Cele mai citite
 


Cluj: A fost lansată Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală
luni, 8 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 8 feb /Agerpres/ - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a lansat, luni, 'Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală', destinată activităţilor didactice şi serviciilor inovative ale Clinicii Universitare de Psihologie.
Platforma este un centru de excelenţă al Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB şi face parte din proiectul ''Star-Gate Psy'' care îşi propune să identifice tehnologii inovative de optimizare şi dezvoltare a minţii şi potenţialului uman, în cadrul ei desfăşurându-şi activitatea psihologi, medici, informaticieni şi graficieni specializaţi în SUA, în domeniul psihoterapiei, prin robotică (roboterapie) şi realitate virtuală.
În cadrul Platformei sunt deja funcţionale cinci laboratoare, dotate cu cea mai avansată tehnologie, denumite ''Stress Control'', ''Virtual Classroom'', ''Pain Control'', ''Star Trek-Holodeck'' şi ''Data''.
Laboratorul ''Stress Control'' este utilizat pentru cercetarea şi tratamentul tulburărilor de anxietate, precum frica de a conduce autoturismul pe timp de noapte, fobia zborului cu avionul sau stresul după un traumatism major. Cercetările derulate de acest laborator sunt supervizate de Albert Ellis Institute din SUA (Albert Ellis este fondatorul psihoterapiilor cognitiv-comportamentale).
''Virtual Classroom'' se ocupă de tratamentul copiilor cu tulburări de atenţie şi hiperactivitate (ADHD - Deficit de Atenţie, Hiperactivitate, Impulsivitate), dar şi de tulburările emoţionale şi de comportament. De asemenea, este utilizat pentru optimizarea învăţării şcolare. Cercetarea derulată de laborator în acest moment, cu parteneri din SUA şi Germania, investighează, în premieră naţională, efectul comparativ al medicaţiei şi psihoterapiei pentru copii cu ADHD.
În laboratorul ''Pain Control'' activitatea se concentrează asupra controlului durerii cronice a pacienţilor care au suferit o amputaţie sau o altă operaţie dificilă, prin mijloace psihologice, în timp ce ''Star Trek-Holodeck'' este un laborator integrativ de realitate virtuală, utilizat pentru tratamentul şi cercetarea unor tulburări psihice complexe.
În cel de-al cincilea dintre laboratoare, ''Data'', se fac aplicaţii ale roboticii în psihoterapie, aici fiind efectuate studii clinice controlate privind efectul roboţilor asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii vârstnicilor aflaţi în cămine sociale, dar şi a copiilor cu tulburări severe, de tipul autism sau tulburări de învăţare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Robot folosit pentru studiul autismului Cluj-Napoca, 4 ian /Agerpres/ - O echipă de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va face un studiu în cadrul căruia un roboţel numit Probo va fi folosit pentru a-i determina pe câţiva copii care suferă de autism să deprindă noi...
Cluj: Proiect destinat copiilor cu ADHD, în premieră naţională la Cluj -Napoca Asociaţia "Paşi Înainte" va derula, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, un proiect destinat copiilor cu Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate Dezordonată (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
Cluj: Roboterapia pe copiii cu autism a avut rezultate încurajatoare, consideră psihoterapeuţii Cluj-Napoca, 25 ian /Agerpres/ - Rezultatele roboterapiei efectuate la Cluj pe un grup de copii cu afecţiuni din spectrul autist încurajează echipa de psihoterapeuţi de la Facultatea de Psihologie a UBB să ia în considerare ideea achiziţionării unui asemenea echipament.
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
Cluj: Psihologii au determinat printr-un studiu efectele pozitive ale hipnozei în tratamentul cancerului Un grup de cercetători în psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat un studiu, în cadrul unui parteneriat cu un institut american, care demonstrează că hipnoza are efecte pozitive în tratamentul pacientelor care suferă de cancer la sân.
Cluj: În premieră naţională, limba unui pacient este înlocuită cu o bucată de piept O echipă de la Clinica de chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca a realizat, miercuri, o operaţie în premieră naţională, de scoatere a limbii unui pacient şi de înlocuire a acesteia cu un muşchi de pe piept.