Cele mai citite
 


Iaşi: 30 de tineri ajunşi la spital în ultima lună în urma consumului de plante etnobotanice
duminică, 7 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus, în doar o lună de zile, în spital, aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.
Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, de la începutul anului aproape 30 de persoane au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor în urma intoxicaţiei acute exoegene cu plante etnobotanice sau aşa-zisele droguri legale.

De asemenea, conform statisticilor spitalului ieşean, cei internaţi sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, o excepţie fiind un bărbat de 31 de ani. Totodată, sunt femei doar trei din cei intoxicaţi cu astfel de produse pe care le-au găsit de cele mai multe ori în apropierea şcolilor, liceelor şi universităţilor.

Toţi aceşti pacienţi au beneficiat de stabilizare şi evaluare completă în UPU şi toţi au fost internaţi în Clinica de Toxicologie.

Pentru fiecare dintre tinerii care au încercat să experimenteze senzaţii mai puţin obişnuite cu ajutorul drogurilor legale, spitalul a cheltuit, zilnic, aproximativ 800 de lei, bani proveniţi din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Spre îngrijorarea medicilor, pentru prima dată au ajuns la UPU studenţi care au utilizat aceste substanţe în sesiune în scopul relaxării şi tot pentru prima dată au fost semnalate cazuri de dependenţă.

În urmă cu un an, medicul-deputat Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU din cadrul spitalului mai sus menţionat, a iniţiat un proiect legislativ ce prevede interzicerea atât?a tentativei?de comercializare, cât şi a comercializării?acestor produse şi permite actualizarea ori de câte ori este necesar de către Ministerul Sănătăţii (MS) a listei acestor produse.

'Să nu uităm că avem nevoie de de o intervenţie integrată între educaţie, justiţie, sănătate. Informarea şi educarea, reglementările legislative, precum şi organizarea?de tip CIRTITA (Centre Integrate Regionale de Tratamente Intoxicaţii Traume şi Arsuri) la nivel naţional de către MS, în care să existe posibilitatea asigurării simultane a asistenţei medicale cu cea de suport psihologic, cu centre de criză şi linii telefonice pentru urgenţe toxicologice ce pot constitui un prim pas în controlul fenomenului spre care ne îndreptăm', a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi.

În Iaşi, cele mai multe dintre magazinele etnobotanice se află în apropierea instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi universitar. Mai mult, deşi MS a interzis comercializarea produselor de fast-food în apropierea şcolilor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu 'magazinele de vise'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.
Iaşi: 10 intoxicaţii cu etnobotanice într-o singură gardă Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi sunt alarmaţi de creşterea numărului consumatorilor de plante etnobotanice după ce în ultima gardă au acordat îngrijiri medicale pentru 10 de persoane care au consumat astfel de produse.
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Iaşi: Număr mare de intoxicaţi cu substanţe halucinogene Un număr de 11 persoane au ajuns în ultimele două zile la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu substanţe cu efect halucinogen.
Iaşi: La spital din cauza plantelor etnobotanice Doi tineri, unul în vârstă de 28 de ani, iar celălalt de 21 de ani, au ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe ''Sfântul Ioan'' din Iaşi, după ce au consumat plante etnobotanice.
Iaşi: În comă din cauza etnobotanicelor O studentă, în vârstă de 20 de ani, a fost adusă în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce a intrat în comă la scurt timp după ce s-a întors de la o petrecere unde a consumat plante cu efect halucinogen.