Cele mai citite
 


Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore
duminică, 7 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.

Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, a declarat pentru AGERPRES că un număr de cinci personae au necesitat îngrijiri medicale, într-o singură gardă, în urma intoxicaţiei cu produse etnobotanice.

Îngrijorarea personalului medical de la Urgenţe faţă de consumatorii de astfel de droguri care se vând legal la orice colţ de stradă este cu atât mai mare cu cât pentru prima dată au avut de tratat o tânără în vârstă de 26 de ani, care este însărcinată în luna a şaptea.
După aplicarea măsurilor terapeutice de urgenţă şi evaluare obstetricală pacienta a rămas internata în Clinica de Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţe.
Potrivit medicului, prognosticul este rezervat în cazul gravidei. Ceilalţi pacienţi, susţine medicul, sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani.

După ce au fost stabilizaţi, toţi tinerii intoxicaţi cu etnobotanice au rămas internaţi la Clinica de Toxicologie şi beneficiază de suport psihologic.
În luna ianuarie, plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus în spital aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.

Dr. Tudor Ciuhodaru, care este şi deputat suţine că legea pe care a iniţiat-o în urmă cu un an privind interzicerea comercializării produselor etnobotanice reprezintă un pas important în tratamentul acestei noi patologii a societăţii româneşti. El trebuie urmat de o intervenţie integrată ce presupune informare, educaţie şi organizare la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii, de centre integrate regionale, de tratamente intoxicaţii traume şi arsuri în care să existe posibilitatea asigurării simultane a asistenţei medicale cu cea de suport psihologic, cu centre de criză şi linii telefonice pentru urgenţe toxicologice.

La începutul anului 2009 medicii Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi au fost primii din România care au identificat şi tratat o nouă patologie, cea a intoxicaţiei acute exogene cu produse etnobotanice.
Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a iniţiat încă din mai 2009 un proiect legislativ elaborat împreună cu cei de la Colegiul Medicilor, Institutul de Medicină Legală, Agenţia Naţionala Antidrog şi Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Încă de la 1 iunie 2009, Tudor Ciuhodaru a atras atenţia în plenul Camerei Deputaţilor asupra faptului că în scurt timp consumul de plante etnobotanice va fi 'high' pentru prea mulţi tineri.
Legea iniţiată de medicul deputat a trecut de Senat încă de la începutul lunii septembrie 2009, dar nu a ajuns încă în plenul Camerei Deputaţilor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: 30 de tineri ajunşi la spital în ultima lună în urma consumului de plante etnobotanice Plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus, în doar o lună de zile, în spital, aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.
Iaşi: 10 intoxicaţii cu etnobotanice într-o singură gardă Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi sunt alarmaţi de creşterea numărului consumatorilor de plante etnobotanice după ce în ultima gardă au acordat îngrijiri medicale pentru 10 de persoane care au consumat astfel de produse.
Iaşi: Număr mare de intoxicaţi cu substanţe halucinogene Un număr de 11 persoane au ajuns în ultimele două zile la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu substanţe cu efect halucinogen.
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Iaşi: Tineri aflaţi sub influenţa etnobotanicelor au încercat să se sinucidă Iaşi, 8 dec /Agerpres/ - Şapte persoane au fost aduse, miercuri dimineaţa, în doar câteva ore, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi după ce au consumat plante etnobotanice, doi dintre aceştia fiind internaţi în urma unor tentative de suicid...
Iaşi: La spital din cauza plantelor etnobotanice Doi tineri, unul în vârstă de 28 de ani, iar celălalt de 21 de ani, au ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe ''Sfântul Ioan'' din Iaşi, după ce au consumat plante etnobotanice.