Cele mai citite
 


Eficienţa educaţiei sexuale în şcolile franceze, pusă sub semnul întrebării
miercuri, 3 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 3 feb /Agerpres/ - Inspectoratul General pentru Probleme Sociale (Igas) din Franţa a trimis marţi un raport ministrului sănătăţii, în care face bilanţul prevenirii în ceea ce priveşte întreruperile voluntare de sarcină (IVS). În pofida unei promovări intense a contracepţiei şi a diferitelor politici de prevenire, numărul de avorturi se menţine la aproximativ 200.000 de cazuri pe an, lucru care se datorează lipsei de eficienţă a politicilor de educaţie sexuală în mediul şcolar, scrie ziarul francez Le Figaro.
Igas acuză în primul rând slaba aplicare a dispozitivelor de educaţie sexuală în şcoli. El subliniază, de exemplu, că două treimi din fetele din clasa a treia cred că nu este posibil să rămână însărcinate după primul raport sexual. Este o constatare întărită de asociaţia Planning familial, a cărei preşedintă regretă 'neaplicarea informaţiei despre sexualitate în mediul şcolar'.

Igas regretă, de asemenea, faptul că se aplică 'inegal şi parţial' frecventarea obligatorie a cursurilor de educaţie sexuală şi că nu există o evidenţă a acestui fapt din 2001.

Ministrul sănătăţii, Roselyne Bachelot, a reacţionat anunţând într-un interviu acordat ziarului Le Parisien intenţia sa de a promova 'pachetul de informare în mediul şcolar'. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, măsurile de intensificare a informării cu privire la chestiunile sexuale vor fi anunţate 'foarte curând'.

Educaţia sexuală este obligatorie în şcoală, în virtutea legii din 2001 privind IVS şi contracepţia şi a unui articol din Codul educaţiei, modalităţile de aplicare fiind detaliate într-o circulară din 2003. Articolul precizează că 'în şcoli generale şi licee, se face educaţie sexuală în cel puţin trei şedinţe pe an, pe grupuri omogene ca vârstă'. În principiu, elevii din ciclul primar până la liceu ar trebui să beneficieze de o asemenea educaţie sexuală, adaptată vârstei lor.

În ciclul primar, chestiunile de sexualitate sunt abordate 'în mod transversal şi continuu', fără a face obiectul unei predări specifice înscrise în programele şcolare. În clasa a 4-a, trebuie ţinute trei şedinţe de educaţie sexuală. Ele sunt realizate în parteneriat cu persoane din afara şcolii, care pot fi de la instituţia de planning familial sau de la asociaţii de prevenire a bolilor transmisibile pe cale sexuală. Se prevăd în general dispozitive astfel încât elevii să pună întrebări în mod anonim. Ministerul Educaţiei precizează că dacă echipa pedagogică vede că elevii vor să se informeze mai mult, alte şedinţe de acelaşi tip se pot organiza şi în clasa a 5-a. În paralel, în programul de biologie pentru clasa a 4-a sunt prevăzute cursuri des pre reproducerea şi transmiterea vieţii la om, conchide ziarul. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Aproape jumătate dintre româncele fertile nu au beneficiat de o educaţie a reproducerii (sondaj) Un procent de 49% dintre româncele fertile afirmă că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, relevă un sondaj despre atitudini privind întreruperile sarcinilor nedorite în România, lansat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) miercuri, în cadrul unei conferinţe de...
Educaţie sexuală pentru elevii de liceu, în ultima săptămână de şcoală, la Cinema "Elvira Popescu" Reprezentanţii primei platforme video online de educaţie sexuală în limba română - Sexul vs Barza- vor prezenta lecţii de educaţie sexuală, de luni până miercuri, la Cinema "Elvira Popescu" din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
ONU recomandă cursuri de educaţie sexuală în şcoli de la vârsta de 12 ani Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS), agenţie specializată a Naţiunilor Unite, a subliniat vineri importanţa predării unor cursuri de educaţie sexuală în şcoli începând de la vârsta de 12 ani pentru a-i familiariza pe copii cu utilizarea contraceptivelor, informează AFP.
Cruciadă a Bisericii Catolice din Croaţia contra educaţiei sexuale în şcoli Introducerea educaţiei sexuale în şcolile din Croaţia divizează această fostă republică iugoslavă şi provoacă nemulţumirea părinţilor şi a puternicei Biserici Catolice, care a pornit o cruciadă împotriva guvernului de centru-stânga, relatează AFP.