Cele mai citite
 


Fumatul pasiv sporeşte riscul de deficit cognitiv
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Fumatul pasiv sporeşte riscul de a dezvolta probleme ale funcţiilor cognitive, precum memoria, potrivit unui studiu apărut vineri în British Medical Journal (BMJ), relatează AFP.

Lucrări precedente au arătat deja că fumatul pasiv poate fi un factor de risc pentru un deficit cognitiv.

În noul studiu, cercetători de la Cambridge (Marea Britanie) şi Michigan (SUA) au măsurat nivelul de cotinină (un metabolit al nicotinei) în eşantioane de salivă prelevate de la circa 5.000 de adulţi nefumători cu vârste peste 50 de ani.
Participanţii au fost supuşi, de asemenea, la o serie de teste neuropsihologice în privinţa capacităţilor de memorare, de calcul şi de "fluenţă" verbală (de exemplu, citarea cât mai multor nume de animale într-un minut).
Cercetătorii au descoperit că cele mai ridicate niveluri de cotinină erau asociate unui risc sporit de deficit cognitiv. Această asociere a fost observată atât la persoane care nu au fumat niciodată, cât şi la foştii fumători.

Printre explicaţiile posibile, cercetătorii au notat că fumatul pasiv poate favoriza patologiile cardiace şi că acestea sporesc riscul de dezvoltare a unor probleme cognitive şi a demenţei.AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tabagismul pasiv are efecte negative asupra greutăţii corporale şi rezultatelor şcolare Copiii expuşi indirect la fumul de ţigară sunt mai susceptibili să sufere de exces de greutate şi să aibă abilităţi cognitive mai sărace, conform unui studiu american citat de publicaţia franceză 'La depeche' pe site-ul său.
Ţigara electronică îi poate ajuta pe fumători să renunţe la acest viciu (studiu) Un studiu efectuat în Marea Britanie a descoperit că ţigările electronice au ajutat pe aproape 18.000 de persoane din această ţară să renunţe la fumat, în 2015, informează AFP.
Fumatul în maşină determină o poluare de trei ori mai mare decât normele OMS Fumatul în maşină determină un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decât cel maxim prevăzut de OMS pentru calitatea aerului interior, arată un studiu publicat marţi şi menţionat de AFP.
Fumatul duce la 'degradarea' creierului (studiu) Fumatul afectează negativ creierul, prin degradarea memoriei, a capacităţii de a învăţa şi judeca, arată cercetători de la King's College din Londra. Studiul lor a fost publicat în 'Age and Aging'.
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului (studiu) Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului, cu grave efecte durabile asupra copilului, confirmă un studiu internaţional efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite ţări ale lumii şi copiii lor, publicat joi în SUA, unul dintre cele mai vaste efectuate până în prezent...