Cele mai citite
 


Medicii şi poliţiştii bulgari ameninţă cu proteste
miercuri, 10 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Angajaţii din două sectoare cheie pentru stabilitatea statului - sistemul sanitar şi poliţia, ameninţă că vor declanşa proteste, titrează marţi cotidianul sofiot Sega. Medicii sunt nemulţumiţi de reducerea finanţării pentru spitale, iar poliţişti vor salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune.
Dacă până la 15 februarie guvernul nu va oferi garanţii pentru mai mulţi bani în domeniul sănătăţii, nu va renunţa la noile criterii pentru funcţionarea spitalelor şi nu-şi va plăti datoriile deja acumulate, vom anunţa data la care va începe protestul naţional, au avertizat directorii de spitale din oraşele mici din Bulgaria.

Directorii insistă ca finanţarea bugetară acordată spitalelor pentru anul 2010 să fie cel puţin egală a cea din anul 2009. Ei cer şi renunţarea la noile criterii introduse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care prevăd că fiecare spital trebuie să aibă un contract cu cel puţin doi specialişti în domeniile medicale pentru care primeşte finanţare. Spitalul trebuie să aibă capacitatea de a asigura tratament 24 de ore din 24 în toate domeniile pentru care are licenţă. Aceste condiţii sunt însă imposibil de îndeplinit pentru aproape jumătate din cele 371 de spitale din Bulgaria, care cel mai probabil vor da faliment. În plus, bugetele majorităţii spitalelor mici au fost reduse drastic, cu până la 60% faţă de anul precedent.

Ministrul sănătăţii, Bojidar Nanev, a lăsat să se înţeleagă însă că nu va renunţa la reformele pe care le a întreprins.

La rândul lui, sindicatul poliţiştilor a acordat termen de o lună a ministrului de interne, Ţvetan Ţvetanov, să prezinte un program pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de muncă. Poliţişti sunt nemulţumiţi de faptul că de mult timp nu au mai primit noi uniforme, nici încălţăminte nouă. Ei doresc de asemenea modernizarea clădirilor inspectoratelor de poliţie, dar conducerea ministerului a declarat de mai multe ori că din cauza crizei va suspenda renovările, mai scrie Sega.

Bulgaria, blocată de nămeţi, titrează Monitor. Ninsorile abundente de luni au închis multe drumuri, câteva vagoane ale trenului Moscova-Sofia au deraiat, iar un autocar cu turişti români a ieşit de pe carosabil, scrie ziarul. Două persoane au decedat în accidentele provocate de vremea rea. Şoferul unei maşini de teren s-a înecat după ce vehicolul a părăsit şoseaua şi a căzut într-un râu în apropierea oraşului Dimitrovgrad. Un bărbat de 60 de ani a murit în urma răsturnării unui autocar în apropierea comunei Mâglij, trei alte persoane au fost uşor rănite în acelaşi accident, produs nu departe de locul unde un autocar cu 30 turişti români a rămas blocat în nămeţi pentru o zi. Autocarul a fost tractat cu o automacara, asigurată după intervenţia guvernato rului regiunii Stara Zagora, Iordan Nikolov.

Bulgaria trebuie invitată în zona euro fără întârziere, a declarat premierul Marii Britanii Gordon Brown după o întâlnire cu omologul său bulgar Boiko Borisov, aflat în vizită la Londra, informează Klassa. Ziarul afirmă că Brown a promis lui Borisov să facă un lobby în favoarea realizării proiectului de construire a gazoductului Nabucco.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ministrul Sănătăţii precizează că la controalele concediilor medicale nu s-au folosit deocamdată poliţişti Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a afirmat, joi, că, până în prezent, nu s-a apelat la poliţişti la controalele efectuate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru verificarea acordării concediilor medicale.
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.