Cele mai citite
 


Parteneriat între medicii de familie şi asociaţiile de pacienţi
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Medicilor de Familie de Bucureşti-Ilfov (AMFB), Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au încheiat, miercuri, un parteneriat de susţinere.
Îngrijoraţi de evoluţia sistemului medical din România, reprezentanţii organizaţiilor amintite îşi propun să organizeze acţiuni care să determine creşterea finanţării medicale până la 6% din PIB pentru sănătate, să promoveze asistenţa primară, să educe populaţia în ceea ce priveşte sănătatea şi un stil de viaţă sănătos, dar să şi informeze privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor.
Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a subliniat că, în acest sens, bolnavii cronici au mari probleme cu medicamentele şi consideră că este normal ca sumele colectate pentru sănătate să fie transparente la fel ca şi destinaţia lor.
Preşedinta AMFB, dr.Rodica Tănăsescu, a subliniat că asociaţia are în vedere determinarea autorităţilor în ceea ce priveşte transparenţa fondurilor pentru sănătate şi alocarea unui procent mai mare asistenţei medicale primare. În opinia sa, Sănătatea a fost doar declarativ preocuparea principală a guvernanţilor. În realitate, aceasta a fost lăsată pe ultimul loc sau ignorată.
'Încercăm să conştientizăm clasa politică să mobilizeze resursele în favoarea sănătăţii', a precizat dr.Rodica Tănăsescu.
La rândul său, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, s-a pronunţat pentru educaţia pacientului şi, în acest sens, pentru educaţia individuală şi prin programe speciale.
Reprezentanţii ANPP se pronunţă pentru ca CNAS să fie autonomă şi banii să fie utilizaţi pentru Sănătate.
În programul parteneriatului semnat se mai are în vedere promovarea unei atitudini de respect reciproc în relaţia medic-pacient, în încercarea de îmbunătăţire a sistemului de sănătate, care, în prezent, în opinia reprezentanţilor pacienţilor, pune în pericol viaţa, sănătatea şi demnitatea acestora.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC...
COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii...
COPAC dezaprobă intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu este de acord cu intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar, susţinând că această măsură contravine Legii Sănătăţii şi afectează pacienţii cu venituri mici.
Asociaţiile de Pacienţi din România se reunesc la Bucureşti Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România se va desfăşura în perioada 5-7 martie, la Bucureşti, fiind organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (C.O.P.A.C.), în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România.
COPAC sprijină pacienţii nemulţumiţi de costurile medicamentelor Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.
Cluj: Asociaţiile de pacienţi cer cel puţin 6% din PIB pentru sănătate Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a declarat, joi, că domeniul sănătăţii trebuie să fie finanţat corect şi să primească cel puţin 6% din PIB.