Cele mai citite
 


Sindicatele din sănătate solicită clarificări privind aplicarea Legii de salarizare unitară
duminică, 7 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Multe prevederi ale noilor legi privind salarizarea bugetarilor sunt neclare, având un caracter confuz la nivelul sistemului sanitar şi au nevoie urgentă de clarificare, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere Tehnic-Economic-Administrativ din Unităţile Sanitare şi Balneare din România.
Potrivit acestuia, personalul tehnic-economic-administrativ din spitale, responsabil de aplicarea noii legislaţii salariale în sistemul sanitar bugetar, întâmpină greutăţi deosebite în punerea în aplicare a prevederilor Legii 330/2009 - Lege cadru privind salarizarea unitară şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal.

În reţeaua Ministerului Sănătăţii există unele particularităţi, mai ales în ceea ce priveşte acordarea sau neacordarea unor sporuri salariale dispuse prin legislaţia anterioară şi menţinute sub formă de 'cuantum', modul de calcul a acestor sporuri, categoriile de beneficiari a acestor 'cuantumuri' (sporuri) etc.

De asemenea, prin noua legislaţie menţionată au fost abrogate unele acte normative care reglementau stabilirea salariilor la noii încadraţi sau modul de evaluare a angajaţilor (HG 150/1999), dar nu au fost emise altele care să suplinească această lipsă, punând unităţile sanitare în situaţia de a nu găsi rezolvare legală la aceste probleme.

Ca urmare, Federaţia Naţională a Sindicatelor Tehnic-Economic-Administrativ din Sănătate, membră a Cartel Alfa şi a Alianţei Bugetarilor, a solicitat Ministerului Sănătăţii să trimită urgent în reţeaua sanitară clarificări privind aplicarea concretă a Legii 330/2009 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1 din 2010.
Potrivit comunicatului, 'situatia în ţară este foarte tensionată, colegii de la serviciile RUNOS (resurse umane şi salarizare) din spitale sunt disperaţi, pentru că vor fi consideraţi principalii responsabili dacă aplicarea concretă va fi greşită'.

În acest context, sindicatul personalului tehnic-economic-administrativ din spitale şi unităţi balneare consideră că este necesar ca 'Ministerul Sănătăţii să ia în cel mai scurt timp măsuri concrete de discutare şi explicare a modului de aplicare a respectivelor prevederi prin organizarea de urgenţă a unor instructaje cu Serviciile de Personal/Salarizare din unităţile sanitare, precum şi de elaborare a unei Metodologii unitare de aplicare în sistem'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Comunicat de presă - Conferinţa naţională 'Hemoragia sistemului medical din România - de ce ne pleacă medicii?' Nemulţumirile medicilor şi soluţiile pe care le-au propus în cadrul Conferinţei Naţionale de la Călăraşi
Tulcea: Ministerul Sănătăţii va sprijini dotarea cu aparatură a Spitalului Judeţean Ministerul Sănătăţii va aloca anul acesta fondurile necesare achiziţionării a trei aparate performante pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea şi ia în calcul alocarea de sporuri pentru personalul medical de specialitate care deserveşte această unitate, susţine secretarul de stat în MS Iulian...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Pîslaru, despre problema gărzilor medicilor: Am primit peste o mie de e-mailuri; suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii Ministerul Muncii a primit în decursul zilei de luni peste o mie de e-mailuri pe tema gărzilor medicilor, a declarat luni ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, adăugând că ministerul pe care îl conduce se află în dialog cu Ministerul Sănătăţii pe tema interpretării modului de calcul al acestora.
Vaslui: Spitalul Judeţean de Urgenţă a cerut Ministerului Sănătăţii o finanţare mai bună Consilierul ministrului sănătăţii, Gabriel Oprişanu, a efectuat, joi, o vizită la spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, pentru a afla problemele cu care se confruntă unitatea sanitară. Managerul spitalului vasluian i-a prezentat oficialului de la minister problemele legate de lipsa banilor şi de...