Cele mai citite
 


Bacău: 54 de medici băcăuani fără drept de liberă practică
miercuri, 3 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Zece la sută din medicii din judeţ activau ilegal la finele anului trecut, pierzându-şi dreptul de liberă practică deoarece nu acumulaseră punctajul minim în Programul de educaţie medicală, potrivit statisticilor Colegilor Medicilor Bacău.
După atenţionarea lor de către această organizaţie profesională care are între atribuţii controlul şi organizarea activităţilor de perfecţionare în domeniu la nivelul judeţului, doar 24 de membri şi-au completat punctajul, intrând în legalitate pe parcursul lunii ianuarie.
''Restul îşi desfăşoară activitatea medicală ilegal, în spitale şi cabinete'', spune doctorul Adrian Cotîrleţ, vicepreşedintele Colegiului medicilor Bacău.
Conform normelor legale în domeniu, medicii sunt obligaţi să participe la acţiuni în cadrul Programului de educaţie medicală, în cursul cărora trebuie acumuleze cel puţin 200 de puncte în decursul a 5 ani.
Dintre cei 1000 de membri ai Colegiului Medicilor Bacău, 98 nu aveau la finele lui 2009 punctajul minim obligatoriu. Prin urmare, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor le-a retras calitatea de membru al organizaţiei profesionale, ceea ce a determinat suspendarea dreptului de liberă practică în cazul tuturor ''restanţierilor''.
'Am organizat mai multe manifestări ştiinţifice pe plan local, pentru ca medicii din judeţ să nu consume timp şi bani în deplasări, dar care le puteau asigura câte 283 de puncte din programul de educaţie medicală, 98 dintre ei le-au ignorat'', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adrian Cotîrleţ. Acesta spune că respectivul program ''nu este gândit ca o sperietoare, ci este o modalitate de împrospătare a cunoştinţelor în acest domeniu - medicina - în care apar mereu noutăţi prind simptomatologia şi tratarea bolilor'.
Colegiul Medicilor Bacău ''atrage atenţia'' managerilor de spitale asupra responsabilităţii pe care o au în aceasta privinţă. Conducerea spitalelor băcăuane, cu excepţia celui din Moineşti, nu par avea o situaţie la zi a datelor din statisticile asociaţiei profesionale a medicilor.
În cazul medicilor de familie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu are, de asemenea, o evidenţă actualizată. 'Nu cunosc exact această situaţie, declară Viorica Drăgănuţă, director general al instituţiei, dar ''celor aflaţi în această postură le vom imputa sumele aferente perioadei în care nu au avut drept de liberă practică'.
'Medicii care îşi vor continua activitatea fără a avea drept de liberă practică riscă foarte mult. La fel şi cei care îi 'găzduiesc', adică manageri de spitale sau titulari de cabinete medicale. Nu numai pentru că vor suporta rigorile legii, dar pot pune în pericol sănătatea oamenilor'', atenţionează
dr. Adrian Cotîrleţ.
Conform art. 281 Cod Penal, exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei alte activităţi pentru care legea cere autorizaţie, ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: Discrepanţe mari între veniturile medicilor de familie Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău a dat publicităţii, marţi, cu titlu 'experimental' un top al veniturilor pe care le-au obţinut cabinetele de medicină de familie din judeţ în luna martie, înainte de intrarea în vigoare a noilor contracte încheiate cu doctorii.
Bacău: Bolnavii care fac dializă, primii care au primit în judeţ cardul de sănătate Un număr de 278 de pacienţi ai Centrului de Dializă din Bacău sunt primii din judeţ care au primit de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău Cardul Naţional de Sănătate ce permite identificarea pacientului ca asigurat în Sistemul naţional al asigurărilor de sănătate, pentru a putea beneficia...
Bacău: Aproape 40% dintre dosarele depuse de furnizorii de servicii medicale, invalidate de CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău a invalidat, din diferite motive, până miercuri, aproape 40% dintre dosarele depuse de furnizorii de servicii medicale pentru încheierea contractelor pentru anul 2012.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Fondul de Asigurări de Sănătate suplimentat cu peste 900.000 lei din respingerea la plată a concediilor medicale ilegale Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat, în doar trei săptămâni, cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal, informează joi Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat...
Bacău: Opt spaţii pentru cabinete medicale vor fi scoase la vânzare de muncipalitate Opt spaţii având destinaţie deschiderea de cabinete medicale vor fi scoase la vânzare de municipalitatea din Bacău, imobilele fiind situate în zone mărginaşe ale oraşului, în care oferta din aceste servicii este mai redusă.