Cele mai citite
 


Teleorman: Dotări pentru laboratorul sanitar-veterinar judeţean
joi, 4 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 1,1 milioane de lei reprezintă valoarea dotărilor din acest an, care includ şi un incinerator ecologic, la Laboratorul sanitar-veterinar judeţean Teleorman, aflat în prezent într-un amplu proces de modernizare în vederea obţinerii acreditării prin evaluarea RENAR.
Medicul veterinar Grigore Moise, şeful laboratorului din localitatea Nanov din vecinătatea municipiului Alexandria, consideră insuficientă alocaţia bugetară pentru a fi parcurse mai rapid toate etapele rămase din programul de acreditare.
De altfel, la laboratorul din subordinea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman s-au efectuat în ultimii ani lucrări speciale pentru alinierea compartimentelor clădirii şi a dotărilor tehnice la standardele înalte, impuse de UE.
Aparatura şi echipamentele puse în funcţiune aici permit implicarea în toate acţiunile de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale şi de prevenire a transmiterii către oameni, laboratorul, care confirmă sau nu diagnosticul stabilit clinic, având un rol deosebit în depistarea substanţelor periculoase din produsele destinate consumului uman.
Cu dotarea actuală se poate stabili şi gradul de contaminare radiologică, motiv pentru care specialiştii din Olt şi Argeş apelează la serviciile laboratorului din Teleorman.
În anul 2009 au fost analizate aici peste 350.000 de probe din punct de vedere bacteriologic, virusologic, parazitologic, histopatologic sau biochimic, urmărindu-se depistarea precoce a unor boli cu implicaţii majore pentru sănătatea animală şi publică.
În Teleorman s-au înregistrat anul trecut 36 de cazuri de bovine cu TBC şi 29 de cai cu anemie infecţioasă, care s-au eliminat din efective în urma analizelor de laborator. De asemenea, au fost depistate şase cazuri de turbare ce aveau ca sursă de infestare vulpile din mediul silvic.
Dincolo de insuficienţa resurselor financiare pentru finalizarea procesului de acreditare, potrivit sursei citate, există aici dificultăţi generate de restrângerile de personal şi ieşirea la pensie a unor specialişti cu o pregătire profesională deosebită, impusă de o astfel de activitate cu caracter ştiinţific.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti Examen de Rezidenţiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti
Teleorman: Bani europeni pentru achiziţionarea de echipamente în sistemul de intervenţie la situaţii urgente Echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă au fost achiziţionate în Regiunea Sud-Muntenia printr-un proiect finanţat de UE, valoarea totală fiind de peste 52 de milioane de lei...
Teleorman: Liviu Dragnea: În spitale vom impune respectarea pacientului În cele şapte spitale din Teleorman unde Consiliul Judeţean (CJ) a preluat managementul asistenţei medicale va fi impus respectul faţă de pacient, a declarat marţi şeful principalei instituţii a administraţiei publice, Liviu Dragnea.
Teleorman: Elevii înscrişi în unităţile de învăţământ din Alexandria vor beneficia de control stomatologic gratuit Aproximativ 10.000 de elevi înscrişi în unităţile de învăţământ din Alexandria vor beneficia de serviciile unui centru de profilaxie oro-dentară, finanţat prin Consiliul Local.
Teleorman: Dotări moderne la Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede Computerul-tomograf de la Spitalul Caritas din municipiul Roşiorii de Vede a fost pus în funcţiune luni după o perioadă de probe tehnice şi medicale.
Teleorman: Primăria Alexandria a inclus în strategia de dezvoltare 60 de proiecte cu finanţare de la UE Primăria municipiului Alexandria a cuprins în strategia de dezvoltare locală pentru perioada 2014-2020 aproximativ 60 de proiecte privind obiective de investiţii în domenii cum ar fi infrastructura, sănătatea, învăţământul sau cultura.