Cele mai citite
 


Suceava: 11 tineri internaţi, după ce au consumat plante etnobotanice
marţi, 9 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Suceava, 9 feb /Agerpres/ - Un număr de 11 tineri din judeţul Suceava au ajuns la spital după ce au consumat plante etnobotanice.
Directorul DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat, marţi, că la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava au fost semnalate şase cazuri, iar în Secţia de medicină internă a ajuns un alt asemenea caz. Alte patru cazuri s-au înregistrat la Câmpulung Moldovenesc, unde tineri care au consumat astfel de plante au ajuns în spital, necesitând internare.
Potrivit lui Lăzăreanu, aceste plante sunt periculoase, deoarece provoacă modificări de comportament, agresivitate, agitaţie psiho-motorie, scăderea randamentului şcolar, dificultăţi de adaptare socio-familială.
Lăzăreanu susţine că nu se ştie cu exactitate numărul magazinelor care comercializează astfel de produse şi că nimeni nu are un control asupra lor.
'Aceste magazine nu sunt verificate de nimeni în judeţ. Ele scapă, s-au strecurat prin legislaţie. Oamenii vin cu suferinţe acute şi trebuie luate măsuri. Eu consider că trebuie interzise. Aceste magazine nu comercializează doar plante etnobotanice, ci pur şi simplu droguri', a afirmat Lăzăreanu.
Şeful DSP Suceava consideră că, din cauza unui vid legislativ, nicio instituţie din subordinea statului nu are competenţă legală să verifice magazinele care vând plante etnobotanice, având un cod CAEN care nu corespunde specificului activităţii lor.
'Spun că nu sunt pentru uz uman, ci pentru aromoterapie. Eu nu ştiu să existe o instituţie care să facă aromoterapie. Ministerul Sănătăţii are în vedere să reglementeze care sunt plantele interzise. Cert este că e un mijloc foarte facil, ca şi comerţul de ţigări, de a face bani: un pliculeţ precum cel cu seminţe care se pun primăvara în pământ costă 50 de lei, într-o cutie de pantofi ai plante de câteva sute de milioane', a explicat Lăzăreanu.
Ministerul Sănătăţii a solicitat DSP Suceava să transmită o situaţie a cazurilor persoanelor internate în spitalele din judeţ, după ce au consumat plante etnobotanice, ierburi cu efect halucinogen.
Camera Deputaţilor a aprobat marţi interzicerea vânzării şi consumului de droguri etnobotanice şi pedepsirea acestor fapte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Legea, adoptată cu 226 voturi pentru, unul împotrivă şi 3 abţineri de Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz, prevede interzicerea vânzării, distribuirii şi consumului de produse etnobotanice halucinogene sau euforice şi pedepsirea acestor fapte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, legea stipulează că lista produselor interzise va fi actualizată prin ordin al ministrului Sănătăţii, în două luni de la intrarea ei în vigoare şi de câte ori este necesar.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Alte cinci secţii ale Spitalului judeţean modernizate cu bani de la MS, BM şi CJ La Spitalul de urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava au fost inaugurate, luni, alte cinci secţii reabilitate şi modernizate, cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii, Banca Mondială şi Consiliul Judeţean (CJ) Suceava. Valoarea lucrărilor de reabilitare şi dotarea cu mobilier a secţiilor se ridică la...
Suceava: Consumatori de plante etnobotanice au apelat la consiliere antidrog Zece tineri au apelat, în prima lună a acestui an, la specialiştii Centrului Judeţean Antidrog Suceava, după ce au consumat plante etnobotanice.
Suceava: Toate magazinele de vise din judeţ au fost închise Suceava, 25 feb /Agerpres/ - Toate cele 14 magazine care comercializau plante etnobotanice din judeţul Suceava au fost închise.
Suceava: Parteneriat public-privat de peste un milion de euro la Spitalul Judeţean Centrul de Cardiologie şi Radiologie de la Spitalul de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava a fost inaugurat, investiţia în valoare de peste un milion de euro fiind realizată printr-un parteneriat public - privat cu Centrul medical Med New Life Bucureşti şi cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ)...
Suceava: Fetiţă de 11 ani, bolnavă de rujeolă, a murit în spital din cauza complicaţiilor Eleva unei şcoli din localitatea suceveană Brodina, diagnosticată cu rujeolă, a murit la Spitalul de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava, iar alţi cinci copii cu aceeaşi boală sunt internaţi, toţi provenind de la şcoala din localitatea Brodina de Sus, a declarat presei, miercuri, şeful Direcţiei...
Suceava: Numărul cazurilor de meningită acută virală a ajuns la 145 În ultimele 24 de ore, în Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava s-au internat şapte persoane cu diagnosticul de meningită acută virală, numărul cazurilor de îmbolnăviri ajungând astfel la 145, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu.