Cele mai citite
 


Somnul insuficient poate cauza nebunia
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul, Depresia
 

Somnul insuficient sau de proastă calitate poate cauza nu numai apariţia unor disfuncţii fizice, ci şi boli mentale, avertizează un nou studiu, preluat de agenţia de presă ANI.

Până în prezent, notează sursa citată, problemele de somn au fost asociate cu afecţiunile psihice, dar în sens invers, crezându-se că este doar un efect secundar al bolii.

Recent, însă, cercetători americani din cadrul Universităţii Harvard au descoperit că insuficienţa somnului sau un somn neodihnitor ar putea fi cauza a diverse afecţiuni psihice.
„Este uşor să spui despre un pacient că e deprimat şi schizofrenic şi că, prin urmare, e normal să nu doarmă bine, fără să te întrebi dacă nu cumva raportul cauză-efect este unul invers”, a declarat Robert Stickgold, şeful echipei de cercetători.
Autorii studiului au mai precizat că lipsa odihnei pe timpul nopţii mai poate determina apariţia depresiei, a stresului şi a deficitului de atenţie.
Potrivit unor studii precedente, tratarea pacienţilor suferinzi de depresie acută cu pastile pentru un somn odihnitor i-a făcut pe aceştia să se simtă mai bine şi să-şi recapete buna dispoziţie.
Prin urmare, a precizat prof. Stickgold, este posibil ca mulţi dintre cei internaţi la spitale pentru boli mentale să aibă de fapt probleme de lungă durată cu somnul.AGERPRES/(Daniel Duncă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele mai dureroase Bolnavii aflaţi la capătul vieţii şi care suferă de o maladie gravă, aşa cum este cancerul, sunt mai dispuşi decât alţii să accepte un tratament medical mai dur sau mai dureros dacă sunt credincioşi, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite...
"Cu naşu' la psihiatru" - membrii familiilor mafiote italiene caută ajutorul psihiatrilor "Naşii" şi ceilalţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene încalcă Omerta (legea tăcerii) şi îşi discută problemele în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor, conform unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Fizionomia, criteriu folosit în deciderea împrumuturilor? Ştiinţa evoluează prin încercări şi greşeli. În vreme ce succesele sunt anunţate cu surle şi trâmbiţe, erorile sunt privite cu ruşine de generaţiile ce urmează, fiind încuiate în podul conacului - asemeni rudei nebune dintr-un roman victorian.
A creşte pe genunchii bunicilor ameliorează comportamentul adolescenţilor Copii care cresc în preajma bunicilor au mai multe abilităţi sociale, mai ales copiii proveniţi din cupluri divorţate. Nepoţii recunosc că discută mai bine cu ei şi sunt sursă de bună dispoziţie.
Filmele horror şi coşmarurile îi ajută pe oameni să supravieţuiască în viaţa reală Fenomenul popularităţii de care se bucură filmele de groază rămâne, de ani buni, o enigmă pentru psihologi. De ce oamenii sunt atât de atraşi de poveşti despre monştri însetaţi de sânge, despre maniaci şi alte personaje malefice? Cotidianul rus Pravda prezintă mai multe explicaţii în acest sens.
The Telegraph: Depresiile sunt legate de dorinţa de succes şi faimă Persoanele care suferă de depresii şi de manii sunt de obicei orientate, mai mult decât celelalte persoane, spre succes, câştiguri materiale şi faimă, conform unui studiu publicat de British Journal of Clinical Psychology, informează cotidianul The Telegraph.