Cele mai citite
 


'Noua ordine alimentară', carte lansată de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
joi, 4 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diete
 

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi şi-a lansat, miercuri, cartea 'Noua ordine alimentară - şi noi ce mai mâncăm' volumul 1.

Cu acest prilej, autorul a afirmat că, pentru sănătatea lor, oamenii trebuie să înţeleagă că sunt 'ceea ce mănâncă, dar şi ceea ce nu mănâncă'.
Potrivit profesorului, în prezent, există o varietate de pseudo-alimente, care va duce în timp la apariţia unor maladii grave, aşa-zisele boli ale civilizaţiei: sindrom metabolic, hipertensiune arterială, dislipidemie, maladii cardiovasculare, neurodegenerative, cancere, alergii alimentare.
Specialistul a explicat că mâncarea îşi arată efectul advers imediat numai în cazul în care oamenii consumă alimente contaminate, care pot provoca toxiinfecţii alimentare sau otrăviri. Consumul excesiv de mâncăruri grele poate provoca indigestii, pancreatite acute, etc.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi spune că, în prezent, globalizarea tinde să uniformizeze cultura alimentară, impunând dieta vestică ce s-a dovedit a fi nocivă. El a adăugat că românii trebuie să îşi păstreze tradiţiile şi în domeniul alimentaţiei, să mănânce româneşte şi nu chinezeşte şi să conştientizeze importanţa alimentaţiei pentru sănătate.
Potrivit medicului, alimentele trebuie să aibă trei calităţi importante: să aibă gust, să fie neapărat hrănitoare şi să nu conţină substanţe chimice care să le contamineze şi să le devitalizeze. O alimentaţie sănătoasă reduce cu 80% mortalitatea şi morbiditatea.
Un rol important trebuie acordat prevenţiei, susţine prof. dr. Mencinicopschi, şi asta se poate face adoptând un stil de viaţă sănătos şi mişcare. 'De asemenea, trebuie să ne hidratăm foarte bine, să eliminăm alimentele cu prea multă grăsime', a mai spus profesorul.
Lucrarea lansată miercuri cuprinde nouă capitole şi un al zecelea de concluzii, despre a mânca bine şi corect.
Primul capitol este dedicat modului de alimentaţie al românilor, capitolul doi digestiei, iar următoarele convenienţelor sociale versus stil de viaţă sănătos, crono-nutriţia şi bioritmul, despre detoxifierea organismului, cum se citeşte şi se interpretează eticheta alimentelor, falsificarea alimentelor etc.
Important este, susţine specialistul, că oamenii trebuie să mănânce mai puţin, dar hrană de calitate nutriţională superioară, să facă mişcare şi să gândească pozitiv, atunci efectul global va fi o sănătate durabilă şi o creştere semnificativă a longevităţii.
Prof. dr. Mencinicopschi accentuează asupra faptului că nu trebuie să fim bogaţi ca să mâncăm sănătos. El atrage atenţia asupra sofisticăriei gastronomice, 'o artă şi nu o ştiinţă cu aspect şi gust încântătoare, însă indigestă, care produce boli'.
'Este necesar să consumăm cantităţi mai mici din cât mai multe alimente naturale şi să nu omitem nicicum fructele şi legumele în stare proaspătă. Acestea sunt singurele alimente care ne furnizează enzime active (enzimele se distrug la temperaturi de peste 40 grade Celsius) şi fitonutrienţi esenţiali pentru prevenirea şi tratarea bolilor', a mai spus prof. Mencinicopschi.
Prezent la lansarea cărţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a apreciat lucrarea, în opinia sa necesară pentru a avea o alimentaţie sănătoasă şi implicit număr mai mic de boli şi mai puţin grave. 'Este importantă pentru că nu ne învaţă numai ce să mâncăm, ci şi care sunt alimentele nocive de care trebuie să ne ferim', a spus Cercel.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Dieta Okinawa, mai mult un stil de viata decat o dieta propriu-zisa Okinawa sau “Insula Nemuritorilor” este cea mai mare insula a arhipelagului nipon, aflata la 1600 km distanta de Tokyo. Se pare ca acolo traiesc oamenii cei mai longevivi de pe planeta, cu o rata scazuta a obezitatii, problemelor cardiace, aparitiei diabetului, cancerului, osteoporozei, Alzheimerului...
Dr. Simona Carniciuc: Trebuie evitate alimentele încărcate în grăsimi, mai greu digerabile Sărbătorile Pascale ne pun pe masă bucate din belşug, de cele mai variate feluri, dar pe care medicii recomandă să le consumăm cumpătat, în special dacă a fost ţinut şi post.
Ortorexia, obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă, nu este lipsită de riscuri (studiu) Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar care constă într-o obsesie pentru o alimentaţie sănătoasă. Oamenii care suferă de această patologie sunt obsedaţi să caute hrană cât mai sănătoasă şi resping sistematic alimente cunoscute ca nesănătoase. Se feresc să mănânce o cantitate cât de mică...