Cele mai citite
 


Medicii de familie închid cabinetele pentru trei zile
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Craiova, 16 feb /Agerpres/ - Medicii de familie din judeţul Dolj au decis, duminică seara, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Filialei Dolj a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, să închidă cabinetele pentru trei zile, în perioada 18-20 februarie.

Medicii protestează, astfel, faţă de decizia Guvernului de a diminua bugetul alocat medicinii de familie cu 40,67% faţă de anul precedent, în ciuda faptului că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a rămas acelaşi.

În acest sens, medicii de familie din Dolj vor înştiinţa, luni, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj că, începând din 18 februarie, vor intra în concediu pentru trei zile.
"Dorim să mai atragem încă o dată atenţia Guvernului că prin această reducere bugetară cabinetele de medicină de familie vor fi practic desfiinţate, iar acest lucru nu poate duce în viitorul apropiat decât la blocarea întregului sistem sanitar. Sperăm ca măcar în ceasul al 12-lea guvernanţii să înţeleagă faptul că prin această măsură nu vor avea de suferit decât pacienţii şi în special oamenii din mediul rural cu venituri mici. Cu toate că au avut loc discuţii cu numeroşi parlamentari din Comisiile de sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor, bugetul alocat medicinii de familie a fost aprobat fără niciun amendament de către aceste comisii. În consecinţă, acesta va fi supus aprobării Camerelor reunite ale Parlamentului marţi, 17 februarie. Această măsură va duce la închiderea a numeroase cabinete de medicină de familie din motive de faliment", a declarat, luni, pentru AGERPRES dr. Mirela Porfir, preşedintele Filialei Dolj a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Medicii de familie din Dolj spun că au înţeles perioada de criză prin care trece ţara şi chiar dacă toate partidele politice au promis prin programele lor electorale creşterea procentului alocat medicinii de familie, nu au cerut o creştere a acestuia, ci doar menţinerea lui la nivelul anului precedent.
Aproape 250 de cabinete de medicină de familie din judeţul Dolj, cele mai multe din mediul rural, ar putea fi închise, dacă proiectul de buget pe acest an va fi adoptat în actuala formulă.
Potrivit medicilor de familie din Dolj, în condiţiile în care nu se va reveni asupra procentului din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate alocat asistenţei medicale primare, cele 248 de cabinete de medicină de familie care au pe liste aproape 1.400 de asiguraţi se vor închide.
"Această situaţie fără precedent va duce efectiv la blocarea întregului sistem sanitar. În judeţul Dolj, 112 cabinete ale medicilor de familie au înscrişi pe liste sub o mie de asiguraţi. O diminuare a veniturilor acestor cabinete cu 40% va duce la închiderea rapidă a acestora, pentru simplul motiv că toate cheltuielile lor vor depăşi noile venituri. Acest fapt va duce, în mod evident, la dispariţia asistenţei medicale pentru un număr însemnat de comunităţi, mai ales din mediul rural unde sate întregi vor rămâne fără niciun medic. Mai sunt 136 de cabinete care au între 1000 de asiguraţi şi 1400 (1400 fiind media asiguraţi/medic în judeţul Dolj). Şi acestea în foarte scurt timp se vor închide, pentru că veniturile nete ale medicilor vor fi sub salariul minim pe economie", a declarat dr. Mirela Porfir.
Potrivit acesteia, deja există un deficit foarte mare de medici de familie, pentru că foarte mulţi, din cauza veniturilor derizorii, au ales să lucreze în alte ţări din Uniunea Europeană, unde ofertele financiare sunt mult mai tentante. "Dacă numai o mică parte din medicii de familie, care vor fi obligaţi să-şi închidă cabinetele din cauza acestui grav derapaj ce e pe cale să se producă, vor alege să lucreze în străinătate, consecinţele acestui fapt nu vor mai putea fi îndreptate mulţi ani de-acum înainte, oricât de mulţi bani se vor "pompa" suplimentar, dar tardiv, în medicina primară sau în spitale şi serviciile de urgenţă", mai spus preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj.
Dr. Mirela Porfir a mai spus că este cunoscut faptul că, din cauza condiţiilor socio-economice, numărul bolnavilor şi al bolilor (mai ales cardiovasculare, psihice, diabet) este într-o creştere îngrijorătoare, iar această situaţie nu poate fi contracarată decât prin punerea accentului pe medicina de familie şi pe prevenţie şi educaţie sanitară dar şi prin crearea condiţiilor de rezolvare a cât mai multor cazuri, adică prin majorarea fondurilor alocate medicinii de familie.
Ea a mai afirmat că procentul alocat medicinii de familie în anul 2008 a fost de 9,2%, iar propunerea pentru 2009 este de 5,4%, în totală contradicţie cu programele tuturor partidelor politice care promiteau o creştere a procentului alocat medicinii de familie pentru atingerea procentului de 12% cum este în celelalte ţări ale Uniunii Europene, pentru că medicina de familie este cea mai "ieftină" specialitate. AGERPRES/(Maria Mitrică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.