Cele mai citite
 


Harghita: Medici veterinari, instruiţi în cazul izbucnirii unui focar de pestă porcină
miercuri, 10 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
- Aproximativ 100 de medici veterinari harghiteni au participat, marţi, în localitatea Sândominic, la simularea izbucnirii unui focar de pestă porcină.
Acţiunea, organizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, a avut rolul de a-i pregăti pe medici cum să procedeze în cazul apariţiei unei suspiciuni sau a confirmării bolii.
Exerciţiul de simulare a avut loc într-o exploataţia agricolă din comuna Sândominic, la faţa locului fiind prezenţi şi subprefectul Constantin Strujan, dar şi comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, col. Gheorghe Pop.
Directorul coordonator adjunct al DSVSA Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat că s-a demonstrat practic care sunt paşii care trebuie urmaţi în situaţia în care există suspiciune sau confirmarea bolii.
''Există o conduită întreagă de măsuri, de la identificarea bolii, până la instituirea carantinei, declararea zonei de protecţie şi sacrificarea animalelor bolnave'', a spus dr. Pusok.
Subprefectul Harghitei, Constantin Strujan, le-a transmit medicilor veterinari să informeze corect şi la timp, prin intermediul primarului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dacă apar astfel de cazuri.
Pesta porcină este specifică atât porcilor domestici, cât şi celor sălbatici. Boala duce automat la moartea animalului şi este extrem de contagioasă.
Ultimul caz de pestă porcină a fost înregistrat în Harghita în 2006.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Anchetă la Făgăraş după ce mai mulţi copii şi adulţi au făcut toxiinfecţie alimentară Braşov, 11 mai/Agerpres/- Direcţia Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi Direcţia de Sănătate Publică DSP Făgăraş au deschis o anchetă, după ce 24 de persoane, din care 21 de copii, au ajuns marţi seara la Spitalul Municipal din Făgăraş cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară...
Harghita: Patru cereri pentru autorizarea temporară a abatoarelor care să sacrifice miei de Paşti Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita va începe verificarea a patru abatoare din judeţ, în cazul cărora s-au depus cereri în vederea autorizării temporare pentru tăierea mieilor de Paştele catolic.
Suceava: Permanenţă sanitar-veterinară în PTF Siret din cauza pestei porcine din Ucraina În Punctul de Inspecţie la Frontieră Siret este asigurată permanenţa cu personal sanitar-veterinar şi noaptea, în contextul în care în Ucraina a fost înregistrat un focar de pestă porcină africană, a declarat presei, luni, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)...
Braşov: Rezultatele finale ale analizelor DSVSA la lapte şi corn sunt negative Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Braşov a finalizat, miercuri, analizele privind laptele, cornul şi paiele de unică folosinţă folosite de elevii şcolilor generale nr.31 din Braşov şi nr.2 din Codlea, iar acestea sunt negative, a declarat, pentru AGERPRES, directorul...
Braşov: Rezultate negative după analizele intermediare făcute de DSVSA la laptele şi cornul distribuite în şcoli Analizele intermediare bacteriologice făcute până acum de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Braşov la laptele, cornurile şi paiele cu care se consumă laptele din cutii sunt negative, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean, directorul DSVSA...
Argeş: 14 copii de la o şcoală din Piteşti au fost interneţi cu toxiinfecţie alimentară Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au declanşat duminică o anchetă epidemiologică, după ce 14 copii de la o şcoală din municipiul Piteşti au fost internaţi în ultimele zile cu toxiinfecţie alimentară.