Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Botulism confirmat la o femeie de 50 de ani
luni, 8 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bistriţa, 8 feb /Agerpres/ - Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat, luni, diagnosticul de botulism pus de medicii bistriţeni unei femei de 50 de ani, din municipiul Bistriţa, care a fost internată în urmă cu o săptămână în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, însă nu a fost stabilit tipul toxinei botulinice care a declanşat boala.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că femeia a fost transferată, între timp, la o clinică din Târgu Mureş, la cererea aparţinătorilor, ca urmare a apariţiei unor tulburări respiratorii.
Având în vedere că femeia le-a spus medicilor, la internare, că a consumat o conservă de peşte în data de 27 ianuarie, ceea ce ar fi putut duce la infectarea cu toxina botulinică, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) au încercat să dea de urma cutiei de conserve, pe care femeia o aruncase într-un tomberon la fabrica la care este angajată, însă fără succes.
De asemenea, starea gravă de sănătate a femeii nu a putut permite identificarea tipului de conservă de peşte pe care aceasta l-a consumat, astfel încât lotul respectiv să poată fi retras de pe piaţă şi supus unor analize.
Pentru că specialiştii de la Institutul Cantacuzino nu au confirmat, încă, prezenţa tipului E al toxinei botulinice, specific consumului de produse din peşte, cei de la DSV au extins cercetările şi la locuinţa pacientei, pentru a vedea dacă aceasta nu s-a îmbolnăvit de botulism consumând alte produse conservate preparate în casă, cum ar fi zacusca.
Ultimul caz de botulism din judeţul Bistriţa-Năsăud a apărut în urmă cu aproape trei ani, la un bărbat de 38 ani din comuna Petru Rareş, care consumase o conservă de ton importată din Thailanda. Medicii veterinari au oprit, atunci, de la comercializare întregul lot din care a provenit produsul contaminat, dar, ulterior, nu au mai găsit toxină botulinică în niciuna dintre conservele din care au prelevat probe.
Botulismul este o formă acută de intoxicaţie, provocată prin ingestia de toxină botulinică produsă de Clostridium botulinum, caracterizată prin predominanţa manifestărilor neurologice. Toxina botulinică este cea mai puternică toxină cunoscută, iar transmiterea la om se face prin alimente care conţin toxina botulinică preformată. Mortalitatea în cazul acestei boli este de 30%. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: O femeie diagnosticată cu botulism a murit O femeie de 50 de ani din municipiul Bistriţa, diagnosticată în urmă cu trei săptămâni cu botulism, a murit duminică într-o clinică din Târgu Mureş, în urma complicaţiilor apărute din cauza bolii.
Bistriţa-Năsăud: Suspiciune de botulism la o femeie de 50 de ani Bistriţa, 3 feb /Agerpres/ - O femeie de 50 de ani din municipiul Bistriţa este internată la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă cu suspiciunea de botulism, după ce, spune ea, a consumat în urmă cu o săptămână o conservă de peşte.
Bistriţa-Năsăud: Gravidă diagnosticată cu gripă nouă O tânără de 25 de ani din municipiul Bistriţa, însărcinată în luna a patra, a fost diagnosticată cu gripă nouă, aceasta fiind externată cu o zi înainte ca Institutul Cantacuzino să confirme prezenţa virusului A/H1N1 în acest caz.
Bistriţa-Năsăud: Noul bloc operator al Spitalului de Urgenţă Bistriţa, inaugurat după o investiţie de 6,5 milioane euro Noul bloc operator al Spitalului de Urgenţă Judeţean din Bistriţa a fost inaugurat vineri, la un an de la demararea lucrărilor care au costat aproximativ 6,5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 75% de la Guvern şi 25% din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Bistriţa-Năsăud: Un bebeluş de nouă luni, printre răniţii în deflagraţia produsă într-un bloc din Bistriţa Un bebeluş în vârstă de nouă luni se află printre cei nouă răniţi în deflagraţia produsă în cursul nopţii de marţi spre miercuri într-un bloc din municipiul Bistriţa, acesta ajungând la spital cu contuzie frontală, escoriaţie piramidă nazală şi regiunea temporală posterioară, potrivit comunicatului remis...
Bistriţa Năsăud:Poliţistul împuşcat de autorul jafului armat de la o bancă din Bistriţa, transferat cu elicopterul SMURD la Mureş Poliţistul rănit în urma schimburilor de focuri care au avut loc odată cu acţiunea de reţinere a principalului suspect al jafului armat comis în urmă cu o săptămână la o bancă din Bistriţa va fi transferat cu un elicopter SMURD la Clinica de Ortopedie din Târgu Mureş.