Cele mai citite
 


Metoda de investigare prin videocapsula endoscopică
miercuri, 10 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Gastroenterologie
 

 Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând şi înlocuind uneori cu succes procedura neplăcută şi dureroasă a endoscopiei digestive clasice.

 Conceptul de explorare endoscopică digestivă cu ajutorul videocapsulei este foarte nou în termeni medicali, realizarea sa fiind concomitentă cu debutul secolului XXI.

În funcţie de porţiunea tubului digestiv investigată, videocapsula poate fi pentru: intestin subţire, colon sau esofag.
Videocapsula pentru intestin subţire
Principalul avantaj al acestei videocapsule constă in faptul că permite, aşa cum indică şi numele, investigarea intestinului subţire, porţiune a tubului digestiv inaccesibilă metodelor clasice.
De mărimea unui antibiotic (caşete), videocapsula pentru intestin subţire este prevăzută cu o cameră foto alimentată de o baterie cu o durată de viaţă limitată – 8 ore. Odată înghiţită, aceasta preia imagini cu o anumită ritmicitate (2 imagini/secundă) şi le transmite unui sistem de înregistrare ataşat corpului persoanei investigate.
Printre patologiile cărora se adresează această videocapsulă, se numără: hemoragiile digestiveoculte sau obscure (sângerări microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente in fecale, dar fara cauza identificata prin colonoscopie clasica), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculară.
Videocapsula pentru colon
Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subţire, cea pentru colon este prevăzută cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secundă, dar şi cu o durată mai mare de viaţă a bateriei, de circa 10 ore. Întrucât segmentul vizat este situat distal în tubul digestiv, capsula a fost astfel reglată încât să preia imagini în primele 3 minute după ingerare, pentru ca ulterior să se reactiveze la 1 oră şi 45 minute de la ingestie.
Videocapsula de colon este indicată şi în cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boală hemoroidală, leziuni tumorale, ulcer rectal).
Videocapsula pentru esofag
Aceasta videocapsulă este indicată pentru investigarea pacienţilor cu patologie esofagiană non stenozantă: esofagite, varice esofagiene, metaplazie mucoasa şi esofag Barett. Ea necesită un protocol special de deglutiţie, în poziţie culcat, astfel încât timpul de tranzit prin esofag să fie prelungit suficient. Videocapsula prezintă, de asemenea, 2 camere care investighează atât în amonte, cât şi în aval.
Procedura de explorare endoscopică cu videocapsulă, si vorbim în special de cea de colon, prezintă anumite avantaje, printre care: faptul că nu presupune disconfortul examinării colonoscopice, nu necesită anestezie, eliminând riscurile suplimentare, calitatea şi rezoluţia imaginilor precum şi posibilitatea de a oferi informaţii cu privire la dimensiunile leziunilor.
Contraindicaţiile metodei se referă la: stenoze, ocluzii şi fistule intestinale, ca leziuni ce pot retenţiona capsula, prezenţa unui pacemaker/cardioverter sau a altui dispozitiv electromagnetic implantabil, tulburări ale deglutiţiei întâlnite în patologia neurologică (accidente vasculare, encefalopatii, paralizii progresive). În cazul tulburărilor de deglutiţie, există dispozitive ce permit inserarea videocapsulei direct în intestinul subţire, prin intermediul endoscopului flexibil.
Sarcina nu este o contraindicaţie în sine, dar posibilele efecte nedorite nu au fost studiate şi ca atare se recomandă abţinerea de la această investigaţie.
În ceea ce priveşte limitele de vârstă, capsula de intestin subţire nu este recomandată copiilor sub 8 ani datorită anatomiei tubului digestiv la această vârstă, iar cea de colon nu se recomandă adolescenţilor sub 18 ani deoarece necesită complianţa pacientului.
De retinut este faptul că un consult medical de specialitate este obligatoriu înainte de programarea pentru această investigatie.
 
Dr. Marian Bogdan Zota
Medic specialist Gastroenterologie
Competenta ecografie generala, endoscopie digestiva
Centrul Medical Med-As
Call Center: 021.9232

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf.dr. Cristian Gheorghe: Tendinţa în gastroenterologie este diagnosticul precoce - interviu Conf. dr. Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului de Gastroenterologie, Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tendinţa în gastroenterologie - care înseamnă afecţiuni ale tubului digestiv, ale ficatului, ale căilor biliare şi pancreasului...
Capsula endoscopică – evaluarea şi tratamentul bolii inflamatorii a intestinului Capsula endoscopică (wireless capsule endoscopy - WCE) este o unealtă de diagnostic pentru evaluarea bolnavilor cu boli ale intestinului subţire şi în diagnosticul hemoragiilor gastrointestinale obscure.
Sindromul de intestin iritabil Prin definiţie, sindromul de intestin iritabil este durerea sau discomfortul abdominale, recurente, ce durează cel puţin 3 zile lunar în ultimele 3 luni şi asociază ameliorare la defecaţie, debutând simultan cu o schimbare în frecvenţa scaunelor cât şi în consistenţa şi aspectul acestora.
Centrul Medical MEDAS inaugurează o nouă clinică medicală În data de 7 decembrie 2010, Centrul Medical MEDAS inaugurează o nouă clinică medicală în cadrul Unirea Shopping Center, aripa Călăraşi - demisol, pe B-dul Corneliu Coposu nr. 2A (cu acces din aleea către parcarea Unirea/ Carrefour). Noua clinică oferă servicii medicale integrate clinice şi paraclinice...
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
Bolile inflamatorii cronice intestinale, în creştere Specialiştii reuniţi în primul Simpozion Naţional de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, organizat de Clubul Român de Boală Crohn şi Colită Ulcerativă (Romanian Crohn's and Colitis Club - RCCC)şi-au exprimat îngrijorarea pentru semnalele importante privind creşterea numărului şi a formelor grave ale...