Cele mai citite
 


Prelungirea vieţii devine o ştiinţă respectabilă
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cercetătorii din San Francisco au descoperit, se pare, secretul longevităţii, transformând cu ajutorul a două gene nişte viermi cu o viaţă normală de circa 20 de zile în adevăraţi Matusalemi cu o durată de viaţă de până la 144 de zile, scrie hebdomadarul american Newsweek.

Cynthia Kenyon, director al Hillblom Center for the Biology of Aging (Centrul Hillblom pentru Biologia Îmbătrânirii), afirma că viermii trataţi genetic pot fi abuzaţi în maniere care în mod normal ar duce la moartea lor, ca de exemplu expunerea la căldură excesivă, radiaţii sau microbi, fenomenul constatat la aceste vietăţi fiind de natura miracolului, doar că este pură ştiinţă. Încă din vremurile lui Ponce de Leon dacă nu chiar mai înainte, oamenii s-au aflat în căutarea elixirului tinereţii, un domeniu până de curând rezervat şarlatanilor şi vracilor, oferta Internet şi de la aşa zisele clinici antiîmbătrânire fiind încă înţesată de produse care, pasămite, conferă longevitate, de la inofensiva apă de Ecuador şi până la hormoni de creştere, care pot fi periculoşi pentru adulţi. Oamenii de ştiinţă serioşi încearcă însă acum să transforme acest domeniu într-unul respectabil, prin descifrarea secretelor îmbătrânirii la nivel celular şi găsirea de căi pentru încetinirea procesului, deşi tratamentele pentru creşterea longevităţii ar putea fi disponibile abia peste 10 sau 15 ani, cu efecte mai modeste decât în cazul viermilor.

Există şi unele voci critice referitoare la cercetările ştiinţifice în materie de longevitate, acestea fiind de părere că fiecare trebuie să moară când i-a venit ceasul. Cu toate acestea, nimeni nu are obiecţii în ce priveşte faptul că în secolul trecut, epurarea apei, antibioticele, vaccinurile şi ameliorarea îngrijirii medicale au dus la o prelungire a speranţei de viaţă din SUA, de la 48 de ani pentru bărbaţi şi 51 de ani pentru femei, în 1900, la 75, respectiv 80 de ani, astăzi.
Studiile au furnizat deja indicii importante legat de factorii care produc o îmbătrânire sănătoasă, un răspuns evident fiind stilul de viaţă sănătos, cu mult sport şi o dietă incluzând fructe, vegetale şi grăunţe. Adventiştii de Ziua a Şaptea recurg la o dietă vegetariană, nu fumează şi petrec o mare parte a vremii cu familia sau grupul de la biserică, speranţa lor de viaţă fiind în mod obişnuit de până la 88 de ani, ceea ce sugerează că viaţa sănătoasă poate duce la atingerea unor astfel de vârste, afirma Thomas Perls, director al grupului de studiu New England Centenarian Study pentru studierea persoanelor cu vârste centenare.
Studiul efectuat de Perls a demonstrat că o persoană are nevoie pentru a atinge astfel de vârste de gene care încetinesc îmbătrânirea şi cresc capacitatea de apărare faţă de bolile caracteristice bătrâneţii. Circa cinci astfel de gene au fost identificate din probabil 100 existente, persoanele care le posedă părând să petreacă mai puţină vreme pe patul de boală, chiar dacă au încălcat toate regulile vieţii sănătoase. Unele din aceste gene favorizante par să fie implicate în procese metabolice de creştere, ca şi în prelucrarea grăsimilor şi a colesterolului. Kenyon s-a ocupat de manipularea unei gene responsabile la viermi de reducerea acţiunii insulinei şi a unui hormon asociat denumit IGF-1. Prin reducerea nivelului acestor hormoni este activată o genă denumită Foxo, care stimulează o întreagă serie de reacţii cu scop de protecţie celulară, acestea ducând la întărirea sistemului imunitar, creşterea cantităţii de antioxidanţi şi menţinerea plierii corecte a proteinelor.
