Cele mai citite
 


Greutatea excesivă este determinată şi de condiţiile şi evenimentele din cursul vieţii
joi, 4 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cazurile de greutate excesivă nu sunt doar rezultatul obiceiurilor alimentare nesănătoase şi al sedentarismului persoanelor în cauză, ci şi al condiţiilor de viaţă şi al evenimentelor deosebite pe care le-au trăit, potrivit unui prim studiu realizat asupra acestui subiect, publicat marţi, 2 februarie, în Buletinul săptămânal epidemiologic al Institutului de Supraveghere Sanitară din Franţa, citat de cotidianul La Libre Belgique.
Fenomenul diferă şi în funcţie de sex. 'După câte ştiu, este primul studiu de acest tip, realizat pe probleme de epidemiologie socială. Specialiştii se interesează de obicei de patologiile dezvoltate de aceste persoane sau de legătura între greutate şi profesie', declară Judith Martin, doctorand la Universitatea 'Pierre şi Marie Curie' şi participantă la studiu. Rezultatele sunt destul de surprinzătoare. 'Se observă impacturi diferite în funcţie de copilărie, adolescenţă, naţionalitatea părinţilor şi originea geografică şi culturală. Este uimitor, în schimb, că divorţul pare a proteja împotriva creşterii în greutate', adaugă ea. Se mai constată la femeile supraponderale că majoritatea au copii (40,8%), au avut o copilărie nefericită, urmată de o adolescen 55;ă fericită (57,1%), şi au ambii părinţi de naţionalitate africană sau maghrebiană (56,1%). O mare parte din femeile de peste 65 de ani sunt suprapoderale, ca şi cele cu nivel de studii zero sau primar, care nu practică deloc mişcarea sau un sport şi care dorm sub şapte ore pe noapte.

La bărbaţi, riscul unei greutăţi excesive creşte dacă au copii (50,4%) şi dacă trăiesc (69,9%) sau au trăit (59,7%) cu un partener care suferă de o boală gravă. Numărul bărbaţilor supraponderali este majoritar la grupa de vârstă 65-74 ani şi la foştii fumători. Riscul scade la femeile care au trecut printr-o despărţire sau un divorţ şi la cele care au avut o copilărie fericită, urmată de o adolescenţă nefericită.

Rezultatele trebuie totuşi nuanţate, legătura de la cauză la efect putându-se petrece în cele două sensuri: greutatea excesivă poate fi şi un factor declanşator al unor evenimente, spun cercetătorii. Judith Martin speră că se vor mai desfăşura şi alte studii 'prospective', pentru analizarea 'legăturii cronologice între greutatea în exces, pe de-o parte, şi factorii psiho-sociali şi biografici, pe de altă parte'.

În Franţa, numărul obezilor este în continuă creştere - 14,5% din populaţie în 2009, faţă de 8,2% în 1997. La adulţi, persoane supraponderale sunt cele care au un indice de masă corporală (IMC - raport între greutate şi înălţime) mai mare sau egal cu 25 şi obeze, cele cu indicele egal sau mai mare de 30. În cadrul anchetei, 36,4% dintre persoanele intervievate au fost supraponderale. Bărbaţii sunt mai ales supraponderali, iar femeile, mai ales obeze. Studiul a fost realizat la Paris, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă de peste 18 ani - 3.023 persoane francofone, menţionează în final La Libre Belgique.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite (studiu) Căsătoria ar favoriza luarea în greutate, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări europene care a constatat că persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite.
Vârstnicii uşor supraponderali trăiesc mai mult (studiu) Un studiu recent încearcă să demonstreze că recomandările generale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privitoare la indicele de masă corporală (IMC) nu ar fi valabile şi pentru persoanele vârstnice. Peste 65 de ani, nu cei mai slabi trăiesc cel mai mult, scrie metronews.fr. Greutatea ideală...
Pierderea în greutate este benefică la orice vârstă (studiu) Excesul de greutate constituie un factor evident de risc cardiovascular. Un studiu amplu realizat de cercetători britanici arată că pierderea în greutate are efecte pozitive la orice vârstă, scrie passionsante.be.
Greutatea în exces după 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer (studiu) Obezitatea sau greutatea în exces după vârsta de 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry şi preluat de AFP.
Femeile obeze şi diabetice nasc adesea copii supraponderali (studiu) Femeile supraponderale sau obeze riscă mai mult decât cele cu greutate normală să dea naştere unor copii cu greutate excesivă - se arată într-un studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA) şi preluat de AFP. Cercetarea, desfăşurată de Universităţile din Exeter şi Bristol...
Pentru a pierde în greutate, mâncaţi ciocolată neagră, dar cu moderaţie (studiu) Un nou studiu american scoate în evidenţă valenţe noi ale ciocolatei negre, care, consumată cu moderaţie ca parte a unui stil de viaţă sănătos, poate duce la reducerea indicelui de masă corporală, relatează AFP.