Cele mai citite
 


Test molecular care arată cine se vindecă de cancer la colon
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Cercetători din cadrul Institutului pentru Cercetarea şi Tratarea Tumorilor Candioli /IRCC/, din Italia, au descoperit un test care arată cine se va vindeca de cancer colorectal cu mestastaze. Rezultatul este util în selecţionarea terapiilor pentru tumorile la colon.

În pofida reducerii finanţărilor, cercetarea italiană este în măsură să obţină satisfacţii profesionale, scrie ziarul La Stampa. Vestea cea bună vine de la IRCC, unde profesorul universitar şi directorul laboratorului de genetică moleculară, Alberto Bardelli, a anunţat descoperirea unui nou test molecular, numit ''Kras'', pentru evaluarea eficienţei tratamentelor împotriva tumorii colorectale. Este a treia maladie ca răspîndire în lume şi care provoacă moartea a 212.000 de persoane şi un milion de noi cazuri pe an, în Occident, dintre care 35.000 în Italia.

Testul, deja aflat în faza clinică, a fost elaborat în colaborare cu Salvatore Siena, directorul oncolog al Spitalului Niguardia din Milano. El permite să se cunoască cu certitudine la care dintre pacienţii cu metsataze funcţionează tratamentul cel mai avansat, pe bază de anticorpi minoclonali /Cetuximab şi Paritumumab/, în măsură să crească cu doi ani speranţa de viaţă.
Până în urmă cu câteva luni se ştia numai că în majoritatea cazurilor rezultatul era negativ, în timp ce 15% dintre bolnavi răspundeau bine. În prezent, înainte de a supune pacienţii la tratamente invazive şi costisitoare este posibil să se identifice cazurile în care terapia nu va avea succes în mod cert, circa jumătate dintre bolnavi. Un singur tratament costă până la 30.000 de euro, în timp ce testul costă numai 220 de euro. Totodată, s-a calculat că numai în SUA descoperirea va aduce economii de 700 de milioane de dolari pe an.
Cercetătorii au descoperit că tratamentul menţionat nu dă rezultate atunci când celula tumorală prezintă o mutaţie a genei ''Kras'' sau ''Braf'' şi au pus la punct procedura pentru descoperirea momentului în care apare mutaţia. Testul, a cărui valabilitate a fost recunoscută de Agenţia Europeană pentru Medicamente şi de Asociaţia oncologilor americani, este deja obligatoriu, iar centrul de la Candiolo a fost indicat de Asociaţia italiană a medicilor oncologi şi de Societatea italiană a anatomo-patologilor drept centru de referinţă în Italia, căruia toate spitalele îi vor putea trimite eşantioane pentru verificarea procedurii corecte de analiză a ADN-ului.

''Acesta este rodul a doi ani şi jumătate de muncă'', a explicat Bardelli, a cărui echipă este formată din 11 cercetători temporari, care câştigă între 1.000 şi 1.500 de euro pe lună. ''Pe viitor, sperăm să extindem terapia şi la prima linie, a pacienţilor fără metastaze'', a mai spus Bardelli. AGERPRES/(Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancer colorectal: aspirina reduce cu 30% riscurile de mortalitate /Journal of the American Medical Association (JAMA)/ Washington, 13 aug /Agerpres/ - Administrarea zilnică a unei pastile de aspirină reduce cu aproape 30% riscurile de mortalitate de cancer colorectal la pacienţii care suferă de această boală, potrivit unui studiu publicat în SUA, relatează AFP.
“Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros” Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia...
Aspirina reduce riscul de cancer de colon la persoanele obeze cu sindromul Lynch (studiu) Aspirina reduce riscul de cancer colorectal la persoanele obeze cu sindromul Lynch, care sunt predispuse genetic la acest gen de tumoră, potrivit unui studiu internaţional publicat în revista americană Journal of Clinical Oncology, informează AFP.
Un nivel ridicat de vitamina D în organism duce la o scădere a riscului de cancer de colon Londra, 21 ian /Agerpres/ - Un nivel ridicat de vitamina D în organism duce la o scădere considerabilă a riscului de îmbolnăvire de cancer de colon, conform unui studiu comparativ realizat pe mai mult de jumătate de milion de europeni, ale cărui rezultate au fost publicate în ultimul număr al revistei...
Martie - Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Martie este "Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinul gros, potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România. Atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip...
Iaşi: Institutul Regional de Oncologie a operat, în premieră naţională, pacienţi cu metastaze pulmonare O echipă de specialişti de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a operat, în premieră naţională, cinci pacienţi diagnosticaţi cu metastaze pulmonare, cu ajutorul unui laser adus din Germania.