Cele mai citite
 


HIPOTIROIDIA
vineri, 12 februarie 2010   ::   8 Comentarii :: :: Articole medicale, Depresia, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Endocrinologie
 

 Hipotiroidia apare in conditii in care glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat ar fi necesari organismului, aceasta ducand la “incetinirea” a numeroase functii ale organismului uman. Este mai frecventa pe masura avansarii in virsta, la femei si la persoane ce au rude de sange cu hipotiroidie.

 Cum se manifesta hipotiroidia?

In stadiile initiale hipotiroidia poate fi asimptomatica (asa-zisa hipotiroidie subclinica) pentru ca organismul are capacitatea de a compensa partial insuficienta tiroidiana prin cresterea stimularii tiroidiene (TSH), fapt care insa poate fi daunator pe termen lung prin cresterea volumului tiroidian (gusa).
Cind acest mecanism de reglare este depasit si hormonii tiroidieni propriu-zisi (T3 si T4) scad sub limita inferioara (hipotiroidie), apar urmatoarele simptome, extrem de nespecifice cind sunt luate separat insa sugerind hipotiroidie cind se asociaza mai multe: oboseala, lipsa de energie, somnolenta sau apatie, scaderea capacitatii de memorare si concentrare, gindire si vorbire lenta, depresie, dureri musculare, batai cardiace lente (sub 50/min.), piele uscata, ingrosata si aspra, par si unghii friabile, dificultati de adaptare la frig, constipatie, crestere in greutate in conditiile unui apetit diminuat, menstruatii cu flux abundent sau cu intirzieri ale ciclicitatii, infertilitate sau avorturi spontane.
 
Trebuie amintit ca hipotiroidia severa netratata poate duce la coma, care o data instalata este ireversibila in peste 50-80% din cazuri, cu toate posibilitatiile actuale de resuscitare.
Copiii nascuti din mame cu hipotiroidie netratata sau tratata insuficient pe parcursul sarcinii pot avea retard de dezvoltare neuro-psihica si probleme de crestere.
 
Cine ar trebui sa-si evalueze functia tiroidiana?
-          femeile dupa 50 ani
-          femeile care doresc sa ramina insarcinate
-          indiferent de virsta sau sex
o        oricine prezinta mai mult de 2-3 simptome din cele de mai sus
o        oricine are antecedente familiale sau personale de afectiune tiroidiana
o        oricine a urmat sau urmeaza tratament cu medicamente ce contin interferon si/sau ribavirina (hepatite virale), amiodarona (aritmii cardiace), litiu (afectiuni psihice)
           
Extrem de frecvent, suspiciunea de hipotiroidie se ridica doar pe baza cresterii in greutate in contextul unui exces caloric si sedentarism, ceea ce atrage dupa sine investigatii complet inutile si uneori costisitoare. Exista si reversul, subestimarea, cum se intimpla la femeile insarcinate (mai ales in lipsa suplimentarii de iod pe parcursul sarcinii) si la persoane virstnice, unde multe din simptome sunt atribuite altor boli asociate sau pur si simplu inaintarii in virsta.
 

Cum se pune diagnosticul?
Dupa efectuarea examinarii medicale, cel mai edificator test este dozarea din sange a unui hormon numit TSH, cresterea acestuia reprezentind primul indiciu de hipotiroidie, chiar si atunci cind nu exista inca simptome.
Inaintea terapiei se incearca gasirea unei cauze (deficit de iod, tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, etc.) prin analize de sange si ecografie, mai rar alte metode (scintigrafie, teste speciale). Exista si forme tranzitorii de hipotiroidie, una aparand mai frecvent dupa o sarcina (tiroidita postpartum) si alta in urma unei infectii virale in urma careia tiroida devine foarte dureroasa (tiroidita subacuta).
 
Cum se trateaza?
Tratamentul consta in general in simpla substitutie a deficitului hormonal prin administrarea de pastile care contin hormoni tiroidieni identici cu cei naturali (levotiroxina).Tratamentul este ieftin si necesita administrarea pe stomacul gol si la distanta de alte medicamente, intr-o singura priza pe zi. De cele mai multe ori tratamentul va trebui continuat toata viata. Monitorizarea dozei administrate la intervale stabilite de medic se face pe baza mentinerii unor niveluri hormonale tiroidiene sangvine in limite normale, situatie in care NU exista efecte adverse. Hipotiroidia corect tratata si monitorizata nu modifica speranta de viata sau calitatea vietii.
 