Un studiu efectuat anul acesta pe evreii centenari din grupul Ashkenazi a demonstrat şi el existenţa unor variaţii în genele care reglează IGF-1, un al doilea studiu evidenţiind existenţa unor modificări protective în structura genelor Foxo la persoanele sănătoase cu vârsta de 95 de ani. Pentru a ajunge la acest rezultat, cei care nu posedă astfel de gene au la dispoziţie o altă cale şi anume o dietă hipocalorică severă, la şoarecii care mănâncă mai puţin cu 30 la sută constatându-se o perioadă de viaţă cu o treime mai lungă. Doctorul Luigi Fontana, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, urmăreşte momentan evoluţiile a 45 de membri ai societăţii pentru Restrângerea Caloriilor, care au acceptat voluntar să se supună unei astfel de diete. Unul din voluntari, inginerul informatician Tadd Ottman din California, a resimţit din plin efectele curei, scăzând în greutate de la 81 la 59 de kilograme, în timp ce libidoul i s-a redus, acesta având şi o senzaţie de frig. În schimb, colesterolul lui a scăzut de la 244 la 169, la fel ca şi presiunea sanguină iar durata somnului nocturn s-a redus cu 45 de minute. Fontana afirmă despre pacienţii săi că funcţiile cordului indică o vârstă cu 15 ani mai mică decât vârsta cronologică, presiunea sanguină a subiecţilor fiind una specifică adolescenţilor. Singurul factor care îi deosebeşte de şoarecii supuşi la acelaşi tratament hipocaloric este faptul că nu prezintă nivele mai scăzute ale hormonului IGF-1, despre care se crede că joacă un rol major în procesele de îmbătrânire şi carcinogene. Acest lucru se datorează faptului că 25 la sută din caloriile ingerate de ei provin din proteine, în loc de doar 15 la sută cum se recomandă, lucru care nu se întâmplă la vegetarieni. Tratamentul hipocaloric nu este însă ceva pentru majoritatea oamenilor, femeile gravide şi copiii fiind de preferat să nu recurgă la aşa ceva.
Sinclair speră totuşi să poată crea o pilulă care să imite efectele restricţiei calorice, fără a trebui să ne privăm de ciocolată sau a ne restrânge viaţa sexuală. El a publicat în 2006 un studiu referitor la o componentă din vinul roşu denumită resveratrol, şoarecii obezi care au fost trataţi cu doze concentrate din acestă substanţă arătând la fel de sănătoşi ca şi cei slabi, la care s-a adăugat o durată de viaţă mai lungă şi o rezistenţă sporită. Un studiu efectuat anul acesta a demonstrat faptul că şoarecii slabi trataţi cu resveratrol contractau mai rar de boli cardiace, sufereau mai puţin de cataractă, aveau oase mai puternice şi funcţii motorii mai bune, deşi nu trăiau mai mult decât normal. Aceste efecte s-ar putea datora activării unei proteine denumite SIRT1 (activată atât de resveratrol cât şi de restricţiile calorice sau exerciţii fizice) din familia enzimatică a sirtuinelor, cu efect de potenţare al formării mitocondriilor şi revigorare a celor existente, ca şi de reparare a rupturilor cromozomiale, ajutând şi la menţinerea în funcţie a genelor tinere şi deconectarea celor de îmbătrânire.
Deşi nu există dovezi că SIRT1 cauzează extinderea duratei de viaţă a omului, atât Kenyon cât şi Sinclair au pus pe picioare companii (Sinclair's Sirtris Pharmaceuticals şi Kenyon's Elixir Pharmaceuticals) care să continue căutarea unor aplicaţii pentru cercetările lor, medicamentele care vor rezulta urmând însă să fie comercializate, de exemplu, sub formă de pastile pentru diabetici dat fiind că autoritatea pentru reglementarea produselor alimentare şi medicamentoase din SUA, FDA, dă aprobări doar pentru medicamente destinate tratării bolilor şi nu pentru longevitate. Formula de resveratrol a companiei Sirtris s-a dovedit capabilă, cu ocazia unor experimente anterioare, de a reduce glicemia şi cantitatea de insulină din sângele pacienţilor suferind de diabet de tip 2, compania începând acum experimente cu activatori sintetici de sirtuin de până la 1.000 de ori mai puternici decât resveratrol, Sirtris fiind achiziţionată vara aceasta de GlaxoSmith Kline, în ciuda faptului că între 60 şi 90 la sută din medicamentele experimentate dau greş în această fază a testării, cu suma de 720 de milioane de dolari.
