele Autorităţii Veterinare Centrale a României faţă de Uniunea Europeană, de aplicat şi după 1 ianuarie 2007.
Anemia infecţioasă ecvină este o boală virotică, ce se transmite de la o cabalină la alta chiar şi prin înţepătura unui ţânţar, dar nu şi la om. Este o boală specifică solipedelor, produsă de un lentivirus cu acţiune complexă: imunodepresivă, eritropenică, trombocitopenică şi proliferantă asupra sistemului reticulo-endotelial, caraterizată prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.
Boala nu poate fi tratată, iar singura soluţie de a stopa extinderea maladiei este sacrificarea animalelor infectate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, spre final Specialiştii veterinari bihoreni continuă acţiunile de eliminarea tuturor cailor bolnavi de anemie infecţioasă din judeţ, dar întâmpină dificultăţi în convingerea proprietarilor care nu pot să renunţe uşor la calul din gospodărie.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
ANOFM: Peste 6.000 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 3 - 9 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 6.169 locuri de muncă vacante pentru perioada 3 - 9 februarie, cu 2.208 mai puţine decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
ANOFM: Aproape 6.100 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 13 - 19 ianuarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 6.088 de locuri de muncă vacante pentru perioada 13 - 19 ianuarie 2012, cu 2.251 mai multe decât săptămâna precedentă, informează, vineri, ANOFM.
ANOFM: Numărul locurilor de muncă vacante, în scădere cu aproape 400 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţe, pentru perioada 12 - 19 aprilie 2012, un număr de 9.978 locuri de muncă vacante, cu aproape 400 mai puţine decât în săptămâna precedentă, conform unui comunicat al ANOFM remis, joi, AGERPRES.