Cele mai citite
 


IQ-ul scăzut - al doilea indicator privind bolile cardiovasculare
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Afectiunile inimii
 

Nivelul de inteligenţă este al doilea indicator, după fumat, pentru prezicerea afecţiunilor inimii, au anunţat miercuri cercetători britanici, sugerând organizarea unor campanii publice de sănătate destinate cu precădere persoanelor cu un IQ scăzut.

În urma unui studiu realizat de Medical Research Council (MRC), s-a constatat o legătură puternică între scorurile scăzute la testele de IQ şi rata înaltă a bolilor de inimă, cât şi decesele cauzate de aceste afecţiuni. A reieşit astfel că, exceptând fumatul, nivelul inteligenţei este cel mai important indicator de prezicere a bolilor cardiovasculare.

Afecţiunile inimii - notează Reuters - sunt "ucigaşul" nr. 1 în cazul bărbaţilor şi al femeilor din Europa, SUA şi din ţările industrializate în general.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare şi diabetul au fost responsabile pentru 32% dintre decesele înregistrate în întreaga lume în 2005.

Este cunoscut faptul că persoanele cu o educaţie deficitară şi venituri mai mici sunt supuse unor riscuri de sănătate mai mari. Studiile au indicat mai multe motive în acest sens, printre care accesul limitat la serviciile de sănătate şi alte resurse, condiţiile proaste de trai, stresul cronic şi factori cu risc înalt în stilul de viaţă, precum fumatul.

Studiul MRC a analizat date adunate de la 1.145 de persoane în jurul vârstei de 55 de ani şi a urmărit evoluţia acestora pe o perioadă de 20 de ani, luând în calcul primii cinci factori de risc, precum fumatul, IQ-ul, veniturile scăzute, hipertensiunea arterială şi lipsa activităţii fizice.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Unul din trei cazuri de Alzheimer poate fi prevenit (studiu) Unul din trei cazuri de Alzheimer la nivel mondial poate fi prevenit, principalii factori de risc pentru această maladie fiind lipsa de activitate fizică, fumatul, depresia şi nivelul scăzut de educaţie, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea Cambridge, publicate în The Lancet Neurology,...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
Produsele lactate protejează inima (studiu) Un amplu studiu realizat de cercetători francezi confirmă efectul benefic al consumului de produse lactate în prevenirea diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare, scrie site-ul passionsante.be.
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...
Fericirea scade riscul bolilor cardiovasculare (studiu) A apărut un studiu care va face fără îndoială plăcere oamenilor fericiţi şi care ar putea fi un necaz în plus pentru cei care suferă de depresie sau anxietate. Cercetători britanici au desfăşurat un studiu pe aproape 8.000 de funcţionari englezi (cu vârsta medie de 49 de ani), în urma căruia afirmă că...