Cele mai citite
 


Harghita: Majoritatea clădirilor publice, inaccesibile persoanelor cu dizabilităţi
joi, 4 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Majoritatea clădirilor din Harghita nu dispun de rampe care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi, aceasta fiind una din principalele probleme cu care se confruntă această categorie.
Zeci de persoane cu dizabilităţi din Harghita au participat la mai multe întâlniri, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Fizic din Harghita, care vizează sensibilizarea şi convingerea autorităţilor să asigure accesibilizarea clădirilor, a parcărilor sau a transportului în comun.
Persoanele cu handicap consideră lipsa fondurilor şi ignorarea problemelor celor cu nevoi speciale reprezintă principalul motiv invocat pentru lipsa rampelor de acces.
Ei au exemplificat cu o rampă construită printr-o investiţie semnificativă, dar care este imposibil de folosit din cauză că este acoperită cu un material foarte alunecos sau cu alte rampe de acces care 'se termină' în uşi ce se deschid spre exterior şi nu pot fi deschise de o persoană care se află într-un cărucior.
Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic din Harghita, Fiko Csaba, spune că o problemă gravă este inaccesibilitatea şcolilor şi a clădirilor de universitate. Potrivit sursei citate, a existat o situaţie în care un elev a renunţat la şcoală întrucât îi era ruşine să fie purtat pe braţe de colegii săi, clădirea instituţiei de învăţământ nefiind accesibilă.
'Ar fi important ca măcar şcolile nou construite sau reabilitate să respecte principiul accesibilităţii', au spus participanţii la întâlnirile derulate în cadrul proiectului.
O altă problemă semnalată este indiferenţa sau, în anumite cazuri, reaua voinţă a oamenilor fără dizabilităţi. Un specialist de la Centrul de zi Sfântul Augustin, din Miercurea Ciuc, a povestit că în timpul unei plimbări în oraş a unui grup de persoane cu dizabilităţi mintale, însoţit de pedagogi, un bărbat a chemat poliţia considerând că 'prezenţa lor în stradă reprezintă un pericol social'. Alte situaţii neplăcute sunt acelea în care trecătorii ţin neaparat să le dea bani persoanelor cu dizabilităţi doar pentru că 'handicapul lor e la vedere'.
Persoanele prezente la întâlnirile de lucru din cadrul proiectului consideră că principala 'armă' împortiva discriminării este educaţia.
'Ar fi important ca tot mai mulţi profesori să vorbească în faţa clasei despre aceste probleme, eventual să invite la ora de dirigenţie persoane cu dizabilităţi', a declarat Fiko Csaba.
Proiectul derulat de Asociaţia Handicapaţilor Fizic din Harghita se numeşte 'Eliminarea barierelor' şi este finanţat de Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, cu aproximativ 57.500 de euro. Parteneri în program mai sunt Fundaţia Centrul Educaţional Soros şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita. Potrivit sursei citate, timp de un an, se va încerca convingerea autorităţilor să respecte drepturile persoanelor cu handicap în ceea ce priveşte asigurarea accesibilităţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi, în clădirea CJ Clădirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc dispune, de miercuri, de o rampă de acces destinată persoanelor cu handicap locomotor.
Dreptul la şanse egale - un proiect pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală Mai mult de 100 de persoane adulte cu probleme de sănătate mintală au beneficiat deja de servicii de consiliere socială, psihologică, psihiatrică şi juridică gratuită în cadrul proiectului ''Dreptul la şanse egale'' pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector...
Complex multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Un nou Complex Social de Servicii, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu handicap şi vârstnicilor din Sectorul 1, prin oferirea de servicii de recuperare şi de petrecere a timpului liber a fost inaugurat, marţi, de primarul, Andrei Chiliman.
Vaslui: Locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi, construite în judeţ printr-un proiect finanţat de ANPD Şase locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi vor fi construite în perioada următoare, în judeţul Vaslui, în cadrul unui proiect finanţat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD). Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...
Harghita: Proiect lansat în premieră naţională pentru creşterea siguranţei vârstnicilor aflaţi în dificultate Un proiect care îşi propune creşterea siguranţei vârstnicilor din Harghita a fost lansat în premieră naţională, marţi, la Miercurea Ciuc, în urma colaborării dintre Asociaţia de Întrajutorare Caritas, Inspectoratul de Poliţie Harghita şi Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...
Caraş-Severin: CJ reabilitează Centrul pentru persoane cu dizabilităţi de la Oraviţa Proiectul 'Reabilitare Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Oraviţa', derulat prin 'Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 - Îmbunătăţirea Infrastructurii sociale', a fost finalizat luni, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi. Valoarea proiectului derulat la Oraviţa...