Dr. Dominic CRISTOFOR
Medic Specialist Endocrinologie
Competenţă Ecografie Endocrină şi Osteodensitometrie
Centrul Medical Med-As

Call Center: 021.9232

 

Notare
Comentarii
de narcisa
buna
va rog sa ma lamuriti
fiica mea este insarcinata in 7 saptamani si are ft3 4.ft4 1.10.tsh 2.39 antitiroglobulina 31 si anti TPO 141 este normal

va maltumesc donule doctor sinteti undoctor bunchiar mai bun decit doctora mea de aici din izdrael dumneavoastra chir ne sxplicati simtomele cea ce uni doctori uita sa intrbe te triminte sa faci analize si in functie de raspuns iti pune diacnostic uita sa mai itrebe si ce sintome ai .multumita dum,domnule doctor acum stiu sigur ca am hipotiroida am tote simtomele ei ,si mai am ceva in afara ne asta noduli pe 26.01.11 am de facut o biopsie,doamne ajuta sa fie bine incerc sa ma intaresc sinngura va multumim sinteti de apreciat

de FRINCU MIHAELA
REZULTAT ANALIZE:
TSH – 7.732 µIU/ml
T4 – fractiunea libera – 0.76 ng/dl
Anti-TPO – 400 IU/ml
AM 44 ani. Am fost diagnosticata cu Tiroidita Hashimoto, de catre medicul de familie. Nu am fost inca la un medic endocrinolog. Din ce cauza s-a declansat aceasta boala? Ce trebuie sa fac mai departe? multumesc

de monica
mama mea a fost operata in urma cu 7 ani la tiroida ia fost extirpata 3/4 din tiroida si a fost diagnosticata cu tiroida hashimoto dupa o luna de la operatie a facut embolie si a ramas paralizata de partea dreapta irecuperabila si un parkinson stadiu 4,fiind imobilizata la pat iar cel mai apropiat cabinet este la 100km azi i-am luat analizele iar TSH este 16,31 desi ia l-tiroxina de 25mg iar restul analizelor sunt bunicele doar fibrinogenul este 614 si VSHeste 32 se poate din cauza tiroidei sa fie valorile cescute?as dori sa stiu daca sa ii maresc doza de tiroxina ce sfat pueti sa imi dati? va multumesc

de camelia
buna seara.am facut urmatoarele analize:tsh-1,240ui/ml
anti-tpo-peste1000ui/ml,vsh-17mm/h,calciu seric total-2,39mmol/l,calciu ionic seric-1,08mmol/l,glicemie-96mg/dl si mi s a dat ca tratamentEuthyrox de 25.Problema este ca nu pot sa l iau am facut frison si am fost foarte agitata,i mi trmurau genunchii nu am avut stare pana la amiaza.Nu stiu nici ce fel de tiroida am,nu mi s a spus.Va multumesc.


de manuela p
buna ziua ! doresc sa ma ajutati , va rog , cu interpretarea analizelor
t3 81,5 ng/dl val de referinta 84- 179ng/dl
t4 8,29 ng/dl 5,2- 12,5ng/dl
tsh 1,88 ui/ml 0,4 - 4ui/ml
va multumesc!

de Rodica
Buna ziua,
mama mea (74 ani) are analizele corespunzatoare hipotiroidei (TSH mare 8,7 si T4 mic (3,6) dar simptomele se pare ca contrazic analizele: este foarte slaba, activa, agitata, are ritm cardiac crescut, palpitatii. S-a manifestat si oboseala. I s-a recomandat eutyrox si in 3 saptamani a slabit si mai tare, nu mai avea pofta de mancare deloc si ajunsese sa cada din picioare.
Ce am putea face? Multumesc!

de Georgiana
Buna ziua!
In urma cu un an am fost depistata cu o glanda autoimuna - hipotiroidism. Analizele initiale au fost : TSH=4,31 microUI/ml (VN 0,27-4,2), free T4=10,45 pmol/L (VN 12-22), ATPO=111 UI/ml (VN 5-34). Ecografia glandei arata ca alte pb nu sunt.Urmez tratament cu eutyrox 50 micrograme si monitorizez aceste analize din doua in doua luni.In luna decembrie analizele aratau asa : TSH-2,86(0,4-4)UI/ml ;free T4-1,16(0,89-1,76)mg/dl;ATPO-247,7(>5,61)UI/ml .De doua luni am niste"falfaieli"si o durere in capul pieptului.Am mers la cardiolog si am fost diagnosticata cu aritmie extrasistolica si distiroidie.Are legatura tratamentul si diagnosticul glandei cu starea mea din ultimul timp?Daca se intrerupe tratamentul cu eutyrox care sunt urmarile?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Hipotiroidia si sarcina Disfunctiile tiroidiene in cursul sarcinii necesita o atentie speciala, datorita complicatiilor materno-fetale ce pot apare in absenta unui tratament adecvat. Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia.
Top 5 cauze ale infertilitatii feminine “Ajutor, incercam de ani de zile sa facem un copil, insa fara succes! De ce ni se intampla asta tocmai noua?”
Endocrinologie pe intelesul tuturor Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale (glanda suprarenala), gonadale (testicule si ovare) si tulburarile metabolismului...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Stresul si Alimentatia Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".