Cele mai citite
 


Ialomiţa: Apa distribuită în Slobozia conţine pesticide, fier şi bacterii
joi, 4 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, a dat publicităţii, miercuri, concluziile analizelor probelor de apă recoltate din sursa subterană şi reţeaua de distribuţie ale municipiului Slobozia, efectuate de laboratorul naţional de apă din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) Bucureşti, la solicitarea Instituţiei Prefectului.
Reprezentanţii INSP Bucureşti au prelevat 32 de probe de apă din 17 foraje, la intrarea în staţia de tratare, ieşirea din staţia de tratare dar şi din anumite unităţi de învăţământ, blocuri de locuinţe şi Spital.
Potrivit rezultatelor, concentraţia de amoniu a fost peste limita admisă la toate forajele, la fier s-au înregistrat depăşiri atât în unele foraje cât şi la intrarea şi ieşirea din staţia de tratare, iar la unele grădiniţe şi şcoli valoarea determinată a fost de chiar 3000 micrograme/litru faţă de 200 admis.
Rezultatele analizelor mai arată că apa are o turbiditate cu o valoare de şapte ori mai mare în unele puncte, iar la opt dintre foraje şi în anumite unităţi de învăţământ există pesticide peste limita admisă.
Din punct de vedere microbiologic, în apa prelevată de la Şcoala Specială s-au depistat bacterii coliforme şi enterococi, iar în alte locaţii probele au fost necorespunzătoare pentru aceiaşi parametri.
Conform coordonatorului Laboratorului Naţional din cadrul INSP, dr. Anca Tudor, 'riscul pentru sănătate rezultă din acele depăşiri ale concentraţiilor pentru fier şi pesticide', mai ales că acestea au fost constatate în colectivităţile şcolare, dozele mici de pesticide acumulate în timp putând afecta sistemul nervos, ficatul, sistemul imunitar, având efecte carcinogene, mutagene şi embriotoxice'.
Recent, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa a decis anularea autorizaţiei de funcţionare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă din sursa subterană a municipiului Slobozia, zona de protecţie sanitară severă ce nu a fost instituită în decursul a şase luni fiind un punct definitoriu în retragerea autorizaţiei.
Cu toate acestea, SC Urban continuă să furnizeze apă în municipiu şi localităţile limitrofe în aceleaşi condiţii de potabilitate, Slobozia neavând la ora actuală o sursă alternativă. Revenirea la sursa de apă de la Amonil, preluată din Dunăre, nu este luată în calcul de autorităţile locale, societatea de distribuţie având datorii imense la combinat.
Prefectul judeţului susţine că 'situaţia este destul de delicată şi trebuie luate măsuri urgente'
'Calitatea apei distribuite este neconformă pentru parametrii turbiditate, bacterii coliforme şi enterococi, ceea ce determină risc de apariţie a gastroenterocolitelor şi enterocolitelor în rândul colectivităţilor de copii, dar şi în ceea ce priveşte fierul şi pesticidele. Încă de la început am solicitat Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Slobozia să se întrunească şi să ia o măsură. Din luna octombrie şi până în prezent nu s-a întrunit', a spus prefectul.
Pe lângă acele concluzii, reprezentanţii INSP Bucureşti vin şi cu anumite propuneri pe termen scurt, până la rezolvarea problemei, şi anume ca în colectivităţile şcolare unde apa distribuită a avut rezultate neconforme să se asigure aprovizionarea cu apă de masă îmbuteliată, luarea în considerare a schimbării sursei de apă pentru aprovizionarea municipiului Slobozia şi informarea DSP Ialomiţa de către Primăria municipiului Slobozia asupra respectării termenului de conformare referitor la perimetrul de protecţie sanitară.
'INSP a transmis aceste date. Eu le-am făcut publice. O să vedeţi că, în curând, şi celelalte instituţii aflate în această horă, DSP Ialomiţa, Primăria Slobozia, Urban Slobozia, îşi vor schimba punctele de vedere. Încet, încet, trebuie să ne lămurim în privinţa acestei probleme, pentru că a devenit de notorietate. Faptul că nu s-a tratat cu seriozitate problema aceasta şi a fost trimisă pe un segment politic, nu este în regulă. Am dorit să fac publice aceste analize. Aştept reacţia DSP, în colaborare cu Primăria şi Urban, iar dacă nu va apărea nici o reacţie până joi, la ora 11.00, cred că joi seară voi întruni Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă care va lua şi decizii administrative asupra celor din comitetele locale care nu au luat măsuri în această privinţă', a concluzionat prefectul Teculescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ialomiţa: DSP va preleva probe de apă de la Albeşti, din zona depozitului de deşeuri periculoase Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa va preleva, de urgenţă, de pe raza comunei Albeşti, probe din primul strat de apă freatică pentru a verifica dacă a fost afectat, după descoperirea unui depozit neautorizat de deşeuri periculoase la marginea localităţii.
Prahova: Apă cu bacterii în oraşul Breaza; locuitorii, avertizaţi că apa nu este potabilă Apa distribuită pentru o parte dintre locuitorii oraşului Breaza nu este potabilă, în condiţiile în care, în urmă cu cinci zile, au fost depistate colonii de bacterii în probele prelevate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova, cetăţenii fiind avertizaţi, prin intermediul unor afişe, să folosească...
Ialomiţa: Încă trei cazuri de infectare cu rotavirus la spitalul din Slobozia Slobozia, 13 ian/Agerpres/ - Alţi trei copii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia au fost diagnosticaţi cu Rotavirus, după ce alţi 11 au fost transferaţi pe parcursul mai multor zile la Spitalul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Capitală cu aceleaşi simptome.
Apa "potabilă" din New Delhi conţine bacterii periculoase O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Cardiff a solicitat intervenţia de urgenţă a autorităţilor sanitare internaţionale după cea descoperit tulpini ale unor bacterii rezistente la antibiotice în apa considerată "potabilă" ce alimentează oraşul new Delhi, transmite Maxisciences.com.
Tulcea: 12 unităţi şcolare, fără sursă de apă potabilă Douăsprezece clădiri ale unităţilor de învăţământ din judeţul Tulcea nu au asigurată apa potabilă, iar alte câteva zeci sunt în curs de implementare a măsurilor impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta în vederea obţinerii autorizaţiilor de la această instituţie.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, preluat de CJ Ialomiţa Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost preluat, vineri, de Consiliul Judeţean (CJ) Ialomiţa, prin semnarea unui protocol de predare-primire între Direcţia de Sănătate Publică şi autoritatea judeţeană.