Cele mai citite
 


Eugen Nicolăescu: Taxa fast-food, doar un mijloc de suplimentare rapidă a bugetului MS
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că taxa pe fast-food nu este fundamentată pe vreun principiu medical, fiind doar 'un mijloc de suplimentare rapidă' a bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).
Potrivit lui Nicolăescu, nu a fost demonstrată nici o cauzalitate directă între mâncarea fast-food şi apariţia unor boli cronice, cum se întâmplă în cazul consumului excesiv de băuturi alcoolice sau a fumatului.
'Ideea acestei taxei, care s-a vrut să fie similară cu taxa pe viciu, a fost considerată drept un mijloc de suplimentare rapidă a bugetului MS, numai că această abordare este simplistă. Abordarea numai din punct de vedere al creşterii încasărilor bugetare a creat confuzie şi reacţii de respingere din partea industriei alimentare şi a populaţiei. Soluţia aleasă nu are nici un fundament medical. (...) Ceea ce lipseşte acum sistemului de sănătate este o abordare a măsurilor de prevenţie. Nutriţia sănătoasă, alături de activitate fizică sănătoasă şi evitarea consumului excesiv de alcool, precum şi stoparea fumatului reprezintă principalele mijloace pentru reducerea apariţiei bolilor cronice. Creşterea în greutate este cauzată şi de sedentarism', a declarat Nicolăescu, viceliderul grupu lui parlamentar al PNL de la Cameră.
El a precizat că grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor va susţine un proiect de lege privind prevenţia în sănătate şi ca va oferi 'o abordare mult mai largă a problemelor din sănătate'. Prin acest proiect, liberalii vor susţine că educaţia pentru sănătate este elementul principal al prevenţiei.
'Educaţia trebuie adaptată corespunzător diferitelor grupuri populaţionale. Vorbim şi despre necesitatea existenţiei unei strategii naţionale pentru dietă şi activitate fizică, precum şi a unor ghiduri nutriţionale actualizate. Avem nevoie şi de parteneriate cu industria alimentară pentru diminuarea cantităţii de sare, zahăr şi aditivi din alimentele procesate. De asemenea, trebuie elaborate politici eficiente de securitate alimentară şi etichetarea corespunzătoare a produselor alimentare, dar şi realizarea unor politici fiscale şi nonfiscale pentru susţinerea produselor cum ar fi fructele şi legumele', a mai arătat Nicolăescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Romalimenta: Taxa fast-food va avea efecte economice şi sociale negative Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară Romalimenta respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente (,,taxa pe fast-food') şi consideră că aceasta va avea efecte economice şi sociale negative, se arată într-un comunicat al federaţiei patronale.
Taxa pe fast-food provoacă polemici în România Roma, 2 feb - Corespondentul Agerpres, George Onea, transmite: Propunerea Ministerului Sănătăţii din România privind introducerea unei taxe pentru produsele tip fast-food a provocat polemici aprinse şi chiar ameninţări voalate privind costurile sociale, scrie agenţia italiană de ştiri Apcom.
În Ungaria a intrat în vigoare o controversată taxă fast-food O lege controversată care instituie taxe pe produsele nesănătoase, cu un conţinut ridicat de sare sau zahăr, supranumită 'taxa pe chipsuri', a intrat joi în vigoare în Ungaria, relatează France Presse.
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
MS: Cifrele avnsate de patronatele industriei alimentare sunt nerealiste Ministerul Sănătăţii consideră că cifrele şi procentele avansate luni de reprezentanţii patronatelor din industria alimentară privind instituirea unei contribuţii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentari sunt nerealiste...
Eugen Nicolăescu (PNL): Puterea blochează de trei ani reforma sanitară Fostul ministru liberal al sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că actuala Putere blochează de trei ani reforma în sistemul sanitar şi pregăteşte un nou proiect de lege în domeniu, deşi l-a susţinut pe actualul, atunci când acesta a fost adoptat în 2006 prin asumarea răspunderii Guvernului.