Cele mai citite
 


Sindromul de intestin iritabil
luni, 4 februarie 2013   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Gastroenterologie, Au, ma doare!, Diete
 

Prin definiţie, sindromul de intestin iritabil este durerea sau discomfortul abdominale, recurente, ce durează cel puţin 3 zile lunar în ultimele 3 luni şi asociază ameliorare la defecaţie, debutând simultan cu o schimbare în frecvenţa scaunelor cât şi în consistenţa şi aspectul acestora.  

Aceste simptome trebuie să fie prezente cu cel puţin 6 luni anterior momentului stabilirii diagnosticului. Explicit schimbarea în frecvenţă poate fi în plus > 3 scaune zilnic sau în minus ≤ 3 scaune/săptămână, iar aspectul şi consistenţa se apreciază de la dur cu aspect de „nuci”, consistent sau moale, dar în formă de cârnat, până la semisolid sau lichid fără a putea identifica bucăţi solide. Criterii adiţionale sunt necesitatea imperioasă de a defeca sau dimpotrivă defecaţia dificilă cu screamăt şi senzaţie de evacuare incompletă. Laic se descrie alternanţa constipaţie-diaree.

În general tulburările funcţionale implică mai multe segmente ale tubului digestiv. Dintre acestea, sindromul de intestin iritabil se referă la simptome ce ţin de intestinul subţire şi colon.
Investigaţiile trebuie reduse la minimul necesar pentru că în acest segment de patologie se face un exces de investigaţii şi de rezolvări chirurgicale (colecistectomia e pe primul loc, apoi apendicectomia sau histerectomia). Situaţiile care necesită investigare temeinică sunt: antecedente familiale, vârsta, test de hemoragii oculte pozitiv, existenţa semnelor de alarmă: scădere ponderală, anemie, febră, mase abdominale, hemoragii digestive. Atunci îşi intră în drepturi investigaţii precum: ecografia, endoscopia cu fibroscopul sau videocapsula, rezonanţa magnetică şi nucleară, tomografia computerizată, tomografia cu emisie de pozitroni sau/si scintigrafia.
Cauzele acestui sindrom sunt multiple şi în ultimul timp s-au făcut reconsiderări majore. Implicaţi sunt: factorul genetic - prin impactul asupra neurotransmiţătorilor digestivi (serotonina, histamina, proteina g); mediul familial - există o tendinţă la agregare familială prin obiceiuri comune şi atenţia excesivă a părinţilor; factorii psihosociali - ritm de viaţă alert stresant, istoric de abuz, afecţiuni psihiatrice, alterări ale dispoziţiei, insomnii, tulburări de adaptare, anxietatea, situaţii conflictuale (divorţ, neînţelegeri în familie, loc de muncă instabil, decese 
Toate acestea au un răsunet la nivel fiziologic:
- Motilitate alterată - mişcări prea lente, prea alerte sau anormale ce duc la contracturi dureroase (de aici şi numele de colon spastic), sau distensii de segmente intestinale.
- Hipersensibilitate viscerală - la stimuli mici sau chiar în condiţii normale, la anumite persoane apare o reacţie dureroasă prea puternică, un status inflamator „activat” sau populare bacteriană anormală ca număr sau tipuri de bacterii ale intestinului.
Tratamentul vizează corectarea factorilor reversibili, întreruperea unor medicamente potenţial nocive, rezolvarea situaţiilor conflictuale prin psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală sau hipnoterapie. Trebuie adus la parametri normali ceea ce numim mod de viaţă: ritmul de derulare al diverselor activităţi, respectarea somnului şi a timpilor de relaxare; exerciţiu fizic şi scădere în greutate la obezi.
Dieta, nu trebuie sa fie una restrictivă, contand respectarea orarului meselor, consumul de mese mici şi regulate, prepararea corespunzătoare a alimentelor si respectarea principiilor nutritive. În funcţie de tipul predominant de tulburare se consiliază consumul de fructe, zarzavaturi, legume, fibre alimentare (tarâţe) în constipaţii sau evitarea raţională a acestora în tulburările diareice şi cu balonare. Restricţia de lactoză este utilă la vârstnici.
 
Dr. Marian Bogdan Zota
Medic specialist Gastroenterologie
Competenta ecografie generala, endoscopie digestiva
Centrul Medical Med-As
Call Center: 021.9232

 

Notare
Comentarii
de Loredana
Felicitari !
Ar fi foarte bine ca doti doctorii sa abordeze pacientul in acest mod...sigur ar fi mai putini bolnavi.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
Sindromul intestinului iritabil - o tulburare funcţională Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO) şi Danone au încheiat un parteneriat, în 2008, pentru informarea consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii digestive.
Metoda de investigare prin videocapsula endoscopică Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând şi înlocuind uneori cu succes procedura neplăcută şi dureroasă a endoscopiei digestive clasice.
Capsula endoscopică – evaluarea şi tratamentul bolii inflamatorii a intestinului Capsula endoscopică (wireless capsule endoscopy - WCE) este o unealtă de diagnostic pentru evaluarea bolnavilor cu boli ale intestinului subţire şi în diagnosticul hemoragiilor gastrointestinale obscure.
Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...