Cele mai citite
 


Centru pentru bolnavii neuropsihici
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul complex de servicii pentru persoanele de peste 18 ani cu handicap neuropsihic a fost inaugurat, miercuri, de primarul sectorului 2 Neculai Onţanu în strada Balotului nr. 42 din zona Fundeni.
'Am deschis acest centru din nevoia de a oferi servicii rezidenţiale pentru tinerii cu dizabilităţi. Statistica arată că din cei peste 180.000 adulţi, doar 600 beneficiază de locuinţe protejate. Centrul este format din două locuinţe, un atelier protejat şi un centru de zi', a spus primarul Onţanu, cu ocazia inaugurării.
În centrul deschis miercuri pot fi primite 16 tineri cu dizabilităţi neuropsihice cu vârste între 19 - 30 de ani, 11 dintre aceştia provenind din Centrul de Recuperare şi Reabilitare aflat în administrarea Primăriei Sectorului 2.
'Prin aceste locuinţe vom reuşi dezinstituţionalizarea bolnavilor noştri, pentru că acum li se pune la dispoziţie propria casă. Alţi cinci tineri sunt preluaţi din rândul persoanelor îngrijite de Organizaţia Suedeză pentru ajutor umanitar individual /IM/ cu care avem acest parteneriat. În locuinţele protejate, tinerii sunt găzduiţi în camere de două şi trei persoane, fiecare având grup sanitar. Camerele au fost decorate şi personalizate după gustul tinerilor şi împreună cu aceştia', a explicat Onţanu, adăugând că bolnavii sunt monitorizaţi permanent, trăind ca în familie cu lucrătorul social.
Atelierul protejat oferă posibilitatea creşterii gradului de autonomie personală al beneficiarilor, abilitarea acestora în realizarea activităţilor vieţii de zi cu zi, aici putând fi primite 31 persoane. Serviciile oferite pot fi accesate atât de beneficiarii locuinţelor protejate, cât şi de tineri cu handicap din cadrul comunităţii locale. Persoanele cu handicap sunt ajutate să confecţioneze diverse obiecte artizanale, bijuterii din materiale naturale, mici obiecte de mobilier (abajururi traforate şi altele asemenea).
Centrul de zi se adresează unui număr de 15 persoane din comunitatea locală, cu handicap neuropsihic sau asociat, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Aceştia beneficiază de consiliere psihologică, psihopedagogică, socială, activităţi instructiv-educative, activităţi de recreere şi socializare, asigurarea zilnică a mesei de prânz, asistenţă medicală.
Centrul din strada Balotului este primul de acest gen din Bucureşti, Primăria Sectorului 2 având înfiinţată şi o locuinţă protejată, un apartament pentru patru tineri. Noul centru a fost realizat cu fonduri de la bugetul local - 364.250 euro, la care se adaugă alţi 40.000 euro, bani alocaţi prin contribuţia Organizaţiei Suedeze pentru ajutor umanitar individual /IM/.
În sectorul 2, sunt luate în evidenţă 11.583 persoane cu dizabilităţi, dintre care 3.056 sunt bolnavi neuropsihic, integraţi într-o familie şi beneficiind de sprijin financiar, conform prevederilor legale. Pe lângă aceştia, alţi 231 de copii şi adulţi cu dizabilităţi neuropsihice se află în sistemul de protecţie al administraţiei locale a sectorului 2, fiind găzduiţi fie în centrele de reabilitare neuropsihică, fie în mijlocul unei familii, prin sistemul asistenţilor maternali.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin: CJ reabilitează Centrul pentru persoane cu dizabilităţi de la Oraviţa Proiectul 'Reabilitare Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Oraviţa', derulat prin 'Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 - Îmbunătăţirea Infrastructurii sociale', a fost finalizat luni, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi. Valoarea proiectului derulat la Oraviţa...
Alba: Supraaglomeraţie la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos Supraaglomeraţia înregistrată la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos, unde, în prezent, sunt asistate 347 de persoane, periclitează calitatea serviciilor de îngrijire, de recuperare şi de integrare/reintegrare socială, motiv pentru care acesta a fost cuprins în planul...
Braşov: Centru de Recuperare pentru Copilul cu handicap, inaugurat la Brădet Unul dintre cele mai moderne Centre de Recuperare pentru Copilul cu handicap, aflat în incinta Centrului de Reabilitare Şcolară Brădet din Braşov, de care vor beneficia aproximativ 200 de copii şi tineri din zonă, a fost inaugurat miercuri, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES de Direcţia...
Complex multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Un nou Complex Social de Servicii, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu handicap şi vârstnicilor din Sectorul 1, prin oferirea de servicii de recuperare şi de petrecere a timpului liber a fost inaugurat, marţi, de primarul, Andrei Chiliman.
Prahova: Angajaţi ai unui centru de reabilitare neuropsihică, sancţionaţi după ce o pacientă a născut Un număr de 11 angajaţi ai Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din oraşul Urlaţi au fost sancţionaţi pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, după ce o pacientă internată de 21 de ani în această instituţie a rămas însărcinată...
Bacău: DGASPC a inaugurat la Filipeşti un complex de servicii comunitare pentru persoane cu dizabilităţi Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău a inaugurat, joi, un complex de servicii comunitare pentru persoane având dizabilităţi neuropshice, primul din judeţ ce corespunde integral normelor europene.