Cele mai citite
 


UMF din Cluj-Napoca pregăteşte studenţi din peste 50 de ţări ale lumii
vineri, 5 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 5 feb /Agerpres/ - Universitatea de Medicină şi Farmaciei 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca pregăteşte studenţi din peste 50 de ţări ale lumii, fiind a doua instituţie de învăţământ superior din Europa care formează doctori pentru Suedia, în specialităţile medicină generală şi stomatologie.
Într-un interviu acordat AGERPRES, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'', prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a precizat că aproximativ 2.200 de tineri care învaţă la UMF din Cluj-Napoca provin din 54 de ţări ale lumii, din care 700 sunt studenţi din Europa.
'Deschiderea României spre Europa, prin integrarea ţării în UE în 2007, a permis ca centrul universitar Cluj-Napoca să primească tot mai mulţi studenţi din străinătate. Universităţile din Cluj-Napoca sunt europene, iar UMF şi-a consolidat mereu buna reputaţie pe continent'', a afirmat rectorul UMF.
Potrivit acestuia, există o serie de ţări în Europa, care au decis să stabilească un ''numerus clausus'' ('closed number', număr limitat al studenţilor în universitate - n.r.), iar această situaţie a determinat mulţi din tinerii care trăiesc în ţările respective să opteze pentru instituţii de învăţământ superior din alte arii geografice, precum UMF din Cluj-Napoca, doar din dorinţa de a urma medicina.
Recent, cotidianul francez 'Le Figaro' publica un articol intitulat 'România, noul Eden al studenţilor la medicină', în care se preciza că 85% dintre studenţii medicinişti din Franţa, care ''eşuează'' la examenele din primul an de studii, vin la Cluj-Napoca, pentru o a doua încercare.
Despre acest subiect, rectorul Constantin Ciuce a precizat că, în Franţa, tinerii trebuie să treacă de un concurs extrem de dur, care se bazează pe cele învăţate timp de un an. 'Examenul pe care îl susţin după primul an de studii selectează, din 2.000 de tineri, să spunem, doar 200. Mulţi dintre tinerii care se regăsesc sub linia listei cu cei 200 de admişi sunt de o calitate deosebită, fiind respinşi la o diferenţă de o miime sau două faţă de ultimul clasat. Cei mai mulţi dintre ghinionişti au însă motivaţie şi consideră medicina drept singura lor modalitate de realizare în viaţă'', a explicat Constantin Ciuce.
Absolvenţi de merit ai Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca practică, de mulţi ani şi cu o bună reputaţie, profesia de medic în ţări ale UE.
Sistemul sanitar din Franţa a recrutat, după 2007, mulţi medici generalişti din ţara noastră, pe fondul deficitului de cadre medicale în zonele rurale, unde, deseori, sunt sub 100 de medici la 100.000 de locuitori.
În prezent, aproximativ 800 de medici români lucrează în Franţa - la Paris, Strasbourg, Saint-Tropez, Marseille sau pe Coasta de Azur. Cei mai mulţi medici străini din Franţa sunt belgieni (16%), iar medicii români se clasează pe locul al doilea (12%).
În 2009, învăţământul medical superior din Cluj-Napoca a împlinit 90 de ani de existenţă. Azi, UMF se mândreşte cu performanţe de nivel internaţional şi are specialişti de talie mondială, precum profesorul Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, care a efectuat mai multe intervenţii chirurgicale în premieră în lume, sau profesorul Ion Coman ai cărui foşti studenţi clujeni, specializaţi acum în chirurgie urologică robotică, profesează la Milano (Italia) şi în mari clinici din Germania. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Constantin Ciuce: UMF 'Iuliu Haţieganu' nu face niciun rabat de la seriozitate şi responsabilitate în formarea medicilor - interviu Cluj-Napoca, 5 feb /Agerpres/ - Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'', prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre interesul tinerilor din ţările europene pentru instituţia clujeană de învăţământ superior...
Mihai Lucan: Transplantul, victima propriului succes Transplantul a căzut victimă propriului succes întrucât sunt mult mai multe cereri de transplant decât posibilităţi, a afirmat, sâmbătă seara, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ.dr. Mihai Lucan, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei...
Cluj: Peste 1.200 de absolvenţi ai promoţiei 2010 a UMF, la festivitatea de absolvire Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Peste 1.200 de absolvenţi ai promoţiei 2010 a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Iuliu Haţieganu'', participă, sâmbătă, alături de profesori şi părinţi, la festivitatea de absolvire, găzduită de stadionul 'Dr. Constantin Rădulescu',
Cluj: Festivitatea de absolvire a studenţilor medicinişti, sâmbătă, pe stadion Cluj-Napoca, 1 iul /Agerpres/ - Stadionul 'Dr. Constantin Rădulescu' din Cluj-Napoca va găzdui, sâmbătă, 3 iulie, festivitatea de absolvire a promoţiei 2010 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Iuliu Haţieganu''.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...