Cele mai citite
 


Proteste ale medicilor de familie în mai multe judeţe
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Medicii de familie protestează, începând de luni, faţă de procentul mic din PIB alocat medicinei primare.

Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Municipiul Bucureşti, dr. Rodica Tănăsescu a declarat, pentru AGERPRES, că timp de trei zile medicii de familie îşi vor lua concedii, cabinetele vor fi închise, iar pacienţii cu probleme cronice vor fi reprogramaţi. Ea a spus că în cazul în care de la 1 aprilie va fi alocat acelaşi procent mic din PIB - 5,4% faţă de 9% cât au cerut - medicii nu vor semna contractul-cadru.

În mai multe judeţe din ţară au început deja protestele medicilor de familie.
Mehedinţi
Aproape jumătate dintre cei 150 de medici de familie din Mehedinţi au decis, luni, să sisteze activitatea timp de trei zile, începând cu 18 februarie, în semn de protest faţă de intenţia guvernului de a reduce cu 40 % fondurile alocate asistenţei medicale primare.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, dr. Adrian Petcu, a declarat, pentru AGERPRES, că cei 70 medici de familie care au depus cereri de concediu de odihnă la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Mehedinţi sunt îngrijoraţi de faptul că măsura de diminuare a bugetului anului 2009 are loc 'într-un moment neinspirat, când cheltuielile aferente susţinerii activităţii cabinetelor au crescut ca urmare a crizei financiare, drept pentru care majoritatea cabinetelor vor intra în colaps economic'.
'Am recurs la această formă de protest pentru a atrage atenţia guvernanţilor asupra pericolului ce-l prezintă pentru sănătatea publică lipsa fondurilor', a precizat Petcu.
Potrivit sursei citate, acţiunea medicilor de familie nu este îndreptată împotriva celor aproape 220.000 asiguraţi din Mehedinţi.'Sperăm ca semnalul nostru de alarmă să atragă atenţia celor în drept şi să-i convingă că blocarea sistemului medical primar poate provoca consecinţe grave pentru starea de sănătate a comunităţii'.
Arad
Şi în Arad situaţia este asemănătoare, cabinetele medicilor de familie din judeţ urmând să fie închise în perioada 18 – 20 februarie.
După cum se precizează într-un comunicat de presă, medicii de familie arădeni se vor afla în concediu în perioada menţionată iar cabinetele medicale vor fi închise.
Cum însă data de 20 februarie cade într-o zi de vineri, pacienţii nu se vor putea adresa medicilor de familie practic până luni 23 februarie, motiv pentru care medicii de familie îi roagă pe bolnavii cronici să se prezinte la cabinetele de medicină de familie pentru ridicarea reţetelor fie în perioada 16 – 17 februarie, fie din 23 februarie.
Întrucât în judeţul Arad nu mai funţionează legal nici o asociaţie a medicilor de familie, iar alegerile pentru o structură de conducere sunt programate doar în data de 20 martie 2009, anunţul este semnat în numele medicilor de familie arădeni de către un grup de iniţiativă, alcătuit din medicii Adrian Dărăbanţiu, Marius Căpăţână şi Robert Patko.
Tulcea
Timp de trei zile, cabinetele medicale din judeţul Tulcea vor fi deservite exclusiv de asistentele medicale.
Această situaţie, conform vicepreşedintelui Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), Simona Şopov, va fi una din efectele protestului medicilor de familie faţă de reducerea cu 40% a fondurilor alocate medicinei de familie.
''În perioada 18-20 februarie vom fi la Bucureşti şi vom decide programul protestelor iar în aceste zile doar asistentele vor deservi cabinetele medicale'', a declarat vicepreşedintele SNMF, Simona Şopov, care este în acelaşi timp preşedinta filialei judeţene a societăţii.
Ea s-a arătat nemulţumită din cauza afirmaţiilor făcute de unele autorităţi din domeniul medical din Bucureşti conform cărora activitatea medicilor de familie este ineficientă.
''Este foarte uşor să scoţi în evidenţă uscăturile şi mult mai greu să nu generalizezi să să fii conştient că, cel puţin la noi la Tulcea, ne confruntăm cu foarte multe probleme. Nu vom mai scrie reţete şi nici bilete de trimitere şi îi vom îndruma pe pacienţi să meargă acolo unde se investesc bani, respectiv secţiile UPU şi nu numai'', a mai spus vicepreşedintele SNMF.
Potrivit sursei, medicii de familie intenţionează să îşi depună cereri şi să plece în străinătate, Franţa fiind una din ţările preferate de aceştia.
''Ţara asta pare să nu aibă nevoie de noi. Eu sunt mai în vârstă, dar nu îmi va fi deloc greu să plec'', a precizat vicepreşedintele Simona Şopov.
Printre metodele de protest care vor putea fi abordate de medicii de familie, ca urmare a scăderii cu 40% a fondurilor alocate medicinei de familie, se numără atât închiderea cabinetelor medicale, cât şi intrarea în concediu.
''Anual, avem dreptul la o vacanţă de 30 de zile, iar 70% din medici îşi fac cerere pentru acest 'concediu'. Casa de Asigurări de Sănătate are obligaţia de a ne înlocui cu medici de familie acreditaţi de Colegiul Medicilor. Să vedem ce se va întâmpla în continuare'', a mai spus Simona Şopov.
Teleorman
Şi Asociaţia Medicilor de Familie (AMF) Teleorman protestează împotriva reducerii bugetului alocat medicinii primare cu 40,6 la sută, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Într-un document înaintat atât Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, cât şi Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, AMF solicită găsirea de soluţii urgente pentru asigurarea asistenţei sanitare în cele 110 cabinete ale medicilor de familie.
Potrivit sursei citate, sunt susţinute toate acţiunile Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, care solicită alocarea unui buget cel puţin egal cu nivelul din anul trecut.
"Reducerea drastică a bugetului va determina închiderea prin faliment a unui număr foarte mare de cabinete de medicină de familie" - se mai precizează în comunicat.
Pentru susţinerea protestului, AMF Teleorman anunţă că în perioada 18-20 februarie medicii de familie din acest judeţ nu vor acorda asistenţă, fiind în concediu. AGERPRES/(Florian Copcea, Ioan Weisl, Luisiana Bîgea, Ştefan Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.