Cele mai citite
 


Ghiduri şi protocoale pentru asistenţa medicală
joi, 19 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 19 feb /Agerpres/ - Comisii alcătuite din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România vor elabora o serie de ghiduri şi protocoale care se vor adresa tuturor nivelurilor de asistenţă medicală, de la cea primară până la cea spitalicească.

Suportul logistic şi ştiinţific va fi asigurat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar (SNSPMS).

„Am hotărât astăzi ca aceste comisii să înceapă să lucreze începând cu data de 1 martie şi vor avea ca termen de finalizare 1 iunie 2009. Realizarea ghidurilor şi protocoalelor terapeutice înseamnă introducerea regulilor şi a normelor în tratarea pacienţilor în spitale şi cabinetele medicilor. De asemenea, înseamnă posibilitatea cuantificării costurilor din sistem”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Primele ghiduri şi protocoale se vor elabora pentru bolile cerebrovasculare, cardiopatia ischemică şi infarctul, hipertensiunea arterială, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, de sân, de prostată şi de colon, diabetul zaharat.
Acestea vor fi publicate pe un portal special realizat în colaborare cu SNSPMS.
Ministerul Sănătăţii şi SNSPMS iniţiază în 2009 Programul Naţional de Administrare Sanitară. Acesta va avea patru componente: sprijin pentru descentralizarea sistemului sanitar, analiza performanţelor spitalelor, susţinerea dezvoltării ghidurilor terapeutice şi implementării protocoalelor, evaluarea şi managementul programelor naţionale ale MS.
Pentru anul universitar 2009-2010 Şcoala Naţională de Management Sanitar va funcţiona după modelul francez, realizând pregătirea post-universitară în managementul sanitar pentru toate domeniile de asistenţă medicală. AGEERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
APCR: Fără protocoale terapeutice, medicamentele noi nu pot fi prescrise Alianţa Pacienţilor Cronici din România a acuzat marţi Ministerul Sănătăţii că, deşi a anunţat includerea pe lista de medicamente compensate şi gratuite a 21 de medicamente noi, nu a publicat protocoalele terapeutice pentru acestea, fără de care, potrivit legii, medicamentele nu pot fi prescrise de medicii...
Conferinta Nationale de Pediatrie – Ghiduri si Protocoale in Pediatrie – o abordare integrata a sindroamelor cu care medicul se confrunta in 2012. Evenimentul se va desfasura in perioada 21 - 24 martie 2012, la Bucuresti, la Crystal Palace Ballrooms.
Timiş: O nouă ediţie a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie Cea de-a 12-a ediţie a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie Terapie Intensivă (ATI) şi Medicină de Urgenţă începe vineri, la Timişoara (24-24 octombrie), evenimentul incluzând alte trei manifestări, respectiv ediţia a 12-a a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în ATI, a 24-a...
MS pune în dezbatere 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de compensate şi gratuite Pacienţii vor avea acces la cele mai noi tratamente, după ce protocoalele de tratament care vizează arii terapeutice importante au fost finalizate, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS), urmând să fie puse în dezbatere 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de compensate...
Ovidiu Brînzan: România ar trebui să aibă 50 de spitale de categoria I şi circa 200 de categoria a II-a România ar trebui să dispună de minimum 50 de spitale performante, de categoria I şi de altele circa 200 de categoria a II-a pentru ca oamenii să poată fi trataţi corespunzător, a declarat vineri fostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brînzan.
Dr. Gheorghe Borcean: Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, care aduce costuri mari Medicina defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic şi ghiduri terapeutice, induce costuri şi duce la frânarea progresului medicinei, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent la deschiderea oficială a Convenţiei Române a Spitalelor - ROHO 2016.