Pe lista următoarelor medicamente promiţătoare s-ar putea afla reparatori de telomeri, secvenţe de ADN situate la extremităţile cromozomilor, acestea devenind mai scurte cu fiecare diviziune celulară, reducerea lor excesivă conducând la încetarea replicării celulei şi funcţionarea defectuoasă a acesteia, rezultatul fiind apariţia ridurilor şi îmbătrânirea. Savanţii speră tocmai să împiedice aceste efecte prin stimularea telomerazei, o enzimă care reface structura telomerilor. Un studiu din Spania a evidenţiat faptul că şoarecii crescuţi cu niveluri mari de telomerază trăiesc cu 40 la sută mai mult, având sensibilitate mai mare la glucoză, funcţii motorii mai bune, piele mai rezistentă şi mai puţine inflamaţii. Relevanţa acestor studii asupra oamenilor este încă subiect de dezbatere.

Unii nu mai stau să aştepte rezultatele testelor, aşa cum este cazul biologului Bill Andrews de la compania Sierra Sciences, care ingerează un supliment stimulator al telomerazei denumit TA-65, despre care el spune că l-au propulsat în frunte la maratonurile de lungă durată şi al cărui preţ se ridică la 25.000 de dolari pe an, obţinerea sa fiind condiţionată de efectuarea unui set de testări la fiecare şase luni, rezultatele acestora nefiind până acum publicate. Dat fiind acest preţ, ar fi poate mai inteligentă schimbarea stilului de viaţă decât plata unor astfel de sume, cu atât mai mult cu cât OMS afirmă că 80 la sută din bolile cardiace şi 40 la sută din cele canceroase ar putea fi prevenite printr-o dietă şi un stil de viaţă sănătos. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bătrâneţea începe la 27 de ani, pe fundalul scăderii capacităţilor mentale Capacităţile mentale ajung la apogeu în jurul vârstei de 22 de ani, iar după vârsta de 27 de ani intră în declin, perioadă în care începe şi procesul de îmbătrânire, conform unui studiu realizat la Universitatea din Virginia şi publicat în revista Neurobiology Of Ageing, informează cotidianul britanic...
Este longevitatea neapărat un lucru bun? În fiecare an, numărul persoanelor vârstnice creşte, atât în statele dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare, datorită succeselor înregistrate de medicina modernă în a împinge cât mai departe hotarul dintre viaţă şi moarte. Dar este longevitatea neapărat un lucru bun? - se întreabă vineri BBC...
40 de sfaturi pentru a trăi 100 de ani Să trăieşti cât mai mult, în stare de sănătate şi mulţumire, nu este prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi longevitatea se învaţă, ca orice lucru de pe pământ.
Majoritatea americanilor nu vrea să atingă suta de ani (sondaj) Majoritatea americanilor nu vrea să trăiască până la o sută de ani sau mai mult, considerând că o astfel de longevitate ar epuiza resursele naturale ale ţării şi nu ar fi accesibilă decât celor mai bogaţi, relevă un sondaj al centrului de cercetare Pew publicat marţi, potrivit AFP.
Un studiu asupra unui grup de centenari nu a dus încă la descoperirea unei gene a longevităţii Secvenţierea genomului a 17 persoane cu vârste de peste 100 de ani nu a dus la descoperirea unor variaţii genetice specifice legate de longevitatea extremă, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista PLoS 1, scrie AFP.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Hrana pentru longevitate De multe ori auzim sau citim despre persoane care au depăşit vârsta de 100 de ani, ne minunăm şi ne gândim cum au reuşit acei oameni să ajungă la această vârstă.