Cele mai citite
 


Doar o treime dintre persoanele cu dizabilităţi primesc scaun rulant /raport SAR/
miercuri, 3 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa de asigurări finanţează un scaun rulant doar pentru una din trei persoane care ar avea nevoie de astfel de echipamente, relevă un Raport realizat de Societatea Academică Română (SAR).
Restul de două treimi dintre persoanele cu probleme motorii trebuie să îşi facă singure rost de astfel de echipamente sau îşi petrec viaţa în pat.
În marea majoritate a cazurilor, veniturile persoanelor cu dizabilităţi motorii reprezintă doar 40% din media naţională (cam 800 de ron), iar costurile implicate de dizabilitate (medicamente etc.) le pot consuma chiar şi jumătate din venituri.
Prin acest raport, SAR încearcă să compenseze lipsa cvasi-totală de informaţii în acest domeniu, analizând cererea şi oferta pe piaţa de scaune rulante din România în context global, facilităţile de subvenţionare a scaunelor rulante oferite de legislaţie şi problemele principale întâlnite în practică de persoanele cu dizabilităţi motorii din România pentru a avea o viaţă pe cât posibil independentă şi activă.
Deşi integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi este pe agenda tuturor strategiilor şi planurilor naţionale ce privesc protecţia socială, în realitate creşterea şanselor unei persoane cu handicap motor de a avea o viaţă independentă şi activă nu pare a fi o prioritate pentru politicile publice din România.
Concluziile raportului arată între altele că principala problemă este cauzată de subfinanţarea întregului sistem de sănătate din România, în mod special în ce priveşte dispozitivele medicale.
Una din problemele resimţite de beneficiari este legată de faptul că finanţarea nu este diferenţiată în funcţie de nevoi.
În ceea ce priveşte modul de finanţare, acesta a înregistrat progrese remarcabile prin deschiderea finanţării publice către piaţă. Existenţa mai multor furnizori oferă posibilitatea de alegere a echipamentului de către beneficiari şi creează competiţie. Totuşi avantajele ce apar în urma competiţiei sunt diminuate de lipsa de transparenţă şi informare în ce priveşte furnizorii potenţiali.
Raportul semnalează şi lipsa cvasitotală a informaţiilor de care ar avea nevoie o persoană cu dizabilităţi motorii pentru a face o alegere informată asupra modelului de scaun rulant care i se potriveşte.
Datele CNAS cu privire la numărul scaunelor rulante aprobate şi decontate în perioada 2003 - 2007 sunt similare cu datele privind valoarea importurilor. În perioada 2003 - 2007 se observă că rata de acoperire a cererii pentru scaune subvenţionate este între 25,5% (2006) şi 61% (2004 şi 2007), cel mai mare număr de scaune aprobate fiind în 2007 (5.523). Deşi un indicator foarte bun, rata anuală de acoperire a cererilor de subvenţionare nu prezintă o imagine completă asupra nevoii reale de scaune rulante. Criteriile de aprobare a subvenţiei unui scaun rulant se supun unor reguli foarte stricte, determinând limitarea artificială a cererii, se arată în raport.
Estimarea numărului persoanelor care au într-adevăr nevoie de un scaun rulant este esenţială pentru stabilirea politicilor de regularizare a pieţei de scaune din România. Cu o marjă de eroare de 3,3%, datele de sondaj colectate prin eşantionarea reprezentativă la nivel naţional arată că aproape 10% din persoanele cu handicap neinstituţionalizate din România au nevoie de un scaun rulant.
Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, 3% din populaţia generală a României sunt persoane cu dizabilităţi. Ţinând seama de marja de eroare, se estimează că numărul persoanelor care au nevoie de scaun rulant poate fi între 42.000 şi 78.000. În acelaşi timp, conform datelor, CNAS a aprobat în medie subvenţii anuale pentru 2.500 de scaune rulante, ajungând în perioada 2003 - 2007 la circa 12.600 de scaune finanţate.
Rezultă astfel că sistemul public acoperă cel mult 30% din necesarul de astfel de echipamente.
Pe de altă parte, potrivit documentului SAR, există o probabilitate foarte mare ca aceste date privind nevoia de scaune rulante să fie semnificativ subevaluate. Primul motiv este dat de numărul mic de persoane cu handicap înregistrate, 3% din populaţia României, comparativ cu estimările OMS conform cărora, în medie, 10% din populaţie are o dizabilitate. Acest lucru este determinat şi de criteriile de eligibilitate impuse de politicile naţionale bazate pe o listă limitativă de diagnostice medicale.
Astfel, de exemplu, mare parte din persoanele cu sechele în urma unui accident vascular cerebral, cu coxartroze sau afecţiuni reumatismale nu sunt considerate eligibile pentru obţinerea unui certificat de încadrare într-un grad de handicap, deşi pot suferi limitări severe ale diferitelor funcţionalităţi, inclusiv motorii. Aşadar, există şi alte categorii de persoane cu diverse afectări ale funcţionalităţii motorii care nu se încadrează printre persoanele cu handicap, dar se regăsesc între uitlizatorii de scaun rulant, mai arată studiul SAR.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O sută de scaune rulante vor fi donate persoanelor cu dizabilităţi; doritorii pot să contacteze APAA O sută de scaune rulante urmează să fie donate persoanelor cu dizabilităţi de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), în cadrul campaniei "Nu sunt invizibil", organizată în parteneriat cu Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România.
Botoşani: Deputatul PNL Cristian Roman propune acordarea de scutere electrice gratuite persoanelor cu handicap locomotor Botoşani, 1 mar/ Agerpres/- Persoanele cu handicap locomotor grav ar putea beneficia gratuit, la cerere, de un scuter electric special, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputaţii PNL Cristian Constantin Roman şi Claudia Boghicevici.
Preşedintele ONPHR: Raportul mondial despre dizabilitate, un reper pentru construirea politicilor publice în domeniu Raportul mondial despre dizabilitate este un instrument foarte important atât pentru mediul ONG, dar mai ales este sau ar trebui să fie un punct de reper pentru instituţiile publice şi guvernamentale care construiesc politici publice pentru persoane cu dizabilităţi, susţine preşedintele Organizaţiei...
Soluţii IT pestru persoane cu dizabilităţi, dezvoltate de specialişti clujeni, câştigătoare ale unor premii în Olanda Două aplicaţii software realizate de IT-iştii unei firme clujene au câştigat premii la Computable Awards Olanda.
Mihaela Ungureanu (ANPD): Elaborarea primei strategii pentru persoanele cu dizabilităţi, finalizată Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPD) a finalizat elaborarea primei strategii pentru persoanele cu dizabilităţi, care propune o abordare din punctul de vedere al drepturilor şi constituie un cadru de implementare al prevederilor Convenţiei ONU privind persoanele cu dizabilităţi,...
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.