Cele mai citite
 


Numărul cazurilor de infertilitate, în creştere
miercuri, 3 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

În ultimul timp a crescut foarte mult numărul cazurilor de infertilitate, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie 'C.I.Parhon'. Acesta a precizat că aceste cazuri se referă atât la infertilitatea masculină, cât şi la cea feminină şi cea de cuplu, având cauze atât obiective, cât şi subiective.

Între aceste cauze, specialistul a făcut referire la creşterea exagerată a vârstei la care se doreşte conceperea unui copil.


'Acum femeia nu mai vrea să aibă copii la 20 de ani, se trezeşte că vrea copiii la 35-40 de ani. Bagajul gonocitar, adică celulele sexuale ale ovarului, când s-a creat ovarul în viaţa intrauterină, adică în a 60-a zi, are 7-8 milioane de ovocite, la naştere are un milion, deci a pierdut deja în opt luni 6-7 milioane. La pubertate rămân 100-150 de mii, pe urmă la fiecare ciclu se pierd aproximativ 400 de gonocite, este un depozit care scade, dar şi îmbătrâneşte. Nu se fabrică altele noi, ca la bărbat - în cazul lor, din 72 în 72 de ore apare o nouă producţie'', a explicat prof. Dumitrache.
El a adăugat că din acest motiv, la 30-35 de ani încep să apară probleme. Vârsta la care este indicat să ai copii este 18 - 25 de ani, potrivit specialistului, care a subliniat că alţi factori care duc la infertilitate sunt cei de mediu, stresul, toxicitatea, folosirea tranchilizantelor.
În ceea ce priveşte tranchilizantele, medicul a detaliat că acestea au un anume mecanism care creşte secreţia de prolactină, ceea ce inhibă secreţia hormonilor stimulatori ai ovarului. Un alt factor este folosirea excesivă a anticoncepţionalelor, care în final duc la lipsa concepţiei, la care se adaugă numărul mare de parteneri.
'La bărbaţi, până în urmă cu 4 - 5 ani, vedeam o spermogramă normală - între 60 şi 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru -, dar cu timpul se pare că bărbaţii sunt o specie pe cale de dispariţie, în numai cinci ani aceste pretenţii au scăzut, fiind între 60 şi 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru. Şi nu numai că scade numărul, dar scade şi mobilitatea, apar modificări de structură, malformaţii de structură mult mai importante. Astfel, perceptul cu care începe Biblia - şi spune aşa frumos în Geneză 'faceţi copii şi stăpâniţi pământul' - devine o sintagmă', a spus prof. dr. Dumitrache.


Specialistul a subliniat că dacă se menţine acest lucru, România va deveni 'o provincie neînsemnată a acestui continent, pentru că Europa este bătrână, cu o populaţie sub formă de clopot, nu mai este în formă de piramidă şi nu trebuie să ne mire dacă populaţia Europei va avea cândva o cu totul altă culoare, iar cetăţeanul de tip caucazian va fi o raritate'.
Medicul a menţionat că în ultimii ani a crescut şi numărul disfuncţiilor erectile, dintre care 90 - 95% au cauze psihice.


'Nu există o educaţie sexuală, nici în familie nici în şcoli, nu există noţiunea de normalitate. Vin la medic cohorte de tineri spunând că sunt grav bolnavi. Sunt perfect normali, dar nu ştiu care este normalitatea'', a afirmat prof. dr. Dumitrache.


Specialistul a atras atenţia şi asupra faptului că există medicamente care afectează viaţa sexuală a adulţilor - marea majoritate a hipotensoarelor, a medicamentelor care combat tulburările de ritm cardiac şi medicaţia psihiatrică.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa: Un antiepileptic, la originea a cel puţin 450 de malformaţii la naştere Un medicament considerat esenţial în tratarea epilepsiei, Valproat, a provocat cel puţin 450 de malformaţii congenitale în Franţa la copiii expuşi în perioada uterină, arată o estimare prezentată marţi de autorităţile medicale şi citată de AFP.
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.
Numărul cazurilor de diabetul zaharat de tip 2 în creştere Educaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.
Infertilitatea masculina, o afectiune greu de acceptat pentru barbati In aproximativ 50% din cuplurile ce intampina dificultati in conceperea unui copil, barbatul este cel afectat de infertilitate. Ca si in cazul femeilor, cauzele ce o determina tin de un spectru larg de factori predominant patologici, dar si psihologici.
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.