Cele mai citite
 


Bugetul de asigurări sociale pentru sănătate, adoptat de Parlament
vineri, 20 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 20 feb /Agerpres/ - Bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale pentru sănătate a fost aprobat, vineri, de plenul reunit al celor două Camere, cu 214 voturi pentru, 62 împotrivă şi trei abţineri, fără amendamente.

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a dorit să atragă atenţia asupra faptului că bugetul acestui fond este mai mic în 2009 decât în 2008 şi a apreciat că sumele ar putea ajunge, cel mai târziu, până la mijlocul lunii septembrie.

"Asta ar trebui să fie un mare semnal de alarmă pentru majoritatea parlamentară şi, în acelaşi timp, pentru Guvern, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus deputatul liberal.
Nicolăescu a dorit să arate că pentru medicina primară fondurile alocate în 2009 sunt mai mici cu 40% decât în 2008. El a mai adăugat că, în ciuda declaraţiilor recente ale guvernanţilor, nu sunt fonduri cuprinse în buget pentru rezolvarea acestei probleme.
Totodată, el a semnalat că, deşi se micşorează fondurile pentru spitale şi pentru asistenţa medicală în ambulatoriu, cresc cu 50% cele pentru dializă.
"Dializa care se face în mediul privat se face cu preţuri mai mici decât cea care se realizează în mediul public. Cu alte cuvinte ar trebui ca Ministerul şi Casa să externalizeze tot ceea ce înseamnă dializă în mediul public, pentru a micşora costurile", a apreciat deputatul, adăugând că, în 2008, nu au rămas cetăţeni nedializaţi şi că banii din buget s-au dovedit suficienţi.
Nicolăescu a propus cinci amendamente fără ca vreunul dintre ele să fie adoptat. Ele vizau diminuări şi reorganizări ale sumelor alocate din cadrul bugetului fondului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi suplimentarea sumelor pentru medicina de familie, despre care el a spus că ar trebui consolidată în 2009.
Bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale pentru sănătate este de 15,3 miliarde lei în 2009, cu un miliard de lei mai mic decât cel din 2008.

Fondul pentru spitale este cu 13% mai mic decât cel din 2008, iar medicii de familie vor primi cu 40,1% mai puţin. AGERPRES/(Irinel Mica)